De ce ar trebui sa evitam recompensele

/ / Modificat: 2018-07-16
De ce ar trebui sa evitam recompensele

Una dintre dogmele de parenting arhicunoscute este aceea care spune ca "mituirea" copilului pentru a face ce ii spui si a fi ascultator nu este cea mai buna idee, fiind folosita doar de aceia care nu sunt tocmai cei mai buni parinti cu scopul de a-si face copilul sa coopereze cu ei. Adevarul este ca nu exista parinte care sa nu fi folosit metoda recompensei cu copilul lor, macar o data.

De ce sustin insa "expertii" ca ar trebui sa evitam recompensele?

1. Deoarece copiii nu ar trebui recompensati pentru ceva ce trebuie sa faca oricum

Fiecare dintre noi au nevoie de un stimulent pentru a face ce trebuie si a renunta la ceva ce ne dorim. Doar pentru ca cel mic ar trebui sa ti se supuna imediat, fara comentarii, prima data cand ii spui ca trebuie sa plecati de la terenul de joaca nu inseamna ca o va si face. Exista o multime de lucruri pe care ar trebui sa le facem, dar pe care le facem mai usor daca stim ca avem ceva de castigat.

O solutie din care atat tu, cat si copilul tau sa aveti ceva de castigat nu inseamna mituire; secretul este sa oferi recompensa in avans, gasind o modalitatate de a face ca situatia data sa functioneze si pentru tine si pentru el. Nu ii oferi o recompensa in momentul in care are un comportament nepotrivit, pentru ca va intelege ca de fiecare data cand nu se comporta bine va reusi sa te forteze sa ii oferi o recompensa.

2. Deoarece atunci cand va creste, nu va primi recompense cand face ce trebuie sa faca

De fapt, va primi salariu pentru ca isi face treaba. Va avea de castigat daca face o donatie pentru o cauza nobila. Daca mananca sanatos si are grija de corpul sau, va primi ca recompensa sanatatea sa. Deci aceasta afirmatie a expertilor nu este intotdeauna adevarata.

Si chiar daca este adevarat ca lumea nu rasplateste intotdeauna un comportament frumos, exista un defect fundamental in aceasta dezbatere; doar pentru ca iti pregatesti copilul sa infrunte o lume nedreapta, nu inseamna ca trebuie sa il lasi fara protectie. Iti cresti copilul pentru a fi unul dintre cei buni, care sa faca lumea mai frumoasa pentru el, dar si pentru ceilalti.

In concluzie, afirmatia care spune ca nu va primi recompense cand face ce trebuie sa faca odata ce a crescut, nu este un motiv suficient sa te faca sa nu ii mai oferi recompense copilului tau, insa intareste regula care spune ca trebuie sa ii oferi recompensa in avans si nu atunci cand deja nu are un comportament adecvat.

3. Pentru ca atunci cand copiii sunt rasplatiti pentru un comportament adecvat, ei nu mai au acelasi comportament

Aceasta afirmatie este convingatoare; cercetarile arata ca recompensarea unui copil pentru un anumit tip de comportament ii transmite mesajul ca acel tip de comportament trebuie sa fie o corvoada, de vreme ce il recompensezi pentru el. Din pacate, acest lucru este valabil nu numai pentru recompense ci si pentru lauda (cercetarile arata ca daca il lauzi pe cel mic ca a facut bine ca si-a impartit jucariile cu un alt copil la joaca, atunci copilul isi va imparti jucariile mai putin si numai daca il vede cineva)

Acest lucru se intampla pentru ca recompensele au atata putere incat ii fac pe copii sa se concentreze pe recompensa ca fiind beneficiul pe care il au pentru ce cred ei ca este o activitate "neplacuta", asa ca nu ajung sa se bucure de beneficiile inerente ce vin din activitatea respectiva (faptul ca impartind ceva cu cineva ii poate oferi un sentiment placut, sau ca daca mananca broccoli, broccoli are un gust foarte bun!)

Prin urmare, daca folosesti recompensele pentru a-ti manipula copilul in asa fel incat sa repete un comportament dezirabil este o tactica de control care il va face pe cel mic sa se concentreze pe recompensa si nu de a repeta comportamentul.

4. Deoarece atunci cand copilul se obisnuieste cu recompensele pentru ca face ceea ce ii ceri, il inveti ca motivul pentru care face ceea ce ii ceri este recompensa

Este adevarat, pe masura ce un copil creste, invata ca odata ce i-ai oferit o recompensa poate incepe sa negocieze cu tine pentru a obtine mai mult.

Cu prima ocazie, incearca un mic experiment – nu ii oferi copilului tau o recompensa materiala timp de o saptamana, in schimb acorda-i timp si atentie si jucati-va impreuna, pentru ca pana la urma, singura recompensa de care cel mic are nevoie cu adevarat este dragostea ta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recompensa copii Mituire copii

Articole recomandate

Citeste si despre