Mutism sau retard

Intrebare:

- Am un baietel de 3 ani si 10 luni. La varsta de 1 an si un pic a inceput f. bine sa spuna cuvinte, dar pe la 1 an si 4 luni a cazut si din pacate a piedut un dintisor. De atunci am observat ca nu mai vrea sa comunice, daca insistam era mai rau si asa a trecut o perioada in care efectiv nu a vorbit. Am intrebat doctorita lui si mi-a zis sa nu-mi fac probleme pana la 3 ani. Intr-adevar, pe la 3 ani a inceput, dar avem multe de recuperat; ma bucur totusi ca nu poceste cuvintele, le spune corect dar, va repet, avem de recuperat. Credeti ca problema asta i se trage si de la dintisor? Si cum am putea sa progresam mai rapid? Ii place carticelele, ii spun povesti etc. Acum merge si la gradinita, insa se vede inca amprenta acelei perioade de aproape 2 ani in care nu prea am progresat.

Raspuns:

As dori sa incerci sa-ti aduci aminte care a fost reactia ta atunci cand piticul a cazut si si-a rupt dintisorul ? Ati glumit pe seama lui si a dintisorului ? L-ati speriat ?

Comportametul vostru exagerat (pozitiv si/sau negativ)  l-a determinat pe copil sa "protesteze", poate ca s-a suparat ca nu a-ti fost alaturi de el in acel moment greu, sau a inteles gresit ca fara dintisor nu mai poate vorbi, sau ati fost prea protectiv si l-ati facut sa inteleaga ca ceva este in neregula, ar mai putea fi incercarea lui de a obtine un beneficiu in urma acestui comportament.

Din cate imi spui are o dezvoltare normala pentru un copil de 3 ani (pentru linistea ta poti incerca calcularea coeficientului de inteligenta la psiholog), faptul ca a pronuntat corect cuvintele dovedeste ca nu a regresat deloc in perioada de "mutism".Nu pot inca sa-mi dau seama cum se vede acea amprenta de aproape 2 ani despre care vorbesti ? Ai impresia ca nu are un vocabular bogat ? Nu actioneaza in limitele varstei lui ?   Iti recomand totusi sa mergi in vizita la un psiholog pentru o evaluare generala, in aces fel iti vei invinge teama ca copilul tau ar putea avea vreo intarziere.

Anamaria Mihai

Psiholog - Specialist Clinician -Centrul de Diagnostic si Tratament Medical NICOLE


 • Detalii specialist< /a>

 • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Anamaria Mihai

  Psiholog Specialist Clinician - Psihologia muncii, Transporturilor si Aplicata.

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul