Cum sa te comporti cu copilul caruia ii este frica de intuneric

/ / Modificat: 2018-07-27
Cum sa te comporti cu copilul caruia ii este frica de intuneric

Intre 2 si 4 ani este perioada in care imaginiatia copilului se dezvolta foarte mult si de asemenea, micutul tine minte pentru mai mult timp ceea ce i se intampla in viata de zi cu zi. Adica incepe sa i se dezvolte memoria de lunga durata.

Tot la aceasta varsta copilul nu poate face inca distinctia foarte bine intre realitate si fantezie. Pe acest fundal poate aparea frica de intuneric. Pentru ca, nu-i asa, in intuneric pot fi monstrii si fantome! Astfel ca micutul nu mai vrea sa doarma singur sau ii este frica sa mearga intr-o camera in care lumina este stinsa. De asemenea, se poate ca micutul sa aiba dificultati de adormire.

Copilul are nevoie de sustinere

Este bine ca parintele sa inteleaga si sa recunoaca frica micutului. Logica nu prea ajuta. Iar replicile de genul "Baietii nu se tem de intuneric!" sunt total nepotrivite. Copilul are nevoie ca parintele sa ii recunoasca si sa ii accepte frica. De aceea, nu rade de el si nu il tachina. De asemenea are nevoie de sustinere: "Sunt langa tine daca ai nevoie!", "Vin imediat ce ma chemi!".

Este bine sa aiba un ritual de culcare, pe care sa il repete seara de seara. Mai mult, ii poti creste siguranta, fiind prezenta alaturi de opil si petrecand ceva timp alaturi de el inainte ca acesta sa adoarma.

Cum sa te comporti cu copilul caruia ii este frica de intuneric

Ca sa il faci sa se simta in siguranta peste noapte, poti sa ii lasi usa putin intredeschisa sau sa ai grija sa nu fie intuneric bezna in camera.

Este bine sa fie asigurat ca lucrurile nu se schimba peste noapte sau nu isi schimba locurile. Poti sa ii reaprinzi lumina dupa ce s-a bagat in pat, ca sa vada ca totul este neschimbat. Sau il poti lasa sa doarma cu o lampa mica aprinsa.

Ai grija, insa, sa nu fie o lumina prea puternica si sa nu ii bata lumina direct in fata. Cu timpul, pe masura ce creste, o sa stinga singur lampa. O alta varianta este sa ii dai o mica lanterna cu el in pat. In felul acesta, micutului ii va creste increderea in el pentru ca poate controla oricand vrea ceea ce se intampla in intuneric.

Frica de intuneric face parte din dezvoltarea copilului. Ea dispare in jurul varstei de 4-5 ani, atunci cand si gandirea magica a copilului se estompeaza, lasand loc gandirii logice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica intuneric copii Frica Frici frecvente copii

Articole recomandate

Citeste si despre