Descopera starea copilului tau in comportamentul lui

/ / Modificat: 2013-03-07
Descopera starea copilului tau in comportamentul lui

Dezvoltarea abilitatilor sociale complexe este poate cea mai lunga dintre toate etapele copilariei. La varsta de 2 ani, acestea sunt abia la inceput, motiv pentru care copilul poate adopta adesea comportamente greu de inteles de un adult. Descopera starea copilului tau in comportamentul lui, bazandu-te pe interpretarea psihologilor.

Limbajul trupului este din ce in ce mai important pentru micutul tau la aceasta varsta, dar cand incepe sa vorbeasca mai mult si mai coerent, lucrurile se pot complica rapid. Iata cum interpretezi si raspunzi corect comportamentului copilului de 2 ani.  

Nu se mai comporta rezonabil

Cand stii ca ai un copil cuminte, care se transforma brusc intr-un mic monstru, micutul tau are o stare negativa mai complexa decat o poate explica. In multe cazuri, copilul se plictiseste sau vrea atentie atunci cand incepe sa arunce cu mancare sau sa strice jucarii, dar uneori problema este alta, iar solutiile de alinare includ de obicei o pedeapsa scurta pentru comportamentul nepotrivit, apoi putina atentie din partea ta.

Dependenta de animalele de plus

Cand tot mai multe animale de plus devin jucariile cele mai apreciate ale micutului tau, poti descoperi ca vrea sa le ia cu el peste tot si mai ales sa doarma cu ele. Daca micutul tau aduna animalele de plus in pat, se teme de intuneric sau de monstrii din vise. Este bine sa-l lasi sa aleaga singur 3 jucarii pe care sa le tina in pat in fiecare noapte.  

Evitarea contactului vizual cu parintii

Cand nu vrea sa se uite in ochii tai, micutul recunoaste ca a facut o prostie si iti evita privirea dezamagita. Nu este indicat sa tipi la copil pentru a-i intari sentimentul de rusine. Explica-i doar pe scurt ca a gresit, adu-i aminte care este comportamentul corect si ofera apoi o solutie pentru a rezolva problema cauzata de cel rusinos.

Isi ascunde fata cand cunoaste o persoana noua

Micutul tau poate incepe sa sufere de anxietate sociala de la o varsta foarte mica. Cel mai des, comportamentul se manifesta prin ascunderea dupa tine sau prin ridicarea tricoului peste cap pentru a-si ascunde fata. Este important sa vorbesti pe un ton cat mai cald cu micutul tau si sa-l incurajezi sa adopte comportamentul corect in fata celor pe care tocmai i-a cunoscut.

Se ascunde dupa ce a murdarit scutecul

Poti stii ca un copil este gata de a fi antrenat sa foloseasca olita, apoi toaleta, cand incepe sa caute un spatiu privat atunci cand isi murdareste scutecul. Dupa ce a cautat sa se izoleze pentru cateva momente, iti va cere sa i-l schimbi cat mai repede si este bine sa nu amani acest lucru.

Te declara proprietate personala in fata altor copii

Daca pare gelos pe alti copii, se agata puternic de tine si tipa la altii cu privire la faptul ca tu esti "Mama mea!", micutul tau iti cere mai multa atentie. Comportamentul in care se agata de tine poate aparea si odata cu un bebelus nou, momente in care copilul simte ca parintii ii acorda mai putina atentie.

Nu are deloc rabdare

Cand a cerut ceva si incepe sa urle inainte sa ai timp sa-i dai gustarea sau jucaria dorita, copilul isi manifesta pur si simplu instinctul de supravietuire. Nu are rost sa-l certi sau sa alergi ca sa-i indeplinesti dorinta cat mai repede. Explica-i pe un ton cald care sunt pasii pe care ii mai ai de facut pana cand va obtine ce-si doreste si micutul tau poate invata in acest mod cum sa devina mai rabdator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportamentul copilului Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre