Cum educam copiii fara sa folosim pedepsele?

/ / Modificat: 2017-11-22
Cum educam copiii fara sa folosim pedepsele?

Din ce in ce mai multe studii arata ca pedepsele nu sunt prea eficiente pe termen lung in educarea copiilor. Pe scurt, ele produc furie copilului, il invata un model de folosire a puterii, il fac mai egocentric, iar, in timp, pedepsele isi pierd eficienta si erodeaza relatia parinte-copil.

Expertul in parenting, Laura Markham, atentioneaza asupra unei confuzii pe care o fac multi parinti: confuzia dintre disciplina si pedeapsa. Etimologic, disciplinarea inseamna "ghidarea" copilului, indrumarea lui, in timp ce pedeapsa tine mai degraba de forta si de control exercitate de parinte asupra celui mic.

Indrumarea nu inseamna lipsa limitelor

O alternativa sanatoasa la pedepse este indrumarea copiilor. Acest lucru nu trebuie confundat, insa, cu lipsa limitelor sau cu a le oferi acestora tot ce cer sau isi doresc. Din contra, copiii au nevoie de limite clare, dar stabilite tinand cont de sentimentele si de nevoile lor.

Laura Markham prezinta trei pasi pe care ca parinte ii ai de parcurs pentru a putea sa iti indumi sanatos si eficient copilul.

Este nevoie, in primul rand, sa stii sa iti reglezi emotiile. Usor de spus, dar cum ai putea sa te calmezi cand cel mic te-a scos din minti toata ziua? Markham recomanda sa nu ne dam in laturi de la a lua o pauza, atunci cand este cazul, pentru a ne linisti.

De asemenea, o alta strategie este sa iti schimbi gandurile pentru a-ti schimba emotiile. In plus, e recomandat sa fii constient de propriile emotii si sa asculti ce incearca ele sa iti transmita inainte de a actiona.

Incearca sa vezi lucrurile din perspectiva lui

Urmatoarea etapa in disciplinarea blanda a celui mic este conectarea cu el, adica sa incerci de fiecare data sa vezi lucrurile din perspectiva lui. Iar pentru a fi in contact cu micutul trebuie mai intai sa petreci timp cu el, adica timp in care toata atentia ta sa fie indreptata numai asupra lui, fara sa faci altceva, sa vorbesti cu altcineva sau sa folosesti mobilul.

Orice comportament inadecvat sau sfidator al copilului este un semn ca are nevoie fie de ajutor, fie de conectare cu parintele lui.

Daca reusesti sa iti gestionezi propriile emotii si sa fii conectat cu micutul, atunci sunteti amandoi pregatiti pentru indrumare: copilul este gata sa te asculte, iar tu il poti ghida sanatos. Cu alte cuvinte amandoi sunteti disponibili sa gasiti solutia potrivita la dificultatea cu care va confruntati.

De ce este de preferat indrumarea blanda pedepselor? Indumarea consolideaza relatia dintre parinte si copil, parintele are o mai mare influenta asupra copilului, pentru ca in acest fel copilul primeste sprijinul de care are nevoie pentru a-si intelege si regla emotiile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Disciplina fara pedepse Disciplinare copii

Articole recomandate

Citeste si despre