Ghid de dezvoltare pe varste: Ce trebuie sa le oferim copiilor si adolescentilor in functie de varsta

/ / Modificat: 2018-03-27
Ghid de dezvoltare pe varste: Ce trebuie sa le oferim copiilor si adolescentilor in functie de varsta

Copiii si adolescentii se confrunta cu experiente dificile in perioada de dezvoltare. Tocmai de aceea este important sa intelegi atat comportamentul, cat si nevoile copilului tau in functie de varsta pe care o are, astfel incat sa ii poti acorda sprijinul, indrumarea, dar si spatiul necesar pentru a se dezvolta, respectand in acelasi timp niste limite prestabilite.

Fiecare etapa de dezvoltare implica si un tip de comportament, de aceea este foarte important sa cunosti ce prespune fiecare varsta si ce nevoi reale are copilul tau.

Dezvoltarea bebelusului de la 0 la 1 an

Nou nascutii si bebelusii nu iti vor cere mai mult decat au nevoie, plansul este un mijloc de comunicare eficient, fie ca le este foame, somn sau au nevoie de un scutec curat. Bebelusii invata ce inseamna increderea si iti vor da multe ocazii sa ii faci sa se simta in siguranta daca le acorzi atentie constant.

Dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani

In aceasa perioada, micutii sunt curiosi, egoisti, negativi, posesivi; devin aroganti pe masura ce isi descopera si exercita independenta si pot face crize de nervi pentru ca le lipseste inca vocabularul sa se exprime altfel.

Este usor sa le distragi atentia acum, asa ca fa-o atunci cand este necesar, incurajaza-i cand fac ceva bine, spune-le cand gresesc, ignora lucrurile marunte si trateaza-i cu blandete.

Dezvoltarea copilului de la 3 la 5 ani

Incepand de la varsta de 3 ani, isi vor experimenta independenta, vor cere mai mult control, se vor frustra cand sunt dezamagiti si toate acestea vor duce la mai multe crize de nervi. Il vor lua pe "nu" in brate; vor descoperi fobiile si frica, vor vrea sa faca lucruri singuri, vor fi gelosi. Adu-ti aminte un singur lucru, aceasta etapa nu dureaza o vesnicie. Incurajaza-ti copilul si da-i libertate de decizie, limitandu-i in acelasi timp optiunile.

De la 4 ani, va invata despre bine si rau, urat si frumos, va descoperi puterea propriilor cuvinte pe care le va folosi uneori sa isi exercite controlul, va deveni competitiv, va confunda realitatea cu iluzia, isi va testa limitele. Explica-i de ce regulile sunt importante, cere-i lucruri simple, arata-le afectiune si incurazeaza-le independenta, constientizand in acelasi timp ca sunt inca mici.

La 5 ani, cei mici inteleg deja importanta regulior, dar pentru ei sunt "flexibile", sunt empatici si intelegatori cu ceilalti, le e teama de esec si critici, se pot concentra mai bine, ei le stiu pe toate, vor vrea sa ia propriile decizii.

Incurajeaza orice tip de activitate care il pune in miscare si il invata sa interactioneze cu ceilalti, sa negocieze, sa faca compromisuri, sa piarda sau sa castige cu gratie, discutati despre sentimente, conecteaza recompensele cu responsabilitatile, ramai la reguli putine si simple.

Dezvoltarea copilului de la 6 la 7 ani

Stiu deja foarte multe lucruri, iti testeaza limitele, dar in acelasi timp vor sa te multumeasca, au nevoie de lauda cand vine vorba de activitatile lor scolare, vor sa invete cat mai multe. Nu ii lauda fara rost, aplauda-i atunci cand muncesc din greu, incurajeaza efortul depus, si nu rezultatul obtinut pentru a le dezvolta increderea de sine in capacitatea de a realiza diferite obiective.

Se vor plange mai des de parintii lor sau de regulile impuse de acestia, se vor simti neintelesi, vor fi mai dramatici, vor fi ma constienti de parerea celorlalti. Asculta si valideaza-i sentimentele si constientizeaza ca nu trebuie sa ii rezolvi tu problemele, dar incurajaza-l si ajuta-l sa gaseasca solutii de rezolvare.

Dezvoltarea copilului de la 8 la 9 ani

Deja in aceasta etapa a vietii lor, copiii vor vrea sa gandesti la fel ca ei si nu vor tolera diferentele de opinie. Vor fi foarte sensibili la perceptia ta despre ei, se vor certa mai des cu mamele lor si vor vedea lucrurile in alb sau negru. Atunci cand il lauzi, incearca sa ii comunici concret ce a facut bine. Evita sa te certi cu el, pentru ca la acest moment vor crede invariabil ca ei au dreptate si tu gresesti. Roaga-l sa iti explice care este punctul lui de vedere si incurajeaza-l sa vada lucrurile si din alte perspective.

Prietenii lor si ce cred acestia vor fi din ce in ce mai importanti; isi vor reduce cercul de prieteni, dar vor aprofunda prieteniile pe care le au. Vor avea jocuri si secrete impreuna cu prietenii lor, vor incalca regulile impuse si nu iti vor acorda respectul cuvenit. Vor fi iubitori si haiosi, dar in acelasi timp vor fi egoisti si certareti.

Acorda-i copilului tau cat mai multe ocazii sa fie independent si sa ia decizii care il privesc, evita sa il comanzi si incurajeaza-l sa vada lucrurile din alte puncte de vedere.

Dezvoltarea copilului de la 10 la 11 ani

Crizele de nervi din copilarie vor disparea… bucura-te cat mai poti, pentru ca urmeaza adolescenta! Se vor certa inca referitor la regulile impuse si necesitatea acestora, vor incerca sa se scuze si sa se justifice de fiecare data cand nu sunt ascultatori. De asemenea, vor face tot posibilul sa scape de reguli.

Promisiunile devin importante pentru ei si nu vor uita NICI MACAR UNA... decat atunci cand este vorba de promisiunile lor. Nu face promisiuni pe care nu le poti respecta, evita sa te certi cu el, lasa-l sa experimenteze si sa incerce lucruri noi si permite-i sa ia decizii in ceea ce il priveste, atunci cand acest lucru este posibil.

Adolescenta

Prietenii lor sunt mai importanti decat familia, se indeparteaza de tine, desi esti inca un reper important in viata lor, dar acum vor sa afle cine sunt ei independent de tine si care le este locul in lume.

Pentru ei, acum, este important ce cred semenii lor despre ei, isi vor face griji in legatura cu acest lucru, vor face tot posibilul sa se integreze in grupul lor de varsta, vor lua decizii pripite, se vor provoca pe ei insisi si isi vor asuma mai multe riscuri. Pastreaza-ti calmul pentru ca le va trece.

Vor experimenta cu modul in care arata, vor fi mai impulsivi, dar si mai creativi. Intelege-i nevoia de independenta , nu il critica si nu lua nimic personal pentru ca, desi nu o arata, inca are nevoie de tine, de sprijinul si dragostea ta… chiar si atunci cand nu vrea sa fie vazut in public alaturi de tine.

Tine minte un singur lucru, dezvoltarea copilului tau este un proces de invatare, de explorare si experimentare nu doar pentru el, ci si pentru tine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre