Cum sa iti inveti copilul sa se descurce singur pe strada

/ / Modificat: 2017-10-12
Cum sa iti inveti copilul sa se descurce singur pe strada

Decizia de a lasa un copil sa mearga singur pana la scoala ori sa iasa doar cu prietenii lui in parc, fara sa fie insotit de un adult, apartine fiecarui parinte in parte. Specialistii sunt de parere ca un copil se poate descurca singur pe strada dupa varsta de 10 ani, insa cei care au ultimul cuvant sunt parintii. Ei vor lua decizia nu numai in functie de varsta copilului, de cat de responsabil si atent este, ci si in functie de factori precum orasul in care locuieste, zona pe care o are de parcurs, locul in care trebuie sa mearga etc.

Pentru a-l pregati pentru momentul in care isi va lua singur zborul trebuie sa fie parcurse mai multe etape, pentru ca un copil nu poate sa anticipeze pericolul la fel de bine precum o face o persoana adulta.

Cum il inveti pe cel mic sa aiba grija pe strada

Invata-l sa traverseze corect strada

Nu iti lasa copilul sa plece singur decat in momentul in care stii cu siguranta ca traversatul strazii nu este o problema pentru el. Asigura-te ca stie sa se uite in stanga si in dreapta inainte sa paseasca pe carosabil, ca traverseaza numai pe la trecerea de pietoni si doar cand semaforul are culoarea verde. Nu face imprudenta sa traversezi neregulamentar in momentul in care esti cu copilul tau, pentru ca iti poate copia comportamentul. Invata-l ca si atunci cand se afla intr-un grup de prieteni, sa procedeze exact cum l-ai invatat tu, nu sa se lase purtat de val si sa traverseze strada fara sa se asigure sau printr-un loc nepermis.

Mai intai drumuri scurte

Ca sa il pregatesti pentru drumuri mai lungi incepe cu unele mai scurte, care nu reprezinta pericol pentru cel mic, dar care il familiarizeaza cu iesitul de unul singur. Astfel, il poti trimite sa cumpere ceva de la chioscul de la parterul blocului sau il poti lasa sa mearga singur pana la scoala daca unitatea de invatamant este in apropiere.

Daca este in vacanta la bunici, de exemplu, roaga-i pe acestia sa il trimita pana la magazinul din sat sa cumpere ceva (daca stii ca nu are de traversat o sosea principala, unde circula masini). Faptul ca poate sa mearga singur undeva ii va creste increderea in el.

Afla cu cine iese in oras

Daca iese in oras cu prietenii lui, intreba-l cati sunt si cere numerele de telefon ale parintilor acestora, sa poti lua legatura cu ei in cazul in care intervine o situatie neprevazuta.

In cazul in care iese numai cu prietenii lui, ai grija sa ii dai intodeauna o ora de intoarcere acasa. Daca nu o respecta, atunci trebuie sa discuti cu el, pentru ca trebuie sa inteleaga ca nu este de joaca cu astfel de reguli. Invata-l sa te anunte daca are loc o schimbare in ceea ce priveste locul in care trebuie sa mearga, pentru ca trebuie sa stii de unde sa il iei. Spune-i sa te sune sau sa il roage pe unul dintre prietenii lui sa te sune, in cazul in care el nu mai are baterie la telefon. Oricum, o alta regula pretioasa este aceea sa nu il lasi sa plece undeva fara sa te asiguri ca are suficienta baterie la telefon, astfel incat sa puteti comunica oricand.

Asigura-te ca stie sa ceara ajutor

Orice parinte trebuie sa fie pregatit si pentru situatii de urgenta, asa ca asigura-te ca stie sa ceara ajutor. Ideal este sa aiba un telefon mobil de pe care sa te poata suna. Cel mai bine este ca micutul sa memoreze numarul unuia dintre parinti si sa il formeze in cazul in care i s-a intamplat ceva sau nu se simte in siguranta. Cum copiii se pot pierde foarte usor, este bine sa te asiguri ca cel mic stie si adresa la care locuiti.

De asemenea, spune-i ca poate sa ceara si ajutorul unui adult, daca in preajma lui se afla un politist sau un jandarm (invata-l, in prealabil, sa recunoasca oamenii in uniforma care il pot ajuta). In cel mai rau caz, el poate sa apeleze la un adult care are langa el un copil, pentru mai multa siguranta. Copiii nu trebuie incurajati in nicun caz sa intre in vorba cu persoane straine, pentru ca nu se stie niciodata ce caracter are persoana respectiva.

Copilul trebuie sa stie cu nu trebuie sa insoteasca nicio alta persoana straina nicaieri si sa nu accepte dulciuri si niciun fel de bautura de la straini. De asemenea, invata-l pe copilul tau sa nu se urce in niciun caz in masina unui strain, chiar daca acesta ii spune, de exemplu, ca unul dintre parinti l-a trimis sa il ia de la scoala.

Il poti lasa in parcul de langa bloc

Pentru a-l pregati sa mearga singur pana la scoala poti, mai intai, sa il lasi sa se joace singur in parcul de langa bloc sau in gradina din fata blocului. Este bine sa fie un loc in care sa poti sa ai contact vizual direct cu copilul.

Discuta cu el

Discuta cu copilul tau despre pericolele pe care le poate reprezenta strada, spune-i despre situatiile periculoase care pot aparea si cum se poate apara. Ca sa te asiguri ca a inteles, reia discutia si pune-i intrebari, la cateva zile de la prima conversatie pe aceasta tema. Daca simti ca micutul tau nu este pregatit, asculta-ti instincul si mai asteapta putin.

Copilul trebuie sa stie sa strige dupa ajutor

Una dintre cele mai sigure metode de a depasi un pericol este ca micutul sa stie sa tipe. Invata-l sa strige "Ajutor" cu voce tare in momentul in care se simte amenintat, pentru ca este una dintre cele mai bune reguli de siguranta. De asemenea, incurajeaza-l sa iti povesteasca experientele traite atunci cand a iesit doar cu prieteni de varsta lui sau cand a mers singur la scoala, pentru ca asa poti sa descoperi situatii care il pot pune in pericol.

Supravegheaza-l din umbra

Odata ce ai decis ca este timpul ca baietelul sau fetita ta poate sa iasa in lume fara tine si i-ai promis asta, tine-te de promisiune. In primele zile cand un copil merge singur pana la magazinul aflat la doua strazi distanta sau pana la scoala, este indicat sa mergi in spatele lui, fara sa te observe. Astfel te asiguri ca stie regulile de circulatie si ca nu traverseaza strada prin loc nepermis sau fara sa se asigure si poti vedea daca intra in vorba cu straini.

De asemenea, iti poti da seama daca este timorat, daca are retineri, astfel incat sa poti discuta cu el cand ajunge acasa, insa fara sa isi dea seama ca l-ai urmarit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Traversare strada copii Siguranta copii strada Pericole strada copii

Articole recomandate

Citeste si despre