Cum sa inveselesti un copil mic

/ / Modificat: 2013-12-06
Cum sa inveselesti un copil mic

Te-ai gandit pana acum ce poti face sa inveselesti un copil mic? Momentele de tristete si dezamagire fac parte din viata, chiar si la varste fragede. Poate sa ti se para neobisnuit ca un copil prescolar sa cada in paharul cu melancolie, insa trebuie sa stii ca si cei mici pot experimenta stari de apatie. Si tocmai in aceste clipe este crucial sa intervii si sa sa ii ajuti sa isi gestioneze sanatos sentimentele.

Nu subestima niciodata maturitatea unui copil mic, acesta poate sa se confrunte cu propriile lui probleme si deziluzii. Daca tie ti se par minore, aceste momente de cumpana pot avea un impact major asupra psihicului copilului. In loc sa ii cumperi zambetele cu acadele si ore in plus de jucat la computer, modeleaza-i de pe acum personalitatea si invata-l sa depaseasca in mod constructiv starile negative.

Ajuta-l sa se exteriorizeze si asculta-l

Primul pas pe care il poti face in demersul de a incerca sa inveselesti un copil mic este sa il determini sa isi exteriorizeze gandurile si sentimentele. Adultilor li se pare cateodata inutil sa ia in serios starile de spirit schimbatoare ale copiilor de varste fragede, determinandu-i sa se interiorizeze si sa isi asume comportamente nesanatoase cand un lucru ii deranjeaza.

Acorda-i atentie si ajuta-l sa se exteriorizeze. Mergeti la o plimbare in parc sau propune-i sa va jucati ceva impreuna, apoi adu cumva in discutie faptul ca i-ai observat tristetea. Nu il interoga, altfel nu se va deschide in fata ta.

Asculta-l activ si valideaza-i punctele de vedere, se va simti confortabil pe viitor sa isi impartaseasca gandurile cu tine. Fa-l sa se simta inteles, apoi distreaza-l cu o grimasa amuzanta sau o poezie preferata.  

Schimba mediul in care se afla copilul

Specialistii in psihologie infantila sfatuiesc parintii sa schimbe mediul in care se afla copilul, pentru a-i modifica in mod pozitiv starea de spirit. Du-l pe cel mic intr-un loc in care nu a mai fost pana acum si fa din asta o adevarata aventura.

O simpla vizita la un muzeu sau o plimbare cu bicicleta intr-un parc nou pot fi cele mai bune cai de a-ti inveseli morocanosul si de a-i distrage atentia de la sursa supararii lui.

Invita-l sa gatiti ceva impreuna

Copiilor le place sa fie implicati in activitatile celor mari, iar gatitul este cu siguranta un exemplu bun in acest sens. Invita-ti copilul sa pregatiti masa impreuna si spune-i sa aleaga ce isi doreste (pizza, prajiturele etc.). Ideal ar fi sa faceti si cumparaturile impreuna, ca o echipa.

Intregul proces il va face pe cel mic sa depaseasca rapid starea de spirit negativa, sa se simta util, pretuit si important.  

Propune-i sa faceti activitatea lui preferata

Poate ca cel mai important lucru pe care il poti face in favoarea fericirii si bunei dispozitii a copilului tau este sa petreci timp de calitate alaturi de el. Oricat de mult te-ar presa timpul, ofera-i atentie si propune-i sa faceti impreuna activitatea lui preferata, fie ca vorbim de un sport sau de un hobby special.

Compania ta va fi mai mult decat suficienta pentru a-i aduce zambetul pe buze: nicio jucarie, prajitura, joc pe computer sau telefon performant nu vor putea suplini vreodata prezenta ta.  

Gaseste gestul care il inveseleste de fiecare data

Orice copil este unic, iar fiecare parinte ajunge sa ii cunoasca reactiile, preferintele si punctele sensibile. Unii copii se inveselesc imediat atunci cand li se dedica un cantecel, li se aminteste o intamplare hazlie, sunt mangaiati si sarutati sau gadilati.

Alti copii mici se amuza copios cand aud anumite cuvinte amuzante, sunt alintati cu porecle originale sau surprinsi cu un banc bun. Poti incerca si sa ii spui o poveste pe care sa o inventezi pe loc, in functie de intamplarea care i-a provocat celui mic supararea, ca apoi sa formulezi un final fericit.

O alta idee este sa va uitati impreuna la desene animate si sa comentati ce se petrece - copiii adora atunci cand adultii incearca sa le inteleaga micile placeri. Gaseste acel secret special care functioneaza in cazul copilului tau si vei reusi sa il inveselesti imediat!

Tu cum procedezi cand vrei sa iti inveselesti copilul? Inspira si alte mamici cu secretele tale, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tristete copii Suparare copii

Articole recomandate

Citeste si despre