Efectul Barbie asupra fetitelor

/ / Modificat: 2009-01-30
Efectul Barbie asupra fetitelor





 

Papusile Barbie sunt probabil cele mai populare papusi de pe planeta. Oricine le recunoaste: par blond, ochi albastri, picioare lungi si subtiri si, in general, o silueta de invidiat.

La suprafata, nimic nu pare deplasat, dar sunt multe semne de intrebare cu privire la efectul psihologic pe care aceste papusi il au asupra copiilor, mai precis fetitelor.

Mesajul general pe care papusile Barbie il transmit este : "Fii ca mine!". Papusile Barbie au hainute frumoase, pantofi, genti, mobila, masini, casa in Malibu, cai si piscine. Nu imbatranesc si au tot timpul zambetul pe buze.

Valorile pe care le promoveaza papusa Barbie sunt cateodata ireale si intotdeauna superficiale. Conformismul e intotdeauna preferat individualismului. De la o simpla papusa Barbie, fetitele de varste mici au capatat sindromul idolatrizarii unui anumit stereotip. Papusa Barbie creeaza multe complexe in randul fetitelor, care pot avea urmari pe termen lung.

Obsesia pentru Barbie a capatat si un nume: "sindromul Barbie". Se pare ca fetitele care se joaca cu astfel de papusi isi proiecteaza de fapt propria imagine in Barbie si ajung sa aiba o imagine de sine denaturata.

Aceleasi fetite, devenite femei, ajung sa isi doreasca in continuare sa aiba proportiile nerealiste ale papusii Barbie. Pre-adolescentele viseaza la o frumusete ideala, pe care cred ca o intruchipeaza papusa Barbie.

Mai multi cercetatori din Marea Britanie au efectuat un studiu pentru a verifica daca papusa Barbie ar putea fi cauza pentru care fetele cu varste mici se simt nemultumite de corpul lor. 162 de fetite, cu varste cuprinse intre 5 si 8 ani au participat la test, fiind expuse la diferite feluri de papusi.

Fetitele care au primit papusile Barbie au raportat ulterior un grad mai scazut de respect de sine si o dorinta mai mare de a avea o silueta mai subtire. Pe termen lung, aceste fete ar putea dezvolta probleme asociate cu alimentatie si greutate fluctuanta.

Un sfat bun pentru parinti ar fi sa se gandeasca de doua ori inainte sa cumpere o papusa Barbie. Daca totusi copilul insista, parintii pot avea o discutie pe indelete cu fetita, pentru a-i explica cum stau lucrurile cu idealurile de frumusete si limita dintre real si ireal.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre