Strategii pentru parinti furiosi

/ / Modificat: 2011-11-22
Strategii pentru parinti furiosi

Cum sa eviti izbucniri si crize de nervi de fata cu copiii

Furia este una dintre cele mai comune emotii si este normal ca un parinte sa se enerveze pe proprii copii.  Insa modul in care un parinte gestioneaza aceasta furie este foarte important pentru o relatie sanatoasa intre parinte si copil. Si sa nu uitam, nu este vorba numai de copii: partenerul de viata, parintii, fratii, socrii pot creste nivelul de stres al parintilor. Indiferent care este cauza sau tinta spre care furia noastra se indreapta, expertii sunt de acord ca modul de exprimare al furiei poate fi dureros si nu rezolva niciodata o problema.

Asadar, este important sa ne descurcam cu sentimentele de furie fara a afecta personalitatea copilului.

Cum ne putem controla aceste sentimente?

1. Iesi sau asteapta - atunci cand te simti furios, retrage-te din situatie pana te calmezi.

2. “Eu”, nu “tu”- evita sa iti ataci copilul cu afirmatii de genul “tu nu o sa inveti niciodata”, “tu esti asa un smiorcait”. In schimb, gandeste in termeni referitori la propria persoana “Mie nu imi place sa adun hainele dupa tine”.

3. Scrie. Daca esti prea furios pentru a vorbi, atunci nu o face. In cazul in care copilul citeste deja, exprima-ti sentimentele in scris. Cateodata, timpul pentru cautarea unei foi si a unui pix, va mai reduce din furie.

4. Ramai in prezent, nu acuza pentru greseli trecute sau pentru ce crezi ca va face in viitor. Refera-te doar la problema prezenta.

5. Reintrodu sentimentele bune. Cand le pierzi, reconecteaza-te cu copilul tau cat de curand poti. Asta inseamna, de exemplu, sa spui ca iti pare rau si sa imbratisezi copilul. In cazul copiilor mai mari, poti oferi explicatii - de ce ai fost furios/furioasa - alaturi de scuze. Nu te teme ca scuzele iti vor diminua autoritatea deoarece scuzele arata copilului ca il respecti si il invata faptul ca oricine poate gresi la un moment dat.

6. Recunoaste care este problema. Este un comportament al copilului sau esti obosit, te simti supraincarcat la serviciu, esti suparat pe partenerul de viata, mama sau sef? Fii constient de momentele in care esti mai vulnerabil la furie si rezista urgentei de a transmite sentimente negative copilului tau.

7. Copiii nu sunt singurii care ii infurie pe parinti. Rudele care critica, judeca si interfereaza cu regulile din familie, pot crea tensiune. Este recomandat ca parintii sa stabileasca limite in avans pentru bunici sau alte persoane care devin prea implicate si sa ii ajute sa invete cum sa respecte aceste reguli. De exemplu, daca un bunic ofera prea multe dulciuri copilului, parintele ii poate explica faptul ca medicul pediatru le-a recomandat cat mai putine dulciuri. Daca un bunic sau o alta ruda face temele in locul copilului, explica faptul ca profesorul a cerut ca elevii sa faca tema independent.

8. Stilul diferit de educare al partenerului poate fi o alta sursa de stres. Este util un parteneriat intre parinti – un angajament prin care parintele care a fost implicat intr-o situatie cu copilul sa managerieze aceasta problema pana la sfarsit, fara sa fie influentat de celalalt partener. Insa, daca unul dintre parinti devine furios, celalalt il poate ajuta sa se calmeze.

9. Fa pentru tine si restul familiei un tabel si adauga un sticker de fiecare data cand unul dintre membrii familiei are o manifestare de furie. Atunci cand un membru al familiei aduna mai multe stickere, este timpul sa vorbiti despre ce se intampla.

10. Poti avea la indemana un reportofon sau un casetofon pentru a te inregistra. Cand simti ca vei exploda, porneste inregistrarea. Asculta apoi ce ai inregistrat si imagineaza-ti ca tu esti copilul.

Andreea Biji, psiholog Salvati Copiii

Materialul este unul informativ si face parte din campania de educare si sensibilizare pentru a combate violenta la adresa copiilor "Asculta-i sufletul", derulata de organizatia Salvati Copiii, in perioada septembrie - decembrie 2011.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Reactii parinti accese furie Campania asculta sufletul

Articole recomandate

Citeste si despre