Montessori acasa: 8 fraze pe care sa le folosesti pentru a creste un copil sigur pe el

/ / Modificat: 2018-07-27
Montessori acasa: 8 fraze pe care sa le folosesti pentru a creste un copil sigur pe el

Oricat de mult ti-ai dori sa iti protejezi copilul de greutatile si problemele pe care le va intampina in viata, acest lucru este imposibil si singurul lucru pe care il poti face pentru a-l ajuta sa gestioneze provocarile si dificultatile este sa il inveti sa se descurce singur, sa il sprijini astfel incat sa devina rezistent si sa aiba incredere in propriile sale forte.

In cea mai simpla forma a sa, rezistenta este abilitatea de a-ti reveni atunci cand situatiile de viata ar putea sa te copleseasca.

Cu alte cuvinte, rezistenta copilului tau, capacitatea sa de a face fata situatiilor prevazute si neprevazute, placute si mai putin placute, depinde de lucruri pe care le puteti face acasa.

8 fraze pe care sa le folosesti pentru a creste un copil sigur pe el

Profesorii Montessori folosesc frecvent cateva fraze pentru a-i ajuta pe copii sa isi dezvolte aceasta abilitate atat de valoroasa, asa ca si tu te poti inspira acasa din metodologia lor.

1. A fost greu, dar ai reusit!

Atunci cand recunosti in mod direct efortul copilului tau il ajuta pe cel mic sa devina constient de faptul ca poate realiza o multime de lucruri, chiar si cand aceste lucruri sunt dificile. De fiecare data cand ii vei spune asta, il vei ajuta sa inteleaga ca este capabil sa depaseasca obstacole si sa realizeze lucruri deosebit de grele.

2. Vreau ca tu sa incerci, insa daca te vei bloca, sunt langa tine!

Modul in care reactionezi la incercarile copilului il ajuta pe el sa isi stabileasca propria identitate si modul in care se percepe pe sine. Daca te grabesti sa il salvezi prea repede, ai putea sa ii transmiti un mesaj care sa il faca sa creada ca nu este capabil sa se descurce, asa ca incearca sa ii comunici ca te astepti ca el sa incerce diverse lucruri, pe care tu stii ca le poate realiza, dar daca se va bloca, vei fi langa el sa il ajuti.

3. Cui poti sa ceri ajutorul?

Pune-i intrebari care lasa loc deschis pentru raspuns astfel incat cel mic sa invete cum sa isi rezolve problemele. De fiecare data cand gaseste solutia de rezolvare a unei probleme, copilul tau va castiga mai multa incredere in abilitatea sa de a depasi provocarile pe care le infrunta si cu cat va fi mai increzator, cu atat va putea sa isi pastreze cumpatul mai bine si sa isi revina mai repede de fiecare data cand se intampla o situatie imprevizibila.

4. Iti aduci aminte cand sa te legi la sireturi ti se parea dificil?

Copilul tau invata lucruri noi in fiecare zi, insa ii este usor sa uite cat de multe a invatat intr-un timp asa de scurt. Ajuta-l pe cel mic sa simta ca poate invata orice, reamintindu-i de lucrurile pe care deja le-a deprins. Daca ii atragi atentia asupra lucrurilor pe care deja le-a invatat, ii subliniezi faptul ca efortul depus joaca un rol important in depasirea obstacolelor.

5. Am nevoie de ajutorul tau

Indiferent cat de mic este copilul tau, gaseste modalitati prin care el te poate ajuta si isi poate aduce contributia in mod semnificativ. Daca ii dai ocazia sa te ajute la treburile casnice, ii vei transmite mesajul ca este un membru valoros si capabil in familia voastra si ii arati ca ai incredere in abilitatea sa de a-si aduce contributia, ceea ce il va face mai increzator in fortele proprii.

6. Cu ce te pot ajuta?

Atunci cand iti vezi copilul in dificultate, intreaba-l cum poti sa il ajuti si nu te grabi sa salvezi tu situatia pentru el. Ofera-i ajutor si lasa-l pe el sa decida daca are nevoie de ajutorul tau si in ce fel poti sa il ajuti. Astfel, il vei invata ca atunci cand se confrunta cu o situatie dificila nu trebuie sa intre in panica pentru ca poate apela la ajutorul tau, sau al celor din jurul sau pentru a gasi o rezolvare.

7. A fost greu, dar am rezolvat

Ma simt mandra de mine. Copiilor li se pare ca pentru adulti totul este usor, pentru ca de multe ori adultii nu exprima dificultatile prin care trec si provocarile de a rezolva anumite probleme. Incearca sa ii spui celui mic cateva din problemele cu care te confrunti si modul in care le rezolvi, aratandu-i ca toata lumea, chiar si parintii, se confrunta cu situatii dificile, dar ca intotdeauna exista o rezolvare.

8. Ai nevoie de o pauza?

Daca iti observi copilul cu mare atentie vei vedea ca uneori se apropie de limita atunci cand vine vorba de situatiile cu care se confrunta pe care le poate gestiona. Atunci este momentul ideal sa il intrebi daca nu are nevoie de o pauza.

Il vei invata astfel ca exista lucruri pe care le poate face, sa isi traga sufletul si sa bea un pahar cu apa de exemplu, in incercarea sa de a rezolva problemele si de a infrunta provocarile vietii si ca nu trebuie sa cedeze imediat si sa renunte la indeplinirea scopului final.

Siguranta de sine si rezistenta trebuie incurajate cu rabdare si afectiune, in timp, insa sunt calitati care ii vor fi de folos copilului tau pe tot parcursul existentei sale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copil metoda montessori Metoda educatie Montessori Principii educatie montessori Sistem educational metoda montessori

Articole recomandate

Citeste si despre