Vorbirea intarziata

/ / Modificat: 2006-08-30
Vorbirea intarziata





  

De obicei, in albumele pentru copii, alaturi de locurile pentru  poze, pentru suvite de par, exista si locuri unde se scrie primul cuvant, prima propozitie pe care copilul nostru le rosteste. Dar uneori, aceste completari intarzie sa apara, pentru ca, copii nu vorbesc atunci cand ar trebui, ingrijorandu-si parintii.

Vorbirea intarziata sau problemele legate de fluenta, au multe cauze diferite, asa ca este important pentru parinti sa caute cel mai adecvat mod de diagnostic si tratament.

Interventia timpurie este de mare folos, deoarece un defect de vorbire nediagnosticat la timp, va face dificila rezolvarea lui mai tarziu.

Daca parintii isi fac griji despre evolutia si dezvoltarea vorbirii, primul pas pe care ar trebui sa-l faca este consultarea un medic pediatru. Medicul pediatru reprezinta un bun punct de pornire, pentru ca acesta ghideaza parintii spre cel mai adecvat tratament.

Acestia sustin faptul ca in general la varsta de doi ani, copilul ar trebui sa fie capabil sa lege cateva cuvinte. La varsta de trei ani acesta ar trebui sa comunice independent.

Asta inseamna ca ar trebuie sa fie capabili sa se faca intelesi, fara ca un parinte sa repete sau sa interpreteze ceea ce copilul spune pentru cei de fata. In cazul in care copilul dumneavoastra nu este capabil sa comunice pana la varsta de trei ani, ar fi bine sa apelati la asistenta de specialitate.

Specialistii in acest gen de problema, pot determina daca defectele de vorbire sunt cauzate de hipoacuzie, involutia cerebrala sau alte cauze cum ar fi autismul.In alte cazuri, o famile poate apela la asistenta de specialitate in identificarea unor probleme legate de vorbire, mai ales daca copilul poate fi inteles de catre familie, dar nu si de catre altcineva. Este bine pentru parinti sa ia in considerare evaluarea copilului la o varsta cat mai frageda.

Copii cu probleme de vorbire, care raman nediagnosticati, pot avea mari probleme mai tarziu, ca exemplu fiind greutatea cu care ei vor invata. Atunci aceasta problema va fi imposibil de remediat. Cititul, scrisul sau matematica sunt alte forme de limbaj si de aceea, copii au nevoie de o baza a limbajului. In caz contrar, nu mai conteaza cat suport ii oferiti copilului mai tarziu, acesta nu isi va mai putea atinge potentialul. Este ca si cand ati construi o casa si nu aveti scheletul care sa o sustina.

Specialistii spun ca este important sa diferentiem dificultatea de exprimare de dificultatea de a vorbi, pentru ca sunt doua notiuni diferite. Dificultatea de exprimare are legatura cu modul in care copilul raspunde si reactioneaza la mediul inconjurator, pe cand dificultatea de a vorbi are mai mult legatura cu formarea sunetelor si ordinea acestora, in formarea cuvintelor.

Anumite sunete cum sunt r, l si s pot fi dificil de pronuntat, chiar si de catre copiii cu varste de pana la sapte ani. De cele mai multe ori este nevoie doar de timp, pentru ca un copil sa invata sa pronunte corect anumite sunete sau cuvinte. Sunt insa cazuri unde este de preferat sa intervenim:

  • Daca numele copilului incepe cu R sau cu S, iar acesta nu-si poate rosti nici macar propriul nume si se inchide in sine, este important sa apelati la servicii specializate, pentru ca problema care pare destul de normala pentru un copil de varsta aceasta, il poate afecta din punct de vedere emotional.

  • Pentru copiii si adultii care nu pot vorbi din cauze motrice, cum ar fi scleroza multipla, traumatisme cranio-cerebrale sau accidente vasculare cerebrale, unele dispozitive electronice pot ajuta acesti pacienti sa comunice acasa, la serviciu sau la scoala.

    Mai multe informatii: Sfatulmedicului.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Afazia Afazie copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre