Cum sa ai o familie fericita cand exista un parinte vitreg

| Modificat: 2013-04-24 15:21:52

Secretul unei familii fericite, atunci cand are in componenta sa un parinte vitreg, depinde de relatia pe care parintele adoptiv reuseste sa o stabileasca cu copilul. Pana sa deveniti o familie recompusa fericita si unita, trebuie sa lucrati la modul in care sa integrati parintele vitreg in sanul familiei, astfel incat copilul sa nu se simta amenintat sau neglijat. Descopera ce trebuie sa faceti pentru a reusi sa formati o familie frumoasa!

familie-copii

Pregatiti-va pentru reactii negative si incomode

  Imediat ce aduci in discutia cu copilul subiectul unui parinte sau partener de viata nou in viata voastra, s-ar putea sa declansezi o adevarata furtuna emotionala din partea lui. Nu te astepta ca cel mic sa fie fericit de faptul ca te-ai despartit de taticul lui si ca acum incerci sa iti refaci viata alaturi de altcineva.

Intotdeauna va deplange pierderea tatalui natural si va face tot ce-i sta in putinta sa te impaci cu acesta. Tratati cu calm si incercati sa intelegeti reactiile negative sau aluziile incomode pe care le-ar putea face cu privire la relatia voastra sau la tatal vitreg.  

Asigurati-l ca parintele vitreg nu va lua niciodata locul parintelui natural

Atunci cand in viata ta apare o persoana noua dupa despartire sau divort, principala teama a copilului va fi aceea ca il vei indeparta de taticul lui natural sau ca noul iubit va lua locul acestuia. Vorbeste cu noul tau partener si purtati impreuna discutia cu copilul despre rolul pe care-l va juca in viata lui si despre faptul ca nu ii va lua niciodata locul tatalui lui.

Este indicat sa incurajati copilul sa il vada pe taticul vitreg ca pe un prieten foarte bun, in care poate avea incredere sa apeleze atunci cand are nevoie, dar si ca pe un partener de distractie si joaca.  

Asigura-l ca il vei iubi la fel de mult

O alta frica sau sentiment de teama pe care il resimte cel mic este gelozia. Copilul va fi gelos pe dragostea si afectiunea pe care i-o porti noului partener. Va avea impresia ca acesta vrea sa iti fure dragostea pentru el si ca il vei neglija din cauza lui. Este important sa ii spui zilnic cat de mult il iubesti si sa il asiguri ca nimic nu va schimba iubirea si afectiunea pe care i-o porti.  

Vorbiti cu copilul inainte de a va muta impreuna

Relatia cu noul partener a avansat si ati luat decizia de a va muta impreuna. Nu o faceti inainte de a vorbi cu copilul despre aceasta intentie. Este o schimbare importanta in viata copilului si trebuie pregatit pentru ea.

Gasiti un moment potrivit pentru a deschide subiectul si discutati impreuna cu el. Anuntati-l ce schimbari vor avea loc, dar puneti accentul pe lucrurile care nu se vor schimba. Este mai reconfortant pentru copil sa simta ca nu vor exista prea multe schimbari si ca viata lui nu va fi foarte afectata de aceste schimbari.

Apoi, accentuati partile pozitive ale mutarii parintelui vitreg in casa voastra - mai multi parteneri de joaca si distractie, un ajutor in plus la treburile casei, un sprijin pentru tine etc.

Parintele vitreg trebuie sa aiba rabdare cu copilul

Un efort substantial trebuie sa vina si din partea parintelui vitreg, atat in ceea ce priveste consolidarea unei familii fericite, cat si a unei relatii apropiate cu prichindelul. Partenerul tau trebuie sa gaseasca metodele si instrumentele potrivite prin care sa castige increderea si afectiunea copilului si sa construiasca o relatie solida cu el.

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa il rasfete si sa il atraga de partea lui facandu-i mereu pe plac. Este important ca parintele vitreg sa ti se alature in efortul de disciplinare a celui mic. Copilul trebuie sa inteleaga ca parintele vitreg il iubeste, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa profite de bunatatea lui sau ca se poate sustrage de la reguli si restrictii.

Chiar daca nu este tatal natural, este important sa-si intre in rolul de parinte si sa-si asume responsabilitatile si atributiile aferente acestui statut. Dezvoltarea relatiei dintre parintele vitreg si copil este un proces lung, care are nevoie de multa rabdare si intelegere. Insa atunci cand este dorinta si dragoste, lucrurile se pot rezolva si dezvolta natural, de la sine, fara probleme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Secrete familii parinti vitregi Trucuri parinti vitregi Parinti vitregi relatie copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA