Montessori acasa: de ce sa nu iti fortezi copilul sa imparta

/ / Modificat: 2018-02-13
Montessori acasa: de ce sa nu iti fortezi copilul sa imparta

Dupa cum probabil stii deja, sa fii un arbitru atunci cand exista o disputa intre copii este un lucru solicitant si dificil. Cele mai multe dintre certurile care au loc intre copii sunt cauzate de faptul ca ei trebuie sa imparta ceva, cel mai adesea jucariile, fapt cu care nu sunt de acord.

Multi parinti se enerveaza atunci cand vad ca odraslele lor refuza sa imparta ceva, unii chiar se simt rusinati pusi in fata unei astfel de situatii. Nu este vina ta, pentru ca, la varsta lor copiii au un puternic simt al justitiei si isi doresc atat de mult sa vezi punctul lor de vedere, chiar daca invata sa ia in considerare si ceea ce spune cealalta persoana.

Ideea de a imparti este una foarte frumoasa, este un concept foarte important. Insa poate sa fie confuz si frustrant pentru un copil, cand vine vorba sa imparta.

Nu este nimic in neregula cu acest sentiment. Imagineaza-ti cum ar fi daca ar trebui sa participi la o petrecere iar in momentul in care trebuie sa imbraci rochia preferata nu ai putea sa faci asta pentru ca trebuie sa o imparti cu alta persoana. Cat de frustrant ar fi asta pentru tine? Este aproape de neimaginat, pentru ca nu asa functioneaza lumea adulta.

Jocul este "munca" copiilor, ceea ce inseamna ca poate fi foarte frustratnt pentru ei sa fie nevoiti sa imparta o jucarie. In plus, pe tine, ca parinte, te pune in rolul constant al arbitrului, ceea ce nu este tocmai placut pentru nimeni.

Copiii, incurajati sa lucreze cu un lucru atat timp cat au nevoie

De exemplu, in metoda Montessori, metoda fondata de pedagogul italian Maria Montessori, copiii impart totul in clasa, insa nu li se cere niciodata sa se opreasca din ceea ce faceau deoarece un alt copil are nevoie de acel lucru.

Unul dintre motivele principale ale acestui tip de educatie este acela ca micutii trebuie sa fie lasati sa se focuseze si sa concentreze la ceea ce lucreaza atat timp cat concentrarea le permite.

Rabdarea, un concept important in educatia Montessori

In clasele Montessori copiii invata, de asemenea, sa aiba rabdare, sa astepte pana cand lucrul de care ei au nevoie va deveni disponibil. Este important ca micutii sa invete lectia rabdarii, sa stie sa atepte, a gaseasca altceva de facut in acele momente. Asadar, daca un copil cere un lucru si acel lucru nu este disponibil, el trebuie sa astepte, porivit invatatoarei Montessori Christina Clemer, citata de mother.ly.

In momentul in care copiii vad din nou materialul de care au nevoie disponibil, ei il pot alege. Uneori se poate intampla sa existe un lucru nou, interesant, in sala de clasa si intotdeauna exista un copil extrem de entuziasmat de aparitia acestuia, copil care s-ar juca in permanenta cu el. In astfel de situatii, educatorul este cel care le sugereaza celorlalti copii care doresc sa utilizeze noul instrument sa ii ceara colegului lor entuziasmat sa ii informeze cand termina joaca. Celalalt copil aproape intotdeauna accepta.

De asemenea, educatorii Montesosori ii asigura pe copii ca materialul respectiv va fi dipsonibil pentru mai multe zile si ca vor avea timp sa il foloseasca.

Exista momente cand trebuie sa li se vorbeasca copiilor despre ceea ce inseamna a imparti, despre faptul ca ca aceasta virtute este utila, mai ales in momentele in care copilul are invitati si trebuie sa stie ca, in calitate de oaspete, este frumos sa isi imparta jucariile.

Ca sa ii explici ceea ce inseamna rabdarea, ii poti impartasi si din experienta ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metoda montessori Dezvoltare copil metoda montessori Principii educatie montessori Impartire jucarii copii

Articole recomandate

Citeste si despre