Nuditatea in fata copiilor

/ / Modificat: 2015-04-27
Nuditatea in fata copiilor

Nuditatea este interpretata diferit de copii la fiecare varsta: in timp ce bebelusii se simt bine si confortabil atunci cand vad si simt pielea calda a parintilor, copii mai maricei se rusineaza usor.

Sentimentul pudorii apare atunci cand cresc si descopera identitatea sexuala sau cand inteleg diferentele dintre sexe. Multi parinti se intreaba cat este de bine sa stea dezbracati in fata copilului si cum ii afecteaza acest lucru pe micuti?

Este indicat sa te vada copilul dezbracata?

Atunci cand sunt bebelusi, copiii nu au nicio problema in a te privi goala si nici nu li se pare ceva dubios. Pana in apropiere de varsta de 2 anisori este foarte putin probabil ca micutul sa dea prea multa atentie felului in care te afisezi in fata lui.

nuditate_parinti

Abia dupa varsta de 2 ani copilul incepe sa se perceapa ca persoana diferita de cel de langa el, sa faca diferenta intre baietei si fetite si sa inceapa sa-si descopere identitatea sexuala. El incepe sa se perceapa ca individualitate unica si intelege ca are anumite zone "private".

Unii parinti sunt foarte deschisi in ceea ce priveste nuditatea in fata copiilor si considera acest aspect un mod util de a-i ajuta sa se accepte asa cum sunt si sa fie multumiti si mandri de corpul lor.

Altii considera ca este bine ca micutii sa vada dezbracat doar parintele de acelasi sex cu ei, in timp ce altii sunt total impotriva nuditatii. Ei considera ca este un comportament nepotrivit care transmite mesaje sexuale confuze copilului.

Cum iti dai seama ca micutul este pudic?

Urmareste reactia copilului tau si iti vei da seama daca este cazul sa incetezi cu nuditatea sau daca aceasta nu constituie o problema pentru el.

copii_pat_parinti_2

Atunci cand micutul de aproape 2 anisori sau mai mult incearca sa te impiedice sa ii schimbi scutecelul in public sau opune rezistenta la a-l dezbraca in locuri cu multe persoane, inseamna ca incepe sa manifeste sentimentul pudorii.

De asemenea, daca cel mic manifesta semne de pudoare cand il dezbraci sau stai dezbracata in fata lui - zambeste rusinat, chicoteste, se inroseste in obrajori sau isi pune manuta la ochi - atunci este mai bine sa incetezi in a te mai afisa nud in fata lui.

nuditate_haine_copiil

Invata-l pe copil importanta hainutelor atunci cand esti in public si vorbeste-i despre momentele de intimitate de care are nevoie orice persoana. Explica-i ca nu este nimic rusinos in privinta corpului uman, doar ca expunerea goala a lui se face doar in spatii private si in intimitate, asa cum este casa sau baia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intimitate copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre