Rolul bunicilor in viata copiilor

/ / Modificat: 2010-01-14
Rolul bunicilor in viata copiilor





 

  

Cuvantul "bunici" evoca o lume in care se manifesta rolul dual al parentingului. Diferitele roluri pe care bunicii le joaca servesesc doar pentru a accentua legatura lor vitala din familie. Cu bogatia experientei lor si cu abilitatea de a se metmorfoza din sfatuitori in ascultatori, in mediatori si prieteni, ei pot oferi sprijin si stabilitate.  

In cazul bunicilor, simtul resposabilitatii este colosal. Rolul bunicilor in viata copiilor este foarte variat. Este maestuos uneori, mut in alte cazuri si chiar se face nevazut cand este necesar, insa este mereu solid si de nadejde. Sunt in permanenta artisti care gasesc echilibrul perfect intre copiii lor adulti si nepoti.

Bunicii deseori fac punte peste golul dintre parinti si copiii lor. Copiii rebeli si independenti care incearca sa fie pe picioarele lor sunt aproape mereu in conflict cu parintii lor. Rolul bunicilor poate fi foarte important, atata timp cat sunt impartiali si pot sa comunice acest sentiment ambelor parti. Copiii prefera sa asculte mai degraba de bunici, decat de parintii lor. Simtul obiectivitatii si  absenta partinirii duc la credibilitatea rolului de mediatori pe care il au bunicii.

Un lucuru foarte important care se pare ca lipeste din viata copiilor de azi este simtul familiei, al valorilor, al credintelor si al principiilor. Aici intervin bunicii. Insuflarea credintelor si valorilor nu este un lucru atat de usor precum era odinioara. Nu se puneau intrebari si exista un simt implicit al credintei.

Cu schimbarea vremurilor si a conceptiilor, copiii au inceput sa puna la indoiala autenticitatea tuturor lucrurilor. Ei nu cred pana nu sunt convinsi. Globalizarea a erodat simtul apartenentei si identificarii cu trecutul, iar stiinta si tehnologia ii fac sa puna totul la indoiala.

Parintii, care sunt in permanenta contra timp, probabil ca nu sunt cei mai in masura sa insufle aceste valori. Copiii necesita foarte multa atentie, iar bunicii, fara sa para intruzivi, au tot timpul si experienta necesare pentru nepotii lor. Ei ii pot aduce la sentimente mai bune si pot impartasi valori si credinte cu o mare usurinta si naturalete.

Gabriela David

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre