De ce e important ca nou-nascutul ca ii aduca un cadou fratelui mai mare?

/ / Modificat: 2017-12-08
De ce e important ca nou-nascutul ca ii aduca un cadou fratelui mai mare?

Venirea pe lume a unui al doilea bebelus in familie poate fi un moment extrem de dificil atat pentru parinti, cat si pentru copilul mai mare. Acesta se vede cumva inlocuit sau "detronat" din rolul de copil unic care primea toata atentia si afectiunea parintilor. Exista cateva strategii pentru ca fratele sau sora sa accepte mai usor bebelusul.

Cum sa le faci cunostinta?

Dupa nasterea bebelusului, la prima intalnire dintre frati, este recomandat sa nu fie de fata foarte multe persoane, pentru ca atentia lor sa fie indreptata exclusiv asupra nou-nascutului, in detrimentul celuilalt copil.

Este de preferat ca fratele sau sora mai mare sa fie printre primii care fac cunostinta cu bebelusul. Atunci cand se intalnesc pentru prima oara, nou-nascutul e bine sa fie tinut in brate de altcineva, iar mama sa il intampine pe copilul mai mare dandu-i o imbratisare. Apoi bebelusul este aratat fratelui (sau surorii) si, eventual, este pus in bratele acestuia. Copilul cel mare nu trebuie insa fortat sa tina in brate bebelusul!

Ce inseamna sa fii "fratele mai mare"?

Relatia dintre frati este cea mai lunga relatie dintre doua persoane de-a lungul unei vieti si copiii trebuie pregatiti pentru asta. Pe langa faptul ca micutul trebuie sa afle din timp de venirea pe lume a unui fratior sau a unei surioare, e bine sa ii spui ce presupune acest lucru. Si anume schimbarea statutului lui social. Din copil singur la parinti devine "fratele mai mare" sau "sora mai mare". Si ce inseamna acest lucru? "De exemplu, il poti invata diverse lucruri", "Ii poti da din jucariile tale sau din hainele care ti-au ramas mici, dar numai daca vrei tu", sunt cateva explicatii pe care i le poti da copilului.

Este bine sa pregatesti copilul si sa aiba asteptari realiste de la bebelus. Daca ii vei spune ca se poate juca cu el, copilul mai mare isi poate imagina ca bebelusul poate face tot ce face si el. De aceea e de preferat sa ii spui concret ce activitati pot face impreuna in primele zile: "il poti mangaia", "ii poti zambi", "ii poti vorbi si el iti recunoaste vocea".

Ce rol are cadoul adus de bebelus

Atunci cand bebelusul ajunge acasa, este bine ca parintii sa ii ofere fratelui mai mare un dar ca venind din partea nou-nascutului. Cadoul poate fi insotit si de o felicitare sau un mesaj pentru fratele mai mare. Acest dar contribuie la crearea si intarirea legaturii dintre frati. Apoi el marcheaza noul rol pe care il primeste fratele sau sora. Este ca un fel de "ritual de trecere" din statutul de copil unic in cel de "fratele cel mare".

Cadoul il poate ajuta pe copilul mai mare sa nu se simta exclus sau abandonat, ci important. Copilul va vedea ca atentia este indreptata si asupra sa, nu numai asupra bebelusului. Si chiar daca toata lumea ii da atentie nou-nascutului, acesta este atent doar la fratele lui, pentru ca doar lui ii aduce un cadou! Astfel, copilul o sa simta dragoste si apreciere pentru fratele mai mic.

Totodata printr-un mic cadou simbolic (o jucarie sau un tricou, de exemplu),copilul mai mare se adapteaza mai usor la schimbarea din familie si il accepta mai usor pe noul membru al familiei.

Oferindu-i ceva, bebelusul ii transmite fratelui sau surorii sale ca el nu a venit numai ca sa "ia" din ceea ce pana atunci primea doar copilul mai mare (dragoste, atentie, timp din partea adultilor), ci si sa "dea". Cu alte cuvinte, fratele cel mare descopera ca noua relatie presupune si avantaje, castig, nu numai dezavantaje.

Chiar daca copilul mai mare primeste un cadou de la bebelus, nu insemna ca relatia dintre ei va fi una armonioasa si ca nou-nascutul va fi acceptat pe deplin inca din prima zi. Este firesc ca fratele mai mare sa aiba iesiri emotionale puternice. Pana la urma el a suferit o pierdere: nu mai este copil unic. De aceea are nevoie sa planga aceasta pierdere si are nevoie de timp sa accepte noul statut. Si, mai presus de toate, are nevoie de prezenta si de sustinerea parintilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascuti Frate mai mare

Articole recomandate

Citeste si despre