Copilul tau este pe punctul de a face o criza de isterie? Imbratiseaza-l!

/ / Modificat: 2018-06-07
Copilul tau este pe punctul de a face o criza de isterie? Imbratiseaza-l!

Atunci cand copilul este in toiul unei crize de isterie, nu mai stii ce sa faci ca sa ii pui capat cat mai repede, iar o imbratisare ar putea fi ultimul lucru la care sa te gandesti in acele momente de frustrare si panica; exista o teama de nu face ceva care sa incurajeze comportamentul copilului, asa ca atunci cand acesta are o criza de isterie, te gandesti mai degraba la cum sa il pedepsesti, ce jucarii sa ii iei inapoi, cum sa ii ignori comportamentul si cum sa afisezi cea mai buna figura nepasatoare si neafectata.

Iti aduci aminte cand ai avut o zi proasta, te-ai rastit la partenerul tau din cauza unui lucru fara importanta si tot ce ti-ai dorit pentru a scapa de stresul zilei de cosmar a fost o imbratisare si putina alinare? L-ai rugat pe partenerul tau sa te imbratiseze in acel moment?

Daca ai facut asta, atunci aveti o relatie de admirat, daca puteti fi vulnerabili unul in fata celuilalt si puteti sa comunicati atat de deschis. Daca in schimb nu l-ai rugat sa te imbratiseze, gandeste-te de ce nu ai facut-o? Poate ca nu ti-ai dat seama ca aveai nevoie de asta, sau poate ca erai prea aprinsa si defensiva pentru a-l ruga sa te ia in brate.

Furia scoate emotiile negative la suprafata

Atunci cand suntem suparati, nervosi, atunci cand emotiile ies la suprafata si dau pe dinafara, este foarte greu sa gandim rational.

Daca tii cont de copilul tau si de faptul ca lobul sau prefrontal (care este partea creierului responsabila cu mare parte din luarea deciziilor si planificare) este inca in dezvoltare, este posibil sa intelegi mai bine de ce copilului ii este mai dificil sa se exprime si calm atunci cand este stresat.

Noi, ca adulti, avem la dispozitie abilitati verbale de comunicare si un creier deja dezvoltat pentru a ne ajuta sa ne exprimam cu calm atat nevoile, cat si pe noi insine. Copiii insa, inca isi dezvolta creierul si abilitatile de comunicare…deci acesta este momentul cand parintii si cei ce ii ingrijesc trebuie sa ii ajute sa isi gestioneze mai eficient si in mod pozitiv propriile sentimente.

Atunci cand ii oferi copilului tau o imbratisare, sau cand vorbesti cu el ca sa il calmezi, nu inseamna automat ca ii incurajezi comportamentul, ci mai degraba, il ajuti sa se calmeze in asa fel incat sa te poata asculta mai bine.

Cat de importante sunt imbratisarile

Cu o simpla imbratisare, poti sa ii transmiti copilului tau mai multe mesaje importante, cum ar fi faptul ca il iubesti indiferent de orice, ca el este universal tau, ca nu este singur, ca intelegi cat de greu ii este, ca felul in care se simte la un anumit moment dat nu il defineste pe el ca persoana, ca esti dispusa sa il ajuti sa invete noi modalitati de a-si gestiona sentimentele, ca se poate baza pe tine.

Atunci cand ii arati in mod constant copilului tau ca nu este o persoana rea nici macar atunci cand are o criza de isterie, il ajuti sa devina mai capabil in a se calma singur.

Sa faci o schimbare in modalitatea de a-ti creste copilul poate fi dificil, in special atunci cand toata viata ai auzit acelasi mesaj despre cum ar trebui sa impiedici comportamentul prost al celui mic.

Schimbarea este un proces care necesita atentia ta asupra felului in care propria-ti perceptie privind comportamentul copilului poate influenta modul in care tu ii raspunzi. Totodata, poate fi o adevarata provocare sa iti pastrezi calmul in astfel de situatii, in care copilul este pe punctul de a face o criza de isterie.

Asa ca, data viitoare cand prichindelul tau se indreapta vertiginos spre o noua criza de isterie, incearca o abordare noua: imbratiseaza-l cu putere!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tantrum copii Crize isterie copii

Articole recomandate

Citeste si despre