Cele 6 palarii ganditoare in educatia copilului

/ / Modificat: 2012-01-11
Cele 6 palarii ganditoare in educatia copilului

Cele 6 palarii ganditoare, asa cum au fost numite de renumitul psiholog maltez Edward de Bono, corespund unor tipuri de gandire si comportament diferite. Este vorba de o metoda sau tehnica utilizata adesea pentru a ajuta copiii, dar si adultii, sa exploreze si sa analizeze creativ perspective diferite ale unor probleme complexe sau complicate si sa gaseasca cele mai bune solutii la ele.

Edward de Bono sustine ca o persoana ar trebui sa "poarte" toate cele 6 palarii in modul sau de a gandi si a actiona, pentru a deveni puternic, capabil, performant si pentru a avea o viata implinita. Insa acest lucru nu se intampla, spune psihologul. Majoritatea oamenilor are doar una sau doua astfel de palarii (comportamente).

Cele 6 palarii ganditoare



Metoda celor 6 palarii ganditoare este extrem de utila in rezolvarea si solutionarea problemelor, folosind tehnici de comunicare, invatare si stimulare a creativitatii. Asocierea fiecarei palarii cu o culoare este extrem de utila la copii. Ii ajuta sa le retina si sa le inteleaga mai bine, avand intotdeauna un reper vizual asupra trasaturilor si abilitatilor de gandire specifice fiecarei palarii in parte.

Palaria alba


Se refera la gandirea pragmatica, bazata pe informatii si date accesibile. Se bazeaza pe cautarea si adunarea informatiilor, analizarea si dezbaterea lor pana la gasirea solutiei sau a ceea ce se cauta. Este o judecata bazata pe fapte.

Palaria rosie


Spre deosebire de cea alba, aceasta palarie se bazeaza mai mult pe latura emotonala a gandirii. Foloseste din plin intuitia, banuielile sau instinctul in rezolvarea multor probleme. Nu necesita demonstratie sau argumente, este bazata pe sentimentele prezente si atat, fara constientizarea consecintelor.

Palaria neagra


Este considerata palaria problemelor, precautiei si chiar a criticilor. Este gandirea care se uita mai intai la punctele slabe sau vulnerabile ale unei probleme sau decizii. Se incearca identificarea motivelor pentru care ceva nu a mers. Nu este un mod de gandire rau, avand in vedere ca ajuta la identificarea si eliminarea punctelor slabe sau deciziilor nefaste si, astfel, la evitarea dezastrelor.

Este una dintre cele mai importante palarii, considera psihologul. El sustine ca multi oameni se concentreaza atat de mult pe aspectele pozitive ale rezolvarii unei probleme, incat nu reusesc sa vada adevaratele probleme si puncte slabe din spatele unei deciziii si sunt predispusi la esec.

Palaria galbena


Este palaria gandirii pozitive. Este perspectiva optimista pe care un copil trebuie sa o aiba asupra unei decizii sau probleme. Este important ca, pe langa evidentiarea punctelor slabe, sa existe si o perspectiva pozitiva, de identificare a beneficiilor si valorii deciziei luate.

Palaria galbena il ajuta pe copil sa mearga mai departe, atunci cand are impresia ca totul se prabuseste in jurul lui, este un stimul util in gandire.

Palaria verde


Palaria verde este a creativitatii. Se refera la gasirea unor solutii creative in rezolvarea problemelor cu care are de-a face. Este o gandire lipsita de reguli sau critici.

Palaria albastra


Palaria albastra este complexa si vizeaza de fapt intregul proces al gandirii si utilizarea tuturor celorlalte 5 palari in cadrul aceleiasi probleme sau decizii. Este un fel de gandire despre gandire. Se caracterizeaza prin organizare, planificare si punerea in detaliu a fiecarui pas din planul stabilit si folosirea celorlalte palarii.

Metoda celor 6 palarii ganditoare este extrem de utila pentru copii, deoarece ii ajuta sa ia decizii si sa caute solutii la probleme dupa o analizare atenta a ei, si nu pe fuga, fara a se gandi la consecinte. Permite micutului sa aduca in planul decizional emotiile si scepticismul si sa evite luarea unor decizii pur rationale. In plus, stimuleaza si incurajeaza creativitatea in rezolvarea tuturor problemelor si ii ajuta sa gaseasca si o parte optimista a lucrurilor, motivandu-i sau stimulandu-i sa nu se dea batuti.

Edward de Bono este de parere ca o persoana trebuie sa foloseasca toate cele 6 palarii ganditoare in rezolvarea problemelor cu care se confrunta, pentru a lua cele mai bune decizii. Este important sa il incurajezi pe micutul tau de mic sa le foloseasca in gandire, stimulandu-i din plin creativitatea, ajutandu-l sa nu se dea batut imediat ce intampina dificultati, sa vada partea pozitiva a lucrurilor, sa descopere unde greseste, care sunt consecintele deciziilor lui, inainte de a le pune in practica etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii Rezolvare probleme copii Gandire copii Comportament copii Motivare copii

Articole recomandate

Citeste si despre