Stiinta din spatele ursuletului de plus. De ce fiecare copil ar trebui sa aiba unul

/ / Modificat: 2017-05-24
Stiinta din spatele ursuletului de plus. De ce fiecare copil ar trebui sa aiba unul

Imagineaza-ti un ursulet grasut si pufos, cu blanita moale si fata dulce, "imprimat" cu acea valoare sentimentala care insoteste gasirea exemplarului perfect pentru copilul tau. Chiar daca multi parinti il catalogheaza drept putin important, ursuletul de plus reprezinta, in realitate, mult mai mult decat "o alta jucarie cumparata copilului".

Ursuletul de plus - substitut pentru mama

Exista o intreaga teorie stiintifica in spatele legaturii dintre copil si ursuletul sau de plus. In societatea actuala, separarea dintre mama si copil este aproape inevitabila. Multe mame nu beneficiaza de o indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului corespunzatoare, o mare parte dintre ele alegand sa se intoarca la munca mai devreme decat si-ar dori. Chiar si mamele care isi permit sa raman acasa cu copilul pentru doi ani, se confrunta cu momente de separare de copilul lor. Fie ii duc la cresa, fie apeleaza la un babysitter atunci cand trebuie sa lipseasca de acasa. Aceste momente de separare sunt denumite de catre specialistii in psihologia copilului drept tranzitii.

Studiile in domeniu au demonstrat ca micutii care au un "obiect tranzitional", cum ar fi un ursulet de plus sau orice alta jucarie din material moale, trec peste aceste momente mult mai usor mai usor decat restul. Obiectul tranzitional este menit sa ii reaminteasca copilului de mama lui.

Copilul se poarta cu jucaria de plus in acelasi mod in care mama lui se poarta cu el: il tine in brate, il ingrijeste, il hraneste si il leagana. Cel mic isi dezmiarda ursuletul si incepe sa-l asocieze cu mama sa. Astfel, ursuletul de plus devine o parte a relatiei dintre mama si copil. El este cel care ii va oferi copilului confortul necesar atunci cand mama nu este prezenta. Oricat de trist ar suna aceasta afirmatie, ea are sens. Atunci cand un parinte vine si pleaca in mod constant, sunt foarte mari sanse ca micutul sa se agate de ursuletul lui de plus, pentru un plus de consistenta.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca acel copil nu simte dragostea mamei. Inseamna, insa, ca are nevoie de ceva "al sau", atunci cand este despartit de mama.

Ursuletul ajuta copilul sa capete incredere in sine

Poate fi mai usor sa te gandesti la ursuletul de plus ca la un magician. Acesta jucarie plina de magie poate combate stresul, poate spori increderea in sine a copilului, poate calma lacrimile si poate ajuta la dezvoltarea sociala a celui mic. Ursuletul de plus ajuta copilul sa-si depaseasca momentele de frica, anxietate de separare si teama de necunoscut.

Inca din primii ani ai copilariei, jucaria de plus devine o parte din viata copilului. Ea se imprima cu mirosurile mamei, tatalui, fratilor si al animalelor de companie. Blanita moale s-a dovedit a fi un instrument terapeutic care, atunci cand intra in contact cu pielea celui mic, poate induce un sentiment de confort imediat, calmand si linistind copilul. Bebelusii si copiii mici cauta diverse modalitati pentru de a-si satisface nevoile senzoriale.

In egala masura, parintii cauta prin orice metode sa-si ajuta copilul sa gaseasca modalitati de auto-linistire. Un obiect tranzitional poate reprezenta acea punte de legatura, pe care atat copilul cat si parintele o cauta.

ursulet-de-plus

Ursuletul de plus, folosit in terapia cu copiii abuzati

Animalutul de plus nu este menit sa inlocuiasca parintele si nimeni nu-si propune asa ceva. Potrivit studiilor stiintifice insa, copilul separat de parinte, si care isi tine ursuletul in brate si il mangaie, are parte de acelasi sentiment de confort si de siguranta ca atunci cand se afla in prezenta parintelui.

Ursuletul de plus reprezinta mai mult decat obiectul tranzitional perfect pentru un copil. Exista studii care atesta ca el ajuta la dezvoltarea sociala. In jurul varstei de 6 luni, bebelusii incep sa vorbeasca cu cei din jurul lor. Acesta este momentul in care creierul incepe sa analizeze, pe langa sunete, si semnalele conversationale folosite in vorbire.

Este un lucru comun pentru copil sa "vorbeasca" cu jucariile sale. Acesta este si motivul pentru care obiectul tranzitional cu o fata dragalasa si fericita este atat de important. Atasamentul pe care copilul il dezvolta fata de ursuletul sau se traduce printr-un sentiment de securitate si prietenie. Si chiar daca ursuletul nu poate sa-i raspunda celui mic, el este capabil, in viziunea copilului, sa asculte si sa sustina contactul vizual. Lasand gluma la o parte, un reper important pentru un copil este sa inceapa sa converseze cu jucariile.

Exista un motiv pentru care centrele de consiliere, psihologii si asistentii sociali folosesc ursuletii de plus in terapia cu victimele unor traume, inclusiv copiii abuzati sexual. Alinarea care vine odata cu iubirea aratata ursuletului de plus, poate genera un mediu sigur in care copilul speriat, pierdut sau ranit se va deschide si se va simti din nou in siguranta. Acesti copii au nevoie de confortul constant de a avea propriul lor ursulet de plus si il pot pastra pentru o perioada de timp mai lunga decat majoritatea.

A permite copilului sa dezvolte o conexiune cu ursuletul de plus este un lucru benefic atat pentru copil, cat si pentru parintii. Societatea noastra are obiceiul sa judece parintii pentru fiecare decizie luata, insa numai parintele este indreptatit sa decida ceea ce este bine pentru copilul sau. Nu este nimic stanjenitor in decizia de a-i acorda copilului permisiunea sa-si ia cu el ursuletul la cresa sau la gradinita, acasa la bunica sau in vizita la un prieten. Din contra. Aceasta alegere constienta il va ajuta pe cel mic sa treaca prin anii copilariei si, mai tarziu, ai maturitatii, mai usor si cu incredere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatia dintre mama si copil Rolul jucariilor in dezvoltarea copilului

Articole recomandate

Citeste si despre