Arta de a fi tata

/ / Modificat: 2013-05-09
Arta de a fi tata

Sa fii tata este un privilegiu pe care ti-l ofera viata, dar sa fii un tata grozav pentru copilul tau este o adevarata arta. Este o bucurie imensa sa afli ca vei fi tatic, insa atunci cand te hotarasti sa faci acest pas, trebuie sa fii constient ca este si o responsabilitate si un angajament pentru toata viata, in care ai un rol extrem de activ. Descopera de ce trebuie sa tii cont pentru a fi un tatic grozav pentru prichindelul tau!

Doreste-ti sa fii tata!

Spuneam ca sa fii tatic este o arta, si ca in orice tip de arta, este nevoie de inspiratie, creativitate, daruire, dorinta si un pic de talent. Nu exista barbat care sa nu aiba o samanta de talent innascut pentru a fi tata. Este nevoie doar sa gaseasca momentul potrivit pentru a-l cultiva. Este vorba de dorinta de a deveni parinte.

Pentru a fi un tatic grozav pentru copil, este important sa iti doresti acest lucru din tot sufletul. Exista familii in care unii tatici si-au dat seama ca voiau sa devina parinti abia dupa ce li s-a nascut copilul. Insa cel mai indicat este sa pornesti cu dreptul in "meseria" de parinte si sa lasi sentimentul paternitatii sa te inunde inainte de a incerca macar sa concepi copilul.

Exista un moment in viata oricarui barbat in care isi da seama ca trebuie sa devina parinte, iar sentimentul paternitatii iese la iveala mai mult ca oricand. Este recomandat ca barbatii sa devina parinti in momentul in care se simt pregatiti pentru aceasta schimbare in viata lor. In caz contrar, nu vor resimti bucuria de a fi tatici, nu se vor implica in cresterea si ingrijirea copilului asa cum se cuvine. Cel care are intotdeauna de suferit este copilul.  

Imbratiseaza rolul de tata inca din sarcina!

Credeai ca "meseria" de tatic incepe dupa nasterea copilului? Te inseli amarnic! Taticii au un rol important si in timpul sarcinii partenerei, cand trebuie sa o ajute sa se simta confortabil si relaxata, dar sa comunice totodata si cu bebelusul care creste in burtica ei.

Daca nu poti tine bebelusul in brate, nu inseamna ca nu poti interactiona cu el si nu il poti iubi cu tot sufletul. Exista metode simple prin care taticii pot stabili un canal de comunicare cu copilul, inca din stadiul de fat.

Atingerea burticii mamici, dialogurile frecvente purtate cu el in burtica si asistarea la nastere sunt momente importante din experienta de tatic si contribuie din plin la relatia pe care acesta o stabileste cu propriul copil.

Ca in orice arta, si talentul de tatic trebuie cultivat si cizelat. Sarcina ofera taticilor posibilitatea de a se documenta cu privire la ce rol au ei, ca tatici, in cresterea si ingrijirea copilului, pentru ca dupa nasterea bebelusului, sa fie pregatiti sa se implice corespunzator in ingrijirea lui. Uneori, este bine ca taticul sa se lase guvernat si purtat si de "instinctul de parinte" in cresterea copilului.  

Dragostea si afectiunea, armele secrete ale unui tatic grozav

Taticul trebuie sa aiba un rol activ in viata copilului si sa ii influenteze dezvoltarea intr-un mod cat mai pozitiv cu putinta. Dincolo de educatie si disciplina, asupra carora taticul trebuie sa se puna de acord cu mamica si sa le aplice impreuna cu ea in cresterea copilului, exista si alte moduri in care isi pune amprenta in dezvoltarea lui.

Nevoia de protectie paterna este esentiala in copilarie, iar taticul trebuie sa fie constient de acest lucru. Pentru a se simti in siguranta si protejat, copilul mic are nevoie, inainte de orice, de dragostea si afectiunea parintilor.

Un tatic pe cinste stie sa isi exprime zilnic dragostea pentru cel mic si sa il educe cu multa afectiune. Dragostea este exprimata nu doar prin cuvinte sau saruturi parintesti, ci si prin implicarea activa in micul lui univers: se joaca cu el, participa la micile lui "experimente", petrece timp de calitate cu el, il asculta atent etc.

Implicarea activa in tot ce presupune viata copilului este ceea ce face un tatic dedicat si devotat. Este un profesor pentru el, dar si un prieten de incredere, la care copilul poate apela oricand are nevoie de ajutor. Pentru a fi un tatic grozav iti trebuie maiestrie, insa inainte de toate, dorinta.

Niciun barbat nu se naste direct tata, ci invata pe parcurs. Ofera-i copilului tau caldura parinteasca si protectia paterna de care are nevoie, pentru a deveni, la randul lui, un parinte iubitor in relatia cu proprii lui copii.

Care crezi ca sunt calitatile unui tatic grozav? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Crestere copii

Articole recomandate

Citeste si despre