Ce trebuie sa stie copiii despre lumea virtuala si lumea reala

/ / Modificat: 2018-02-21
Ce trebuie sa stie copiii despre lumea virtuala si lumea reala

Copiii au contact cu lumea virtuala, a jocurilor pe internet sau a retelelor de socializare destul de devreme. Sa ii tii departe de acest univers este imposibil. De aceea este mai sanatos sa ii invatam sa faca distictia intre lumea reala si cea virtuala, sa le aratam asemanarile si deosebirile, precum si pericolele pe care le presupune fiecare.

Cand sunt foarte mici, copiii nu fac distinctia intre real si imaginar, intre real si virtual sau intre real si fantastic. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu se recomanda ca pana la doi ani copiii sa se uite la televizor sau sa foloseasca device-uri electronice.

Impactul negativ al lumii virtuale difera de la o varsta la alta. O cercetare la care au participat copii cu varse intre 4 si 7 ani a aratat ca prin contactul cu lumea virtuala mai mult de 50% dintre copii si-au creat amintiri false.

Potrivit datelor oferite de organizatia "Salvati copiii", 16% dintre copiii cu varste intre 7 si 18 ani si-au trecut adresa pe retelele de socializare, 10% numarul de telefon, 59% numele scolii la care invata, 47% varsta reala, iar 33% s-au intalnit fata in fata cu o persoana necunoscuta.

Cum iti poti ajuta cu adevarat copilul?

Este important ca micutul sa stie ca existenta un ecran care separa cele doua lumi, reala si virtuala, nu inseamna ca e in siguranta. Vorbeste-i despre lumea virtuala si despre faptul ca aceasta are un continut foarte variat, putand contine atat informatii utile, carti sau site-uri educative, cat si informatii cu continut pornografic, sexual sau agresiv.

Totodata, il ajuta foarte mult sa faca distinctia intre online si real faptul ca petreci timp alaturi de el pe internet. Prezenta ta il ancoreaza in realitate.

Invata-l ce este spatiul public

Micutii trebuie sa stie ca folosind internetul sunt in spatiul public. Accesibil, intr-o forma sau alta, oricui. De aceea este bine sa se fereasca sa dea informatii personale, adica fotografii cu el, sau cu familia, adresa de acasa, numarul lui de telefon sau numerele parintilor. Sa evite orice discutie pe teme sexuale in zona de online.

Copiilor trebuie sa li se explice faptul ca o poza ramane pe internet si dupa ce o sterge si ea poate fi folosita de oricine fara acordul posesorului. O data ce a postat ceva pe internet acel lucru devine public.

Prieteniile din lumea virtuala nu tin locul legaturilor din realitate. Incurajeaza-ti copilul sa se vada cu prietenii, sa petreaca timp afara, in natura, departe de tableta sau mobil.

De asemenea, copiii au nevoie sa fie invatati ce tipuri de informatii pot incredinta familiei, ce tipuri de informatii prietenilor sau colegilor si ce informatii pot fi spuse necunoscutilor.

Strainii raman straini si in lumea virtuala

Copilul e bine sa stie ca asa cum in lumea reala nu vorbeste si nu se imprieteneste cu strainii, tot la fel si in lumea internetului. Nu trebuie sa se imprietenasca cu persoane necunoscute si nu trebuie sa accepte nimic de la ele. Si sa nu se expuna pe webcam persoanelor necunoscute.

Mai mult, asa cum in lumea reala, daca un strain se aproie de el e bine sa strige dupa ajutor, tot la fel si cand navigheaza pe internet, e bine sa ceara ajutorul unui adult de incredere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expunere copii tehnologie Educare copii Asistent virtual

Articole recomandate

Citeste si despre