Relatia buna dintre frati se cultiva. Invata-i sa se iubeasca si sa se respecte

/ / Modificat: 2019-07-11
Relatia buna dintre frati se cultiva. Invata-i sa se iubeasca si sa se respecte

Daca ai mai mult de un copil sau daca doar planuiesti asta, e bine sa te gandesti la ce poti face ca parinte pentru ca fratii sa se inteleaga bine si sa aiba o relatie bazata pe respect si iubire neconditionata.

Relatia dintre frati se construieste din prima secunda in care se vad unul pe altul. La inceput va fi fascinatie si uluire din partea celui mai mic, apoi ar putea interveni gelozia, sentimentul de neglijare, posesivitatea, rivalitatea in fata parintilor, a bunicilor sau chiar a altor copii. Toate fac parte din viata si nu inseamna ca fratii nu se iubesc intre ei. Depinde, insa, de parinti cum vor gestiona toata aceasta paleta de sentimente si cum vor reusi sa sudeze relatia dintre cei doi frati.

Rolul parintilor in relatia dintre frati este esential si orice actiune trebuie sa porneasca de la ideea ca ei se iubesc de la sine, desi nu isi dau mereu seama sau nu o arata.

Cand vii acasa cu bebelusul, copilul cel mare (sau copiii, dupa caz) va beneficia, in mod clar, de mai putina atentie din partea partintilor pentru un timp. Discutati intre voi si impartiti-va sarcinile in privinta copiilor. Cat timp mami se va concentra mai mult pe bebe, tati poate fi mai implicat in viata celor mai mari. Faceti-va timp si pentru ei, chiar daca sunt ceva mai independenti. Tot copii sunt si ultimul lucru pe care il vrei este sa se simta neglijati, dati la o parte si, cel mai grav, neiubiti.

Daca se intampla sa aiba reactii negative fata de cel mai nou membru al familiei, e important sa ii aratati ca acesta nu a devenit, dintr-o data, cea mai importanta persoana din casa si ca el, cel mare, este la fel de iubit si de pretuit ca inainte.

Nu ezitati sa il implicati in activitatile care au legatura cu bebelusul, chit ca asta inseamna sa va dea scutecul curat atunci cand il schimbati pe cel mic sau sa va asiste cand ii faceti baie. Sa fii frate mai mare nu este usor chiar pentru toti copiii si relatia pe care o va avea cu cel mic depinde si de cum gestionati primele zile pe care le petrec impreuna. Daca mama are instinctul care o face sa-si iubeasca din prima clipa copiii, fratii trebuie sa invete acest sentiment.

Creeaza oportunitati pentru interactiuni pozitive intre copii

Orice relatie, pentru a functiona, are nevoie de cel putin 6 interactiuni pozitive pentru o interactiune negativa. Rasul si contactul vizic stimuleaza hormonii care stau la baza legaturilor, cum este oxitocina, si ii reduc pe cei ai stresului. Prin urmare, cand copiii tai rad si petrec timp impreuna, se pun bazele unei relatii bune intre ei. Daca fratele mai mare este suficient de mare, nu ezita sa ii pui bebelusul in brate sau sa ii lasi sa stea unul langa altul in pat, in timp ce tu ii urmaresti de la distanta. Vei asista la crearea a ceea ce este una dintre cele mai frumoase legaturi de pe pamant, promitem!

Pastreaza-ti calmul si invata sa gestionezi orice situatie

Daca, de exemplu, copilul mai mare canta prea tare la urechea bebelusului sau daca incearca sa-i indese ceva de mancare in gura, inspira adanc si, fara panica, fara sa ridici vocea, redirijeaza lucrurile explicandu-i celui mare cum ar trebui sa faca lucrurile. Cand copiii sunt ceva mai mari, va puteti juca impreuna cu papusi pentru a-i invata cum sa se comporte in anumite situatii. Este o metoda constructiva de a relationa cu ei si de a-i invata cum sa relationeze intre ei, dar si cu altii.

Vorbiti despre sentimente

Unii cred ca sentimentele nu trebuie exprimate verbal, ci aratate. Studiile arata, insa, ca atunci cand parintii vorbesc cu copiii despre sentimentele si nevoile lor, interactiunea dintre frati va fi una pozitiva. Actiunile trebuie umanizate pentru ca asta sporeste empatia copiilor. Indeamna-l pe fratele mai mare, care are deja un alt nivel de intelegere, sa priveasca fata mezinului si sa incerce sa intelege cum se simte intr-o anumita situatie.

De exemplu, daca i-a luat fratiorului sau surioarei o jucarie, iar cel mic plange, in loc sa intervii brutal il poti face pe cel mare sa inteleaga tristetea si sa empatizeze cu fratele sau. Copiii trebuie sa invete si sa simta ca nevoile altora sunt la fel de importante ca ale lor, dar trebuie, de asemenea, sa simta ca nevoile lor sunt la fel de importante pentru parinti cum sunt si pentru ei.

Invata-i ce este recunostinta

Seara, dimineata sau cand crezi tu de cuviinta puteti analiza impreuna lucrurile petrecute in timpul zilei in casa, faptele pozitive pentru care puteti fi recunoscatori. Este important pentru copii sa inteleaga conceptul de recunostinta si sa stie sa aprecieze lucrurile pozitive, oricat ar parea de marunte. Sa stii sa fii recunoscator in viata te poate scuti de multe probleme.

Dezvoltarea inteligentei emotionale este foarte importanta nu numai pentru relatia intre frati, ci pentru ca vor sti sa construiasca relatii sanatoase si cu altii, dar in special cu ei insisi. Educatia emotionala face copiii fericiti si ii pregateste pentru tot ce inseamna relatii interpersonale in viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relatie frati Frati Afectiune frati Frati iubire

Articole recomandate

Citeste si despre