Cum protejezi sentimentele copilului dupa divort

/ / Modificat: 2012-04-17
Cum protejezi sentimentele copilului dupa divort

Sentimentele copilului tau sunt primele lucruri pe care trebuie sa le protejezi dupa divort, chiar inainte de orice risc financiar sau de alta natura. Pentru cei mici, separarea parintilor este deseori o experienta traumatizanta, cu urmari importante in personalitatea lor aflata in proces de formare. Chiar daca evenimentul nefericit este si pentru tine o corvoada, exista cateva strategii pe care sa le aplici pentru a preveni consecinte grave in viitor asupra copilului.

Foto: simpledivorceadvice.com

Cei mai multi copii care se confrunta cu divortul parintilor au tendinta sa isi asume o falsa vina in raport cu neintelegerile dintre mama si tata. Totul se naste din sentimentele copilului de abandon si confuzie, care se transforma intr-o instabilitate emotionala accentuata mai tarziu in viata.

Iata de ce este esential sa protejezi psihicul fragil al micutului tau prin mesaje pozitive si multa atentie.

Comunicarea cu copilul dupa divort

Identificarea cuvintelor potrivite dupa divortul de tatal copilului tau nu este deloc o misiune usoara, insa comunicarea ramane cruciala intr-o situatie atat de delicata. In prima instanta, atentie la tonul pe care il folosesti atunci cand vrei sa accentuezi o idee. Ofera-i copilului o explicatie onesta, dar plina de tact, despre cele intamplate (chiar daca pare distras, indiferent sau neimplicat).

  • Spune-i adevarul: copilul tau are dreptul sa cunoasca motivul real al despartirii. Rezuma totul in sintagme simple, din care sa nu reiasa cu necesitate un personaj negativ (ex. "nu ne mai intelegem, dar te iubim amandoi si vom ramane prieteni buni si parteneri in cresterea ta").
  • Ofera-i afectiune: micutul tau are nevoie sa stie ca dragostea voastra pentru el nu s-a schimbat, astfel incat sa simta ca nu este cel responsabil pentru despartire. Spune-i "te iubesc" cat mai des si nu il neglija.
  • Explica-i schimbarile: pregateste-l pentru schimbarile care urmeaza, punctand in mod clar ce va fi diferit si ce va ramane la fel. Fa-l sa se simta in siguranta si optimist pentru viitor.

Cel mai important este sa iti construiesti discursul fara sa iti acuzi fostul sot in vreun fel. Daca la mijloc a fost infidelitatea sau alt motiv dureros pentru tine, pastreaza-ti diplomatia: copilul tau va trece mai usor peste situatie daca are confortul psihic de a va avea alaturi pe amandoi, dar in alte forme.

Comportamentul copilului dupa divort

Fie ca micutul tau are un comportament agresiv, fie ca se retrage in camera lui in tacere, este un semn clar ca are nevoie de sprijinul tau. Cel mai important este sa il reasiguri ca nu a contribuit cu nimic la despartire, oricat de greu ar fi sa iti asumi chiar tu vina pentru cele intamplate.

In cazul in care nu il convingi ca lucrurile s-au petrecut independent de faptele sale, el va presupune ca nu a fost un copil bun si ca merita aceasta pedeapsa. O serie de incurajari si promisiunea ca va fi mereu in siguranta sunt doua elemente de echilibru pentru tumultul sau emotional.

Expertii sustin ca pana si prichindeii de 2 anisori pot suferi tulburari de comportament dupa divortul parintilor. Copiii de varsta frageda au o nevoie vitala de siguranta, stabilitate si predictibilitate, iar asistarea la conflictul marital poate submina in mare masura aceste necesitati.

De aceea, incurajarea exteriorizarii sentimentelor si reducerea la pragul minim a schimbarilor in viata (locuinta, gradinita, prietenii, timpul petrecut cu tata) sunt doua metode prin care poti preintampina tulburari psihologice si emotionale grave in cazul copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre