Cum sa cresti un copil spiritual?

/ / Modificat: 2014-11-20
Cum sa cresti un copil spiritual?

Vine un moment in copilarie, undeva pe la varsta scolara, cand va trebui sa raspunzi copilului la o serie de intrebari care vor deveni o buna oportunitate pentru a discuta de valori, principii, credinte, religie si alte subiecte care sa ajute la dezvoltarea lui spirituala. Vezi cum il poti ajuta pe copil sa fie spiritual!

La ce varsta ar trebui sa ii vorbesc despre religie si spiritualitate?

Copiii trec in perioada prescolara - si nu numai - printr-un fenomen numit curiozitate in legatura cu tot ce misca si aud in jur. La un moment dat, odata cu inceperea scolii, il vei auzi intrebandu-te diverse lucruri ca:

  • Cine este Doamne-Doamne?

  • Daca Dumnezeu a facut oamenii, cine l-a facut pe Dumnezeu?

  • Unda sta Doamne-Doamne?

  • Unde mergem dupa ce murim? etc

Varsta scolara este cea mai potrivita pentru a initia cu cel mic conversatii despre spiritualitate:

  • ca mijloc de subzistenta pentru sufletul sau;

  • ca mod de a raspunde la intrebari;

  • ca mod de a-i vorbi despre religie si de faptul ca exista mai multe credinte;

Fie ca este vorba de catolici, ortodocsi sau alte religii, fiecare dintre ele se bazeaza pe o credinta comuna: aceea de a ne iubi aproapele. A-i oferi copilului baza pentru credinta si spiritualitate il va ajuta sa-si contureze in timp propriile convingeri si idei si sa faca fata unor provocari la varsta maturitatii. Cand trecem printr-o perioada de criza, avem tendinta mereu sa ne reintoarcem la credinta si sa ne punem sperantele in ea. Este un mod pe care-l va folosi si copilul cand va trece prin incercari mai grele in viata, il va ajuta sa inteleaga intr-o anumita maniera si sa interpreteze evenimentele pe care nu le intelege.

Cum sa cresti un copil spiritual?

In primul rand clarifica-ti propriile convingeri inainte de a incerca sa ii vorbesti despre spiritualitate copilului. Fa-ti ordine in ganduri, mediteaza si gandeste-te bine la felul in care vezi tu si familia ta problema religiozitatii si a modului in care percepi spiritualitatea. Daca tu si partenerul tau aveti sisteme de credinta diferite, este intelept sa va puneti de acord si sa decideti impreuna care este cea mai buna metoda de abordare a copilului si spre care directie il indreptati, pentru a nu-l confuza.

Introdu in viata copilului elemente spirituale si religioase inca de mic!

Cu cat introduci practici si elemente spirituale in viata lui de la o varsta frageda si ii vorbesti deschis despre ele, cu atat iti va fi mai usor cand vei avea astfel de discutii. Du-l la biserica de mic (mai ales la sarbatori ca Paste sau Craciun), vorbeste-i despre ce se intampla acolo, arata-i lumanarelele, iconitele etc. Nu il forta insa sa mearga la biserica daca nu vrea. Ia-o treptat si prezinta-i fiecare element cu multa rabdare si in timp, nu toate deoadata.

Vorbeste cu micutul despre Doamne-Doamne!

Chiar daca tu crezi sau nu in Dumnezeu, copilul se va confrunta de-a lungul vietii cu discutii si situatii in care va auzi de El. Este bine sa incerci sa ii vorbesti despre acest subiect si sa nu incerci sa il influentezi in niciun fel, sa ramai cat de cat neutra, pentru a-i da posibilitatea ca atunci cand creste mare sa decida el insusi, prin reflectie si meditatie, daca crede sau nu in divinitate.

Nu pretinde ca ai toate raspunsurile!

Intrebarile despre Dumnezeu sau moarte sunt destul de intortocheate si greu de explicat copiilor. De exemplu, cand copilul te intreaba unde merg oamenii dupa ce mor, ii poti spune ceea ce crezi, daca ai o convingere puternica. Unii cred ca in Rai, altii cred in ideea reincarnarii. Daca nu esti sigura de raspuns este mai bine sa spui ca "nimeni nu stie sigur unde ajung sufletele dupa moarte".

Foloseste-te de situatiile uzuale pentru a-l invata despre spiritualitate!

Marile idei nu necesita intotdeauna actiuni mari. Ii poti demonstra copilului ca spiritualitatea este parte din viata zilnica, incorporand-o in ea. Il poti invata rugaciuni, il poti invata sa isi faca cruce de cate ori trece pe langa o biserica, ii poti spune la culcare "sa visezi ingerasi", il poti binecuvanta (mai ales daca sunteti de alta religie), il poti invata sa isi faca rugaciunea seara etc.

Spune-i povesti!

Exista o multime de carticele pentru copii pe teme religioase si o multime de pilde cu caracter moralizator destinate lor. Nu il priva de aceste frumoase lectii de viata si de spiritualitate. Exista chiar si o Biblie a copiilor extrem de interesanta si draguta.

Creati impreuna traditii de familie!

Principiile si valorile dupa care este ghidata familia da vor deveni mai tarziu si ale lui. Astfel ca, daca mergeti la biserica regulat, educati-l si pe el in acest spirit. Daca aveti anumite traditii religioase pentru anumite sarbatori sau evenimente, explicati-le si lui si implicati-l in ele.

Invata-l despre spiritualitate intr-un mod distractiv!

Religia si spiritualitatea nu trebuie sa fie "discutii serioase" cu copilul. Ele pot fi amuzante si micutul poate invata lucruri esentiale despre ele distrandu-se si relaxandu-se. De exemplu, il poti pune sa deseneze un portret al lui Doamne-Doamne, asa cum si-l imagineaza el, sa iti spuna/scrie o poveste despre cum crede ele ca a aparut lumea sau despre cum isi imagineaza el ca arata Raiul. Sarbatorile religioase sunt o oportunitate pentru a-i arata cat de frumoasa si profunda poate fi religia si cat de importante in viata noastra, aratandu-i si partea distractiva a lor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Spiritualitate copil Religie copii

Articole recomandate

Citeste si despre