Mama, de unde vin copiii? Cum ii raspunzi micutului la intrebare

/ / Modificat: 2019-03-27
Mama, de unde vin copiii? Cum ii raspunzi micutului la intrebare

Nu astepta ca fiul sau fiica ta sa te intrebe: "Mama, de unde vin copiii?" Pentru a nu fi prinsa nepregatita, anticipeaza intrebarea si decide cum e cel mai bine sa ii raspunzi.

Daca te-ar intreba fiul tau de 7 ani: "Mama, de unde apar copiii?", ce i-ai raspunde pe loc? "Din cer"? "Ii aduce barza"? Pentru ca este, de regula, un subiect tabu, pe care l-ai amana cat mai mult posibil intrucat nu esti convinsa ca cel mic va intelege, te vom ajuta sa rezolvi aceasta situatie.

Nu astepta sa te intrebe. Anticipeaza

Cand cineva iti pune o intrebare care se refera la un subiect "dificil", oferirea unui raspuns ar putea provoca unele probleme. Insa, atunci cand incepi tu conversatia, chiar daca subiectul continua sa fie unul inconfortabil, totul devine mai usor, deoarece ai avut ocazia sa te pregatesti in avans.

Acesta ar putea fi trucul care ti-ar permite sa iesi victorioasa din situatia in care copilul te intreaba: "Mama, de unde vin copiii?"

Inainte de a incepe sa vorbiti despre subiect, citeste cate ceva despre asta. Afla ce terminologie este cel mai potrivit de utilizat si decide pana unde vrei sa ajungi cu discutia pentru a nu creste confuzia.

Retine faptul ca copiii sunt curiosi. Drept urmare, ar trebui sa fii pregatita.

Ajuta-te de videoclipuri si fotografii

"O imagine face cat o mie de cuvinte". Nu uita aceasta expresie si, inainte de a incepe explicatia, cauta "material didactic" pe care sa il folosesti pentru clarifica informatiile pe care le oferi.

Cand ii vorbesti despre sex, vorbeste-i si despre dragoste

La aceasta varsta, este mai bine ca sexul sa fie legat de iubire. Pentru a-l face mai usor sa inteleaga de ce parintii lui au decis sa faca sex pentru a concepe, spune-i ca acest lucru vine din dragostea unuia pentru celalalt. Partea referitoare la sex ca placere trebuie rezervata pentru varste mai mari.

Scoate-i toate minciunile din cap

Daca cel mic a auzit de la bunici sau de pe la alti colegi ca pe copii ii aduce barza ori ca sunt seminte plantate in pamant si ca se nasc intr-o buna zi brusc e important sa negi toate aceste explicatii legate de subiect. Spune-i versiunea ta despre poveste, cu alte cuvinte spune-i adevarul.

In cazul in care nu ai apucat sa iti pregatesti un raspuns argumentat, tine cont de urmatoarele sfaturi:

Vorbeste clar. Explicaii concepte precum sexualitate, penis, vagin, fara a exagera, totusi. Nu ii vorbi ca si cum ar fi un secret sau o rusine.

Nu iti arata emotiile. Daca copilul te intreaba: "Mama, de unde vin copiii?", iar tu devii impacientata, cel mic va observa. In consecinta, el va continua sa va puna si mai multe intrebari, pentru a afla care este cauza nervozitatii tale sau va evita sa mai aduca in discutie subiectul, crezand ca e ceva in neregula cu sexul.

Nu-i ascunde nimic. Gandeste-te ca daca nu primeste raspunsurile de la tine, indoielile sale se vor acumula si va cauta informatii in alta parte.

Nu amana abordarea subiectului. Chiar daca copilul decide sa puna intrebarea in timp ce ii faci baie sau in timp ce il duci la scoala, raspunde-i.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii Intrebari copii Raspunsuri intrebari copii

Articole recomandate

Citeste si despre