Ce inseamna daca copilul tau nu vrea sa renunte la patura, jucaria sau animalul de plus preferate?

/ / Modificat: 2019-06-14
Ce inseamna daca copilul tau nu vrea sa renunte la patura, jucaria sau animalul de plus preferate?

Sunt multi copii care se ataseaza de un obiect. Si pentru cel mic inseamna mai mult decat o patura, o jucarie sau un animalut de plus.

Dar ce inseamna cand copilul nu vrea sa renunte la acel obiect? El nu poate parasi casa fara el, sa nu mai vorbim de momentul cand trebuie sa doarma si nu-l are prin preajma.

Acest lucru este important din punct de vedere emotional.

In psihologie este cunoscut ca un obiect de tranzitie, dupa cum a fost definit de psihanalistul si pediatrul Donald Winnicott. Este vorba despre instinctul pe care copilul il are dezvoltat si sufera atuni cand este separat de el.

Asa ca este normal ca micutul tau sa se simta atasat de un obiect. De fapt, se poate spune ca sentimentul lui este puternic si de aceea are nevoie de el atunci cand se simte trist sau vrea sa doarma. Aceasta inseamna ca pentru copil, obiectul nu este ceva de joaca, reprezinta un sentiment de apartenenta, de aceea il imbratiseaza, il strange, il pupa sau il musca.

Nu-l desparti de obiectul preferat

Acest tip de comportament face parte din dezvoltarea normala a copilului. Ei bine, il ajuta sa inteleaga ca el si mama sunt fiinte individuale. Dar nu este o regula ca toti micutii sa aiba un obiect de tranzitie. In plus, fiecare copil este diferit la alegerea obiectului, dar prezinta anumite caracteristici.

Copilul compara obiectul de tranzitie cu mama, motiv pentru care vrea sa fie placut si moale. Sa nu mai vorbim ca alege singur, nu conteaza daca tu ii oferi ceva mai bun, el va prefera intotdeauna acel obiect. Este important sa nu-l desparti de el, pana cand micutul nu este pregatit sa renunte la el. In caz contrar, ii generezi frustrari si dureri, daunatoare sanatatii sale mintale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre