De ce ma respinge copilul? Cauze si solutii

/ / Modificat: 2013-10-16
De ce ma respinge copilul? Cauze si solutii

afectiune_copii_parintiUnii parinti se simt respinsi de propriul lor copil. Ei incearca sa ii ofere gesturi si dovezi de afectiune, iar copilul intoarce spatele ranindu-le de multe ori sentimentele. Trebuie sa stii ca dispozitia copilului, in special la varsta prescolara, se schimba foarte des. Exista mii de motive pentru care s-ar putea purta asa. Iata cele mai frecvente cauze ale toanelor copilului si ce trebuie sa faci!

Cauze si solutii ale respingerii la copii

Are o zi proasta!

Si copilul tau are voie si poate sa aiba o zi proasta, chiar daca ai impresia ca nu exista cauze pentru asta. Poate ca motivele nu sunt asemanatoare cu cele ale adultilor, insa pot fi coplesitoare pentru ei. Este posibil sa se fi certat cu cel mai bun prieten sau sa fi fost luat in deradere la scoala. Exista o sumedenie de intamplari care il pot face sa se simta trist.

Respecta-i dorinta de a sta singur si de a fi trist, dar asigura-l ca esti acolo daca are nevoie de tine. La fel ca tine, si copilul are nevoie de timp pentru a-si "linge ranile", iar cand va fi pregatit va veni la tine.

Isi revine dupa un acces de furie

crize_copiiDupa ce a facut o criza de isterie si ai luat masuri disciplinare pentru a-l potoli, nu te poti astepta sa te adore. Tocmai a fost certat si poate pedepsit pentru comportamentul lui. Sentimentele i-au fost ranite si vrea sa afli de asta. Ori poate fi doar obosit de atata smiorcaiala si tavaleala pe podea.

In primul rand trebuie sa accepti ca micutul (desi nu ar trebui) este dezamagit si suparat. Pune-te in locul lui un pic si gandeste-te cum ar fi sa ti se interzica cumpararea rochitei mult visate. Sau adu-ti aminte ce stare ai dupa o cearta cu prietena cea mai buna. Ai nevoie de ceva timp pentru a-ti reveni, nu? Atunci lasa-i si lui ceva timp de recuperare.

Inainte de a-i respecta spatiul intim si dorinta de a se izola o perioada, arata-i ca intelegi ce simte si prin ce trece. Spune-i "nu vrei sa vorbesti cu mami pentru ca nu te-a lasat sa iti iei jucaria, nu-i asa?". Anunta-l ca esti acolo daca are nevoie de o imbratisare sau un pupic si asigura-l ca il iubesti foarte mult.

Nu se simte bine

Daca-si schimba brusc dispozitia de la o stare de bine la una de moleseala si apatie, atunci este posibil sa fie bolnavior. Intreaba-l daca il doare ceva sau se simte rau.

Pentru mai multa siguranta, nu ar strica sa mergi cu el si la un consult medical.

E suparat pe tine si nu stie cum sa-ti spuna

copil_suparat_mamiUneori iti poti da seama cand e suparat pe tine. Cel mai adesea supararea apare atunci cand il pedepsesti sau ii interzici sa faca ceva. Ins alteori este posibil sa nu iti dai seama de ce anume e suparat pe tine. De exemplu, poate fi foarte trist pentru ca ai fost plecata o perioada si i-a fost dor de tine sau pentru ca ti-ai petrecut mai mult timp cu fratiorul lui mai mic decat cu el.

Daca banuiesti ca ar exista un motiv pentru care iti respinge afectiunea vorbeste cu el. Pune-i intrebari, dar fii delicata. Intreba-l astfel: "esti suparat pe mine pentru ca nu am petrecut suficient timp cu tine? Esti suparat pentru ca mami a fost plecata x zile si nu am stat impreuna?" etc. Accepta raspunsurile fara a te supara sau fara a-l critica.

Poate trece prin etapa dobandirii independentei!

independenta_copiiIn timp ce pana la 1 an copilul nu se poate dezlipi de tine, de la 3-4 ani incolo aproape ca nu te vei mai atinge de el. Va fi dornic sa faca cat mai multe lucruri singur si sa exploreze o multime de lucruri. Copilul va avea din ce in ce mai putina nevoie de tine si acest lucru este de incurajat.

Nu trebuie sa interpretezi ca te iubeste mai putin sau sa iei totul prea in serios, trebuie sa te gandesti mai degraba ca este dornic sa exploreze mediul inconjurator si sa demonstreze ca poate si singur sa pape, sa se imbrace etc.

Este laudabil acest lucru. Incearca sa ii arati dovezile de afectiune in momentele in care nu este preocupat cu asamblarea unui lego, cu distrugerea unei cutii de carton sau alte activitati care i-au captat interesul. Pastrati aceste momente pentru seara, inainte de culcare.
 

Respinge doar afectiunea unuia dintre parinti

art_parinte-copilCopilul respinge dovezile tale de afectiune? Sau doar pe ale taticului? Este posibil ca micutul sa fie mai apropiat de unul dintre parinti, insa acest lucru nu trebuie luat ca pe un afront personal. Copiii isi schimba parintele preferat in functie de toane si de cel care ii face pe plac mai mult si il rasfata.

Nu trebuie sa iti faci foarte multe griji. Daca tu esti cea care il refuza cel mai des si il pedepseste cand greseste s-ar putea sa fii cea pe care o agreeaza mai putin. Daca taticul incepe sa faca asta, o sa intri in gratiile lui aproape imediat. Insa de iubit, va iubeste pe amandoi la fel de mult! Trebuie sa fii sigura de asta!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Atitudine respingere copii Toanele copiilor Emotii copii Accese furie copii Boli copii Comunicare copii Crizele copiilor Iubire copii parinti

Articole recomandate

Citeste si despre