Mami, mi-e frica de intuneric

/ / Modificat: 2008-02-13
Mami, mi-e frica de intuneric

Este important sa intelegem faptul ca frica este o emotie "negativa" naturala. Scopul emotiilor negative este de a ne atentiona atunci cand ceva este in neregula.


Este important sa intelegem faptul ca frica este o emotie "negativa" naturala. Scopul emotiilor negative este de a ne atentiona atunci cand ceva este in neregula.

 

In cazul fricii, mesajul este "pericol", reprezentand un mecanism de supravietuire care ne indica faptul ca trebuie sa ne ferim de ceva anume.

Totusi, uneori, acest mecanism se activeaza in situatii care nu reprezinta un pericol direct sau iminent, cum este si cazul in care este vorba de frica de intuneric.

Motivele pentru care apare frica de intuneric variaza de la un individ la altul, in functie de evenimentele particulare prin care fiecare trece.  

Astfel, daca aveti un copil caruia ii este teama sa ramana singur intr-o incapere intunecata si atunci cand se trezeste noaptea fara lumina aprinsa plange, solicita sa doarma cu parintii sau cel putin cu lumina aprinsa, puteti lua in considerare anumite posibilitati.



De exemplu, este posibil sa fi auzit zgomote sau sunete noaptea, in casa sau afara, pe care sa le asocieze cu un pericol. Chiar daca pentru tine unele sunete sunt familiare, este bine sa intelegi ca un copil nu a invatat inca semnificatia tuturor sunetelor auzite si astfel le poate interpreta diferit.

La fel, poate fi vorba despre obiecte grele care cad pe podea in timp ce copilul doarme, sunete provenite din filme, discutii mai aprinse sau chiar parintii facand dragoste. Nu este necesar sa fi fost cu adevarat pus in pericol, ci doar sa isi imagineze ca ar putea fi, el sau un alt membru al familiei.

O alta posibilitate este sa fi existat in trecut un incident, petrecut noaptea sau asociat in alt fel cu aceasta perioada, care sa-l fi speriat pe copil si astfel, copilului ii va fi teama ca nu cumva intamplarea sa se repete dupa inserare.

De asemenea, este posibil sa asocieze intunericul cu un eveniment traumatic prin care a trecut o alta persoana, un membru al familiei sau un prieten al copilului, sau chiar, mai rar, personaje imaginare din filme sau povesti.

O alta varianta, la fel de plauzibila, este folosirea fricii de intuneric ca pretext pentru a convinge parintii sa il lase sa doarma cu ei.

Oricare ar fi cazul, copilul asociaza venirea noptii cu aparitia pericolului, iar acest lucru este bine sa fie luat in serios. Suferinta copilului este reala nu trebuie ignorata, ridiculizata sau privita cu usurinta.

Un copil care se teme are nevoie sa simta ca suferinta lui este inteleasa, ca adultul sa arate ca a inteles cat de infricosatoare este pentru el caderea noptii, are nevoie sa-i fie luata in serios aceasta frica si daca este posibil, sa-i fie clarificata.

Dupa ce i-ai aratat copilului ca ii intelegi frica de intuneric, il poti intreba daca lui sau altcuiva cunoscut i s-a intamplat vreodata ceva neplacut in timpul noptii. Apoi poti intreba daca a auzit sau a vazut ceva care l-a speriat, lucruri de care se teme sa nu se intample din nou, dupa caderea noptii.

Cauta impreuna cu copilul solutii pentru a-l ajuta sa nu-i mai fie chiar atat de teama de intuneric. Este important sa ii iei in serios propunerile, pe care le poti nota pe hartie, alaturi de propunerile tale.

La final, dupa ce ai notat toate variantele, le poti analiza impreuna cu copilul si impreuna  puteti alege cea mai buna varianta pentru a scapa de frica de intuneric.

Uneori, odata cu clarificarea evenimentului care ii producea frica, aceasta poate fi eliminata sau diminuata considerabil.

Oana Soroaga

Psiholog - Psiholog Clinician

Cabinetul BeldeanMed

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teama la copii

Articole recomandate

Citeste si despre