Internarea in spital a copilului, efecte emotionale

/ / Modificat: 2010-11-26
Internarea in spital a copilului, efecte emotionale

Internarea in spital a copilului presupune schimbarea mediului familiar intr-unul care nu este intotdeauna cel mai primitor. Sa stai in spital cu copilul poate fi destul de dificil pentru el la orice varsta. Atat spitalul, cat si boala reprezinta factori de stres puternici pentru micutul tau. El poate interveni in dezvoltarea lui normala si il poate afecta pe termen lung.

A interna copilul in spital inseamna practic intreruperea viatii lui obisnuite si schimbarea ambientului confortabil in care era obisnuit pana atunci. Cand sunt in spital copiii resimt lipsa casei, a prietenilor si a altor membrii ai familiei care nu sunt cu el.

Pe langa stresul inevitabil care apare la copiii internati, acestia pot dezvolta sentimente de frica sau chiar plictiseala ceea ce ii poate face usor iritabili si agitati.

Ei nu inteleg foarte bine de ce anume este acolo si nici ce anume se intampla in incinta unui spital, ceea ce ii poate crea frustrari si temeri.

Ce efecte are spitalul asupra copiilor de diferite varste?

Sigur ca exista cativa factori importanti care contribuie la intensitatea efectelor ce pot plana asupra unui copil din cauza internarii in spital:

  • varsta;

  • motivul spitalizarii;

  • temperamentul;

  • persoana care sta internata cu el.

Copiii pana la 1 an

  • pana la un an copiii dezvolta o multime de aptitudini noi; daca ei stau internati o buna parte a timpului in spital pot aparea intarzieri in dezvoltare;

  • pot duce lipsa de stimulare senzoriala care ii ajuta la dezvoltare ca muzica, lumina, pozitii ale corpului, jucarii etc.;

  • daca membrii familiei nu petrec suficient timp cu el la spital, relatiile dintre parinti si copii pot fi afectate.

Copiii de la 1 la 2 ani

  • dezvoltarea poate fi intarziata din cauza faptului ca timpul petrecut in spital interfereaza cu activitati care ar fi putut ajuta la stimularea noilor abilitati;

  • pot aparea probleme de somn;

  • dezechilibrele alimentare sunt un efect al schimbarii rutinii de acasa si al stresului;

  • la aceasta varsta copiii se tem foarte tare de straini, iar prezenta asistentelor si doctorilor i-ar putea creste nivelul de anxietate;

  • copiii sunt iritati, frustrati si infricosati pentru ca este greu sa inteleaga la aceasta varsta motivul pentru care sunt in spital.

Copiii de 2 la 5 ani

  • principalul impact negativ la copiii de aceste varste este stresul de a fi departe de tot ceea ce le este familiar;

  • pot manifesta o frica de faptul ca procedurile medicale ca injectii, analize etc le poate face rau;

  • pot trai cu impresia ca au facut ceva rau si ca de aceea sunt in spital;

  • ei isi cunosc cat de cat corpul, insa intelegerea modului de functionare a lui este departe de a fi stiuta de ei; acest lucru le poate crea frustrari;

  • limbajul este dezvoltat intr-o buna masura pana la 5 ani, dar poate exista riscul ca ei sa interpreteze gresit ceea ce aud.

Copii de la 5 ani in sus

Copiii intre 5-12 ani pot manifesta oricare dintre starile anterior prezentate, plus faptul ca in aceasta perioada ei manifesta obisnuita frica de doctor, ace sau durere.

De asemenea, apare si un disconfort cauzat de invadarea intimitatii, iar pe masura ce cresc incep sa inteleaga ca sufera de o boala grava sau ca ceva rau li se intampla, efectele psihologice fiind mult mai de impact.

Cum il poti ajuta sa depaseasca stresul internarii in spital?

Pregatirea pentru internare

Daca nu este vorba de o urgenta medicala, iar internarea este planificata este recomandat sa il implici pe copil in pregatirea bagajelului si sa vorbesti cu el despre experienta.

Daca nu stii cum sa il pregatesti intreaba un medic sau asistentele cum sa faci acest lucru. Retine insa ca tu esti un model pentru el, iar daca iti este frica sau esti mereu trista si suparata, copilul tau va avea tendinta sa preia starile tale.

Comunica mereu cu el!

Vorbeste-i despre ce va urma si ce se intampla intr-un spital, intr-un vovabular cat mai apropiat varstei lui. Nu incerca sa il minti! Incearca sa raspunzi cat mai eficient la intrebarile pe care ti le adreseaza, iar daca nu stii cum sa o faci la unele dintre ele, nu te panica. Este in regula sa nu stii unele raspunsurile. Spune-i ca medicul ii va raspunde la acele intrebari.

Asigura-te ca tot timpul vin in vizita figuri familiare!

Familia si prietenii sunt cei care il pot ajuta pe copil sa se simta mai confortabil si in siguranta atunci cand se afla internati in spital. Pe langa faptul ca unul dintre parinti va sta cu el tot timpul, incearca sa planifici vizitele astfel incat sa acopere o mare parte din zi, pentru ca micutul tau sa fie mai relaxat.

Adu-i obiecte familiare de acasa!

Pe langa faptul ca spitalul este un mediu necunoscut lui, el este si neprietenos, avand culori terne si reci care cresc nivelul de stres. De aceea este important sa personalizezi rezerva micutului tau cu jucariile preferate si cu alte obiecte aduse de acasa.

Incurajeaza-l sa se joace!

Atat cat ii este la-ndemana si cat poate din punct de vedere fizic incurajeaza copilul sa se joace pentru a se simti in elementul lui. Joaca ii poate distrage atentia de la boala, durere si anxietate. De asemenea, il ajuta sa se dezvolte corespunzator varstei lui, stimulandu-i creativitatea si alte abilitati.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Internare spital copil Emotii copii Comunicare copii Stres copii

Articole recomandate

Citeste si despre