Time-out in dezvoltarea copilului

/ / Modificat: 2016-08-02
Time-out in dezvoltarea copilului

Felul in care parintii incearca sa corecteze comportamentul copiilor este un subiect foarte controversat. De la retragerea privilegiilor si celor mai indragite jucarii la petrecerea unui anumit timp in izolare, fiecare familie procedeaza diferit.

Nu exista o singura cale pentru a corecta comportamentul. Parintii au nevoie de libertate pentru a invata despre ei insisi si despre copiii lor prin prisma alegerilor pe care le fac in acest sens.

Important este ca, atunci cand se aplica aceste metode, parintii sa fie in tema cu tot ce s-a intamplat, sa ia in considerare urmarile pe care le poate avea pedeapsa lor pe termen scurt si lung si sa se gandeasca la felul in care aceasta le-ar putea afecta pe viitor relatia cu propriul copil.

Cand pedepsele si pauzele se intorc impotriva ta

Celor mai multi parinti le place ideea de pauza (time-out) pana in momentul in care chiar incep sa o aplice. Ulterior, descopera ca rezultatele le pot provoca frustrari. Schimbarile comportamentul copiilor intarzie sa apara, iar uneori rezultatele pot fi chiar opuse asteptarilor.

In loc sa-si modifice atitudinea si felul de a aborda lucrurile, copiii au tendinta de a respinge aceasta metoda de manipulare si reactioneaza tipand, lovind si, in general, inrautatind lucrurile.

Cu cat sunt mai des pedepsiti, cu atat devin mai neascultatori si chiar mai obraznici. Este felul lor de a-ti arata ca pedepsele nu sunt o metoda eficienta de rezolvare a problemelor.

Folosirea izolarii si a fricii ca pedeapsa nu invata copiii sa devina mai empatici, mai increzatori sau mai plini de compasiune. Pentru ca un copil sa isi schimbe comportamentul, parintele trebuie sa se intrebe pe sine daca ceea ce aplica l-ar convinge pe el insusi sa isi modifice atitudinea.

Priveste situatia cu onestitate si gandeste-te la metodele pe care le folosesti pentru a corecta comportamentul copilului tau.

Daca ridici vocea la copilul tau si il trimiti sa stea singur intr-un loc, va reactiona agresiv in loc sa te asculte. Este inutil sa amenintam copiii. Si, pe masura ce urmarile si pedepsele sunt mereu aceleasi, va invata sa le suporte si sa se poarte in continuare la fel.

Corectarea si pedepsirea unui copil nu il va face niciodata sa se simta auzit sau in siguranta, de aceea va continua sa faca mereu aceleasi lucruri.

O altfel de abordare

Tot mai multi parinti isi dau seama ca ceea ce fac nu functioneaza, insa raman consecventi si fideli metodelor de corectare, pentru ca nu stiu cu ce altceva le-ar putea inlocui.

A fost demonstrat de nenumarate ori ca secretul pentru a ajuta un copil sa invete despre sine si despre lumea inconjuratoare este impunerea limitelor. Limitele ajuta copiii sa experimenteze, sa inteleaga ce ar trebui sa faca.

Copiii invata cel mai bine atunci cand reusesc sa vada relatia dintre o greseala si repararea ei. Ei invata ca sunt responsabili de actiunile lor si ca trebuie sa fie impacati cu asta, chiar daca nu le convine initial.

Ajuta-ti copilul sa fie impacat cu sine. Copiii invata cel mai bine atunci cand inteleg relatia dintre lucrurile pe care le fac si urmarile lor. Asa invata ca sunt responsabili de actiunile lor si ca in functie de acestea se intampla lucrurile, chiar daca nu le convine acest lucru.

Privilegiile si pedepsele provoaca reactii mari si bruste si nu ii ajuta pe copii sa descopere, sa inteleaga sis a invete din greselile lor.

E important sa iti iei un ragaz de gandire sau pentru a te calma, insa nu il face pe copilul tau sa il perceapa drept o pauza in care il ignore complet. Atunci cand esti ocupata, nervoasa sau habar nu ai cum sa gestionezi situatia, putin timp departe de toata lumea te-ar putea ajuta. Vorbeste cu copilul tau si explica-i ca e mai bine sa stati cateva momente in camere diferite, pana cand va linistiti.

Propune-i sa se gandeasca la versiunea lui si la felul in care vede el lucrurile, pentru a putea discuta ulterior despre ce va deranjeaza pe fiecare dintre voi si pentru a putea gasi o solutie convenabila pentru amandoi. Cand sunteti pregatiti, discutati despre solutiile ficaruia dintre voi si incercati sa ajungeti la un consens.

Comunicati pentru a face impreuna un plan nou. Ramaneti conectati, imbratisati-va, pastrati contactul vizual si fizic si nu ii da nici o clipa de inteles ca atunci cand esti suparata pe el il iubesti mai putin.

Tu ce tehnica aplici in educarea copilului tau? Ce metode ai folosit pentru a impune limite? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedepse copii Metode invatare copii

Articole recomandate

Citeste si despre