De ce mint prescolarii?

| | Modificat: 2011-09-28 16:34:55

minciuni_copiiMinciuna este una dintre abilitatile care deosebesc oamenii de animale, dar primele minciuni ale copilului pot face probleme parintilor. Afla de ce mint prescolarii si cum trebuie sa reactionezi atunci cand micutul tau incepe sa minta.

Copiii mici nu fac diferenta dintre realitate si fictiune in acelasi mod ca adultii, sustin psihologii. Mai mult, cu cat un copil are IQ-ul mai ridicat, cu atat sansele ca acesta sa minta sunt mai mari.

Chiar daca nimeni nu-si doreste un copil mincinos, toti parintii au de-a face cu incercarile micutului de a deforma realitatea.

Primele minciuni

Primele minciuni pe care le spun copiii apar din dorinta de a scapa de momente neplacute, inclusiv de reprosurile parintilor, incepand cu varsta de doi sau trei ani. Atunci cand au gresit, micutii sunt tentati sa dea vina pe altcineva si nu inteleg cu adevarat conceptul de minciuna.

Psihologii specializati in primii ani de viata ai copiilor NU sfatuiesc parintii sa-si confrunte copilul la aceasta varsta pana recunoaste ca a mintit. Atunci cand folosesc un ton acuzator, parintii trebuie sa se astepte la minciuni, care sunt reactia naturala a copiilor mici pentru a nu intra in bucluc.

Minciunile prescolarilor

Intre varsta de 3 si 6 ani, copiii pot inventa prieteni imaginari si descopera limitele dintre realitate si fantezie. Minciunile se pot inmulti, dar atat timp cat nu au ca scop obtinerea de foloase necuvenite, parintii nu trebuie sa se alarmeze.

Minciuna face parte din modul in care micutii se joaca, fie singuri, fie in grup. La aceasta varsta, copilul poate insista ca anumite fantezii sunt adevarate, insa acest lucru nu trebuie sa ingrijoreze parintii prea mult.
Atunci cand un copil este fericit, iar relatiile cu parintii si apropiatii sunt realiste, minciuna si fantezia nu indica probleme comportamentale, spun specialistii.

Sarcina parintilor responsabili ramane incercarea de a insufla copiilor onestitate, cu privire la lucrurile cu adevarat importante, fara sa le interzica fanteziile copilariei, care pot lua si forma unor minciuni care ajuta copilul sa-si dezvolte creativitateaa si sa inteleaga concepte noi

Taguri Minciuna la copii Copii mincinosi Prieteni imaginari

Citeste si despre

Articole de la parteneri