Cum ajuti un copil timid sa iasa din "carapacea" lui

/ / Modificat: 2019-01-10
Cum ajuti un copil timid sa iasa din

Pana pe la doi anisori, micutul tau era foarte expansiv, le zambea tuturor si facea din manuta fiecarei persoane pe care o intalneati.

Acum ati ajuns la pragul de trei ani si atitudinea lui s-a schimbat radical: tace malc si nu interactioneaza cu nimeni, ba chiar se ascunde pe dupa picioarele tale cand il intreaba cate cineva cum il cheama si refuza sa faca vreun pas in fata.

Probabil esti ingrijorata de timiditatea lui nou descoperita si iti faci tot felul de probleme: o fi normala?

E cazul sa faci ceva in privinta asta?

Ei bine, inainte sa te simti stanjenita in fata rudelor ca puiul tau nu scoate o vorba, si pana a te grabi sa-i gasesti un terapeut comportamental, e bine sa afli ca reactia lui este una fireasca la aceasta varsta.

Pana la doi ani, toti copiii sunt spontani si exuberanti, indeosebi in interactiunile cu ceilalti; actioneaza fara sa se gandeasca inainte, am putea spune. Insa, intre doi si patru ani, trec printr-o faza de anxietate sociala si incep sa se fereasca (sa se teama) de persoanele pe care nu le cunosc.

Cum iti poti ajuta puiul sa depaseasca aceasta etapa? Ofera-i actiune si incurajare, dar si spatiu sa se deschida in ritmul lui.

1. Imbratiseaza-ti puiul si fii recunoscatoare ca e asa cum e

Da-ti seama cat de norocoasa esti ca ai un copil sensibil. Faptul ca e tacut nu inseamna ca are o deficienta sociala sau emotionala. Pur si simplu, e predispus la meditatie, la introspectie, ceea ce iti arata ca gandeste si simte totul mult mai profund. Imbratiseaza-l si iubeste-l din toata inima: cu astfel de oameni in jurul nostru, lumea se transforma intr-un loc mai bun.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil timid Solutii copil timid Timiditate copii

Articole recomandate

Citeste si despre