Conectarea cu copilul. 5 moduri prin care ii arati ca este iubit

/ / Modificat: 2016-03-18
Conectarea cu copilul. 5 moduri prin care ii arati ca este iubit

Copiii au nevoie de o conexiune cu parintii lor pentru a se simti in siguranta, pentru a fi fericiti si pentru a se simti iubiti. Dificultatile de cooperare, comunicarea deficitara, tendintele de respingere sau furia de care acestia dau uneori dovada pot fi semne ale unei conexiuni slabe, la care trebuie sa lucrati impreuna pentru a o fortifica.

Timpul pe care il petreceti impreuna si legatura pe care o construiti reprezinta baza unei relatii pozitive intre parinti si copii. Cu cat aceasta legatura este mai puternica, cu atat copiii se simt mai fericiti, mai pretuiti si mai iubiti, iar atunci cand rezervorul lor de dragoste si atentie este plin, cooperarea devine naturala si frumoasa. Iata 5 modalitati prin care ii poti arata copilului tau ca il iubesti si ca il pretuiesti.

1. Petreceti timp impreuna

Esti mereu pe fuga intre birou, piata si casa, pentru ca vrei ca totul sa fie gata la timp si copilul tau sa manance si sa doarma dupa un program strict, iar asta iti limiteaza uneori disponibilitatea de a-ti petrece timpul cu el, fara alte elemente care sa va distraga? Specialistii sunt de parere ca, uneori, 10 minute de conectare pe zi pot face o diferenta uriasa in dezvoltarea copilului tau si a sentimentelor sale de stima de sine, respectiv de dragoste fata de tine si de pozitivism. Lectura, joaca, plimbarile prin parc, gatitul impreuna sunt doar cateva dintre lucrurile pe care le poti face alaturi de copilul tau pentru a va imbunatati relatia si pentru a-i arata ca este iubit si ca are parte de toata atentia si grija ta.

2. Jucati-va impreuna

Pentru copii este foarte important ca adultii sa se joace cu ei urmandu-le regulile si instinctele, fara cenzura sau reticenta. Joaca este limbajul copiilor, indiferent de varsta. Daca inveti sa le vorbesti pe limba lor, vei reusi sa-ti arati aprecierea si dragostea fara eforturi. Insoteste-ti copilul la locul de joaca, lupta-te cu el pe podeaua din camera, joaca-te alaturi de el cu zapada in timpul iernii, construiti jucarii impreuna si jucati-va cu mingea pe terenul de sport.

Toate aceste lucruri ii vor demonstra ca poti comunica in limbajul lui si ca esti dispusa sa ai o atitudine vesela si pozitiva ori de cate ori faceti lucrurile care lui ii fac atat de mare placere. Chiar si copiii mai mari au nevoie de joaca; o sesiune de gadilat sau o bataie cu perne v-ar putea face amandurora ziua mai buna. Important este sa te eliberezi de inhibitii si vei fi recompensata cu rasete din plin, cu contact vizual, cu manifestari spontane de afectiune.

3. Atentia distributiva este buna pentru sarcinile de la serviciu, nu pentru copii

Copilul tau are nevoie sa primeasca toata atentia ta, atunci cand este posibil. De aceea, ideal ar fi sa incerci sa-ti creezi o conexiune cu el fara a-ti tine telefonul prin preajma sau alte lucruri care ar putea sa te distraga.

Limbajul corpului este si el foarte important; intoarce-te catre copilul tau atunci cand vorbiti, cauta sa aveti contact vizual si adreseaza-i-te doar lui, ignorand ce este in jur.

Unii ar spune ca acei copii care primesc prea multa atentie ar putea deveni rasfatati, insa acest lucru nu este adevarat. Singurul lucru care s-ar putea intampla daca ii acorzi copilului tau atentie este sa creezi o legatura puternica intre voi. Cu cat il bagi mai mult in seama, cu atat va deveni mai fericit si mai independent, contrar asteptarilor. Mai mult decat atat, astfel eviti si eventuala situatie neplacuta in care copilul ar incerca sa-ti atraga atentia prin comportamente negative, lucru frecvent intalnit in randul acelor copii care nu primesc suficienta atentie din partea parintilor.

4. Invata sa-l asculti

Fii atenta la lucrurile pe care ti le spune copilul tau si incearca sa afli constant la ce se gandeste si ce simte in legatura cu ceea ce se intampla in jurul lui. Ajuta-l sa-si exprime sentimentele punandu-i intrebari, asculta-l si empatizeaza cu el. Astfel, legatura voastra va deveni mult mai puternica si copilul tau va fi fericit si se va simti iubit.

5. Contactul fizic este foarte important

Atingerea mainilor, mangaierile, sarutarile si imbratisarile sunt un adevarat combustibil pentru copii. Cu ajutorul acestora, copiii invata sa isi echilibreze emotiile. Nu te limita insa la aceste activitati clasice de contact si incearca jocuri noi care sa implice contactul fizic precum sunt luptele fictive, gadilatul sau "calaritul". Toate acestea iti vor face copilul mai fericit si mai increzator.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Legatura parinti copii Relatie parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre