Cum sa vorbesti cu copilul tau despre scoala

/ / Modificat: 2012-01-06
Cum sa vorbesti cu copilul tau despre scoala

Comunicarea cu copilul tau este extrem de importanta, inca de la cele mai fragede varste. Faptul ca cel mic are incredere in tine si iti povesteste amanunte din viata lui este un lucru imbucurator pentru parinte. Incearca sa discuti cu cel mic despre orice, inclusiv despre ziua lui la scoala. Este foarte important sa il faci sa se deschida si sa priveasca scoala intr-un mod pozitiv.

De asemenea, parintele trebuie sa isi arate interesul pentru toate activitatile copilului si sa il antreneze pe cel mic in discutii cat mai ample. Nu te multumi doar cu jumatati de raspunsuri si incearca sa afli mai multe lucruri de la cel mic. Indeamna-l sa iti povesteasca ce s-a intamplat la scoala si care au fost evenimentele care i-au placut si care nu i-au placut.

Regula de 30 de minute


Zilele saptamanii sunt extrem de stresante atat pentru parinti, cat si pentru copii. Chiar si cele mai bune zile pun presiune asupra corpului si mintii noastre. Multe persoane au nevoie de putin timp pentru a se relaxa si a elimina stresul dupa o zi de munca incordata. In aceste conditii, rabdarea necesara unei conversatii, in special cu cei mici, este din ce in ce mai mica.

Multe familii incearca insa sa gaseasca o solutie la programul incarcat si la stresul zilnic: regula de 30 de minute. In primele 30 de minute de la venirea acasa, intreaga familie uita de stres si griji si se relaxeaza, discutand despre subiecte usoare, care nu au legatura cu scoala sau serviciul.

In acest fel, in casa se creeaza o atmosfera relaxanta, intima, iar membrii familiei se vor simti in siguranta, iar mai tarziu vor aborda si subiecte mai neplacute, precum task-urile de la serviciu sau o nota mica primita la scoala.


Foto: ahaparenting.com

Fii oglinda copiilor tai


Oamenii invata cel mai usor din lucrurile pe care le vad si experimenteaza. Copiii in special isi doresc sa creasca mari cat mai repede. Isi urmaresc parintii si copiaza actiunile si comportamentul lui.

Astfel, atunci cand cresc, descopera ca au adoptat unele comportamente ale parintilor, printre care si pe cele pe care le urasc.

Nu ii chestiona pe cei mici


Cand vin de la scoala, incearca sa nu ii chestionezi pe cei mici. In schimb, povesteste-le despre ziua ta la serviciu. In acest vei ii vei antrena pe micuti sa se deschida si sa discute mai mult si despre ziua lor la scoala.

Schimbarile in comunicarea cu cel mic nu vor aparea peste noapte, insa daca ii oferi toate increderea ta si ii oferi spatiul si intimitatea de care are nevoie, copilul va veni singur la tine si iti va povesti despre evenimentele din viata lui.

Ai incredere in copilul tau si sustine-l de fiecare data cand se confrunta cu situatiile neplacute la scoala. In curand, el va fi cel care va simti nevoia sa te puna la curent cu ce s-a intamplat in timpul zilei la scoala.

Atunci cand acest lucru se va intampla, ziua ta va deveni mai buna, iar eforturile tale vor fi rasplatite. In plus, relatia cu copilul tau se va imbunatati, iar el va reveni la tine si la sfaturile tale de fiecare data cand viata va fi mai dura cu el.


Autor: Mihaela Rotaru

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Scoala Parinti Stres Comunicarea cu copii Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre