Cum interpretezi culorile din desenele copiilor

/ / Modificat: 2019-02-28
Cum interpretezi culorile din desenele copiilor

Culorile folosite de copii atunci cand deseneaza spun multe despre starea lor de spirit. Disconfort, timiditate, empatie sau furie sunt cateva dintre sentimentele pe care le poti identifica prin intermediul alegerilor pe care le face atunci cand coloreaza.

Optiunile legate de culori sunt in stransa legatura cu emotiile. Au dovedit-o in ultimele decenii numeroase studii de specialitate. Afinitatea sau respingerea unei persoane fata de anumite culori isi are radacinile in zona emotionala.

In acest articol iti vom oferi cateva chei de interpretare pentru a intelege mai bine ce vrea sa iti transmita copilul prin intermediul culorilor pe care le alege atunci cand deseneaza sau picteaza.

Culorile care se repeta mai des in desenele pentru copii

Desi exista unele culori care apar mai des decat altele in desenele copilului pentru simplul motiv ca acestea sunt prezente in fiecare cutie de creioane, copiii fac si anumite combinatii.

In acest sens, este bine ca stii ca amestecurile de culori deschise si luminoase caracterizeaza un copil care este calm si conectat la emotiile sale. Pe de alta parte, alegerea combinatiilor intense de culori semnaleaza, in general, copii activi si energici, chiar agresivi.

Albastru

Este o culoare asociata cu liniste, bunastare si relaxare. In general, este o culoare care este aleasa ca preferata de copiii mai linistiti si chiar timizi. In plus, aceasta le stimuleaza sensibilitatea si creativitatea. Se considera ca micutii care folosesc aceasta culoare isi dezvolta auto-controlul la o varsta frageda.

Se intampla, de asemenea, ca unii copii care folosesc frecvent aceasta culoare sa sufere de o afectiune numita enureza, o tulburare cu origine emotionala care se manifesta prin incontinenta urinara dupa varsta de 5 ani.

Rosu

Rosu este o culoare care atrage atentia copiilor datorita intensitatii sale. Utilizarea sa poate da nastere la doua interpretari:

- Daca copilul o foloseste cu o frecventa considerabila, poate indica un copil ostil, care nutreste sentimente de manie reprimata.

- Daca utilizarea sa este moderata, poate semnala vitalitate si energie.

Negru

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, este o culoare care nu este legata de stari negative sau de depresive. In schimb, negrul descrie un copil cu o inalta incredere in sine. In ceea ce priveste utilizarea acestei culori, chiar si specialistul va trebui sa evalueze intensitatea acesteia, pentru ca daca este foarte marcata, ar putea avea alte semnificatii.

Maro

Aceasta este o culoare legata de responsabilitate. In acest sens, cand copiii o aleg, ei manifesta prezenta inteligentei si a prudentei. Cu toate acestea, utilizarea excesiva indica faptul ca se simt asupriti de activitatile de zi cu zi.

Galben

Galbenul este sinonim cu energia, dinamismul, bucuria si sociabilitatea. Este o culoare care vorbeste despre un copil fericit, bun la suflet. Cu toate acestea, alegerea sa exclusiva in momentul in care deseneaza atrage atentia asupra existentei unor probleme legate de autoritatea parintilor.

Verde

Utilizarea exagerata a acestei culori in desene poate indica faptul ca copilul este lent si ca intr-o oarecare masura este timid si inhibat. Pe de alta parte, ea are si semnificatiile generale atribuite acestei culori: speranta, liniste si armonie.

Violet

Aceasta indica faptul ca micutul este melancolic, nemultumit si nelinistit din cauza unor circumstante din viata sa. Utilizarea exagerata a violetului, la fel ca in cazul galbenului, indica faptul ca acesta se simte asuprit de o anumita presiune pusa pe el.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Culori Culori copil Preferinte culori copii

Articole recomandate

Citeste si despre