Dupa divort, custodia comuna este cea mai buna solutie pentru sanatatea copiilor

/ / Modificat: 2018-03-09
Dupa divort, custodia comuna este cea mai buna solutie pentru sanatatea copiilor

In cazul unui divort, atat instanta de judecata, cat si societatea au folosit pentru multa vreme o practica care a glorificat importanta mamei in viata copilului si a minimizat prezenta tatalui, excluzandu-l pe acesta pana la punctul in care copiii sufereau de o "foame de tata", ei petrecand foarte putin timp cu tatal lor, timp alocat de obicei, dupa bunul plac al mamei.

Mai recent, in urma unui divort, sentintele judecatoresti decideau un drept de vizitare pentru copil, adesea o data la doua saptaman. Pana si termenul de "vizita" era parca menit sa indeparteze copilul de tata, ca si cum acesta ar fi fost o ruda indepartata, iar copilul un simplu oaspete in casa tatalui sau.

Tata devine un un fel de director de distractie, contactul copilului cu el este distractiv si amuzat, fara aprofundare a sentimentelor afective si a interactiunii specifice intr-o relatie normala tata-copil.

Prezenta ambilor parinti in viata copilului este fundamentala dezvoltarii sale sanatoase!

Stim deja astazi ca prezenta ambilor parinti in viata copilului este fundamentala dezvoltarii sale comportamentale si afective, de aceea este important de stiut cum ii poti ajuta pe cei mici sa treaca peste separarea ta de partener in asa fel incat, pe termen lung, copilul sa nu aiba de suferit.

Citeste si: Cum ii spui copilului ca divortati?

Rezultatul unor cercetari efectuate la nivel global releva faptul ca, acei copiii proveniti din familii in care a survenit un divort si care petrec timp egal cu ambii pariniti, au relatii mai bune cu acestia, au rezultate academice mai bune, se comporta mai bine atat din punct de vedere social cat si psihologic; mai putini fumeaza sau consuma alcool, mai putini sufera de anxietate, depresie si boli ce au ca si cauza principala stresul.

Si totusi, in ciuda beneficiilor evidente oferite de custodia comuna a unui copil in cazul unui divort, barierele societatii atunci cand vine vorba de sexe, sunt greu de inlaturat.

Ambii parinti trebuie sa se implice activ si egal in viata copilului

Majoritatea psihologilor sunt de acord ca este important ca ambii parinti sa fie implicati activ si egal in viata copilului, dar unii dintre ei inca mai sustin ca atunci cand este vorba de bebelusi sau copii cu varste de pana la 3 ani, mamele sunt o alegere mai buna in a avea grija de cei mici decat tatii acestora.

In practica, asta inseamna ca cei mici nu raman peste noapte la tata, desi ei pot dormi la cresa, la bunici sau li se permite sa doarma sambata dupa amiaza in casa tatalui. Tatii beneficiaza de timpul petrecut cu copiii lor in aceeasi masura ca si mamele, invata sa descifreze semnalele copilului si sa le raspunda cu sensibilitate nevoilor celor mici.

Citeste si: 5 greseli pe care le fac parintii divortati

Adesea, tatii au un impact mai mare decat mamele atunci cand vine vorba de dezvoltarea vocabularului celui mic sau cand cei mici invata sa faca fata provocarilor.

Cand vorbim despre custodia copilului dupa divort, este important sa realizam ca o custodie comuna ar trebui sa fie regula si nu exceptia, indiferent de varsta copilului, pentru ca orice copil are nevoie de tata si nu doar in timpul zilei sau in weekend.

Tatal, important pentru un nou-nascut

Atat timp cat realizam beneficiile alinarii nou-nascutului de catre un tata in toiul noptii atunci cand parintii sunt impreuna, de ce sa negam acest lucru in cazul unui divort. De ce l-am priva pe cel mic de lectura unei povesti inainte de culcare impreuna cu tatal sau?

Da, custodia comuna nu este valabila in toate situatiile, pentru toate familiile, insa de fiecare data cand acest lucru este posibil, atat mama, cat si tatal ar trebui sa faca tot ce este cu putinta pentru a asigura celui mic o copilarie armonioasa, in care ambii parinti sunt prezenti si implicati in egala masura in viata sa.

Citeste si: Divortul parintilor si copilul, cum il afecteaza si cum il ajuti sa treaca peste?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Divort copii Greseli parinti divortati Efect divort copii Parinti divortati Divort parinti

Articole recomandate

Citeste si despre