Consecintele lipsei de afectiune in copilarie

/ / Modificat: 2018-11-26
Consecintele lipsei de afectiune in copilarie

Toti copiii trebuie sa primeasca atentie si dragoste din partea parintilor lor. Lipsa iubirii parintesti poate avea consecinte negative asupra copilariei acestora si asupra etapelor viitoare de dezvoltare a celor mici.

Parintii sunt astazi tot mai ocupati si au pe cap o multime de griji. Chiar si in aceste conditii, este absolut necesar ca ei sa le arate copiilor afectiunea pe care o merita si pe care le-o poarta. Asta cu atat mai mult cu cat exista o legatura intre afectiunea primita in copilarie, sanatate si fericirea viitoare.

Este foarte important ca adultii sa le creeze copiilor un mediu plin de iubire si sa ii faca sa simta sprijinul lor oricand si in orice conditii. Timpul petrecut cu ei reprezinta o oportunitate excelenta ca parintii sa isi exprime sentimentele si sa creeze un mediu familial placut.

4 consecinte ale privarii de afectiune in copilarie

Dificultati in identificarea sentimentelor

Prima consecinta este ca cei mici pot avea dificultati in a-si exprima emotiile. Lipsa atentiei inseamna ca parintii nu isi invata copiii sa-si gestioneze sentimentele intr-un mod sanatos. Acest lucru ii face pe multi copii sa nu fie capabili sa enumere punctele lor tari si punctele slabe si sa se simta goi pe interior.

Copiii invata sa interpreteze emotiile in principal prin intermediul cuvintelor si al gesturilor. Daca nu primesc afectiunea intr-un mod corect, nu vor putea recunoaste sentimentele pe care le traiesc.

Abilitati scazute

Copiii care nu se simt iubiti, care nu vad din partea parintilor gesturi de afectiune, au de obicei probleme cam pe toate planurile. Acestia prezinta deficiente cognitive si emotionale si reusesc cu greu sa se integreze intr-un grup de copii de aceeasi varsta.

Din cauza lipsei afectiunii, acesti copii pot intampina greutati in stabilirea de legaturi emotionale pe tot parcursul vietii. Fapt care poate conduce la comportamente inadecvate la scoala si la alte situatii neplacute, deoarece acesti copii pot avea probleme de comportament.

Lipsa stimei de sine

Lipsa de afectiune in copilarie face ca relatia cea mai dificila pe care o au sa fie cea cu ei insisi. Uneori se pot simti chiar cei mai aprigi dusmani ai lor si pot fi foarte critici cu propria persoana. Ei se judeca mai grav decat ii judeca pe altii si isi stabilesc standarde foarte inalte.

Aceste probleme de stima de sine fac ca viata sa fie o batalie constanta intre ceea ce simt ei insisi si ceea ce vor sa auda. Cu toate acestea, dobandirea dragostei de sine reprezinta o calatorie foarte lunga. In aceste cazuri, este necesar sa le reamintim ca sunt importanti si ca au capacitatea de a face diferenta, cu scopul de a transforma modul in care se vad pe ei insisi si proiectia fata de altii.

Incredere scazuta in cei din jur

Lipsa de afectiune face dificila increderea copiilor in cei din jur. Astfel, este posibil ca ei sa se teama mereu ca oamenii pe care ii iubesc nu ii mai doresc si ca ii vor rani. Acest lucru va avea repercusiuni asupra relatiilor sale viitoare.

In mod clar, increderea este o componenta importanta a emotiilor pozitive. Atunci cand in copilarie a lipsit protectia unui adult, este posibil sa se dezvolte mecanisme de aparare pentru a evita sa fie raniti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiune Dovezi afectiune copii Iubire parinti

Articole recomandate

Citeste si despre