Moduri prin care sa ii arati copilului ca il iubesti

/ / Modificat: 2018-05-30
Moduri prin care sa ii arati copilului ca il iubesti

Iubirea unei mame pentru copilul sau este imposibil de descris si uneori dificil de exprimat; inainte de a deveni parinte probabil ca nici tu nu ti-ai fi imaginat ca esti capabila sa iubesti o fiinta umana asa cum ti-ai iubit copilul din ziua in care a venit pe lume.

Pentru ca de foarte multe ori, ca parinte, esti intr-o cursa continua sa il hranesti pe cel mic, sa il protejezi si sa il mentii sanatos, curat, sa il provoci si sa il stimulezi atat fizic, cat si mental, comportamentul tau nu reuseste intotdeauna sa ii transmita exact cat de iubit este.

Incerci sa il inveti diferenta dintre bine si rau, sa il inveti despre importanta regulilor in viata, cand de fapt vrei sa indrepti comportamentul sau intr-o anumita etapa, care va lua sfarsit in curand, aproape fara sa iti dai seama.

De fapt, copilul tau nu are nevoie ca tu sa ii arati ca a gresit la fiecare cinci minute, dar are nevoie de un parinte care sa aiba rabdare cu el pe masura ce creste, sa ii fie alaturi si sa il sprijine.

5 moduri prin care poti sa ii arati copilului ca este iubit

1. Asculta-l

Atunci cand copilul spune ce simte, de obicei incerci sa il inveti o lectie de viata, sa il indrumi si sa il ajuti sa traga concluzii; lasa-l sa vorbeasca si fa-l sa inteleaga ca il asculti. Pana la urma, tu ar trebui sa inveti cand este momentul sa il inveti o lectie de care are nevoie si cand trebuie sa il faci sa se simta ascultat si inteles.

2. Accepta-l asa cum este

Nu incerca sa ii modelezi personalitatea; copilul tau s-a nascut cu caracteristici care mai mult ca sigur nu se vor pierde si nici nu se vor schimba; accepta-l asa cum este.

Daca insisti ca cel mic sa se calmeze, cand el este plin de energie, nu va face decat sa dea nastere frustrarilor de ambele parti.

Daca iti fortezi copilul timid sa fie dezinvolt atunci cand nu este pregatit pentru asta, nu faci decat sa exerciti o presiune in plus asupra sa; ofera-i copilului provocarile de care are nevoie pentru a se descoperi pe sine si ai rabdare.

3. Nu il desconsidera

Indiferent daca vorbim despre copilul tau de doi ani, care plange pentru ca nu i-ai luat bomboane, sau despre copilul tau de cinci ani, care plange pentru ca a pierdut o jucarie, sau despre copilul tau de 12 ani, care s-a certat cu cel mai bun prieten, poate ca tie ti se par niste lucruri fara insemnatate, dar toate aceste exemple sunt motive legitime de suparare atunci cand esti copil si nu stii cum sa gestionezi emotii majore.

Nu desconsidera copilul si mai ales, nu ii desconsidera sentimentele, are nevoie de tine pentru a i le valida.

4. Spune-i cat de minunant este

Nu te concentra tot timpul pe lucrurile pe care le face gresit, spune-i mai des cat de inteligent, cat de curajos, cat de bun, cat de frumos si cat de minunant este, concentreaza-te pe ce are el mai bun pentru ca va avea parte de suficienta critica in viata, de ce sa incepi atat de devreme?

Si nu, nu trebuie sa il pregatesti pentru viata reala, cel putin, nu asa!

5. Multumeste-i ca exista

Multumeste-i ca a venit in viata ta, ca este copilul tau, spune-i cat de norocoasa esti ca il ai pe EL.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Iubire copii Iubire parinte Sentiment iubire copii

Articole recomandate

Citeste si despre