Cum pot imbunatati comunicarea copilului la 8-12 luni

/ / Modificat: 2012-03-23
Cum pot imbunatati comunicarea copilului la 8-12 luni

Bebelusii incep sa descifreze tainele limbajului inca din primele zile de viata, iar comunicarea copilului prinde primele sale forme inteligibile intre 8 si 12 luni. Cu cat asculti mai atent reactiile puiului tau si le raspunzi corespunzator, cu atat va fi mai dornic sa-ti transmita trairile sale.

Foto: sainsburys.co.uk

Iata cum poti imbunatati comunicarea cu micutul tau inainte ca acesta sa implineasca 1 an.

Pana la 8 luni, ai invatat probabil sa interpretezi variatele sunete emise de bebelus, care exprima incantarea, dorinta sau disconfortul. Pana si diversele tipuri de plans au pentru tine cate o semnificatie specifica, dupa ce le-ai urmarit indeaproape in experiente trecute. Foloseste-te de aceeasi strategie pentru a-ti ajuta puiul sa isi dezvolte abilitatile de comunicare rapid si eficient.

Comunicarea copilui la 8-12 luni

In perioada magica 8-12 luni, bebelusul isi testeaza capacitatile verbale pentru marele sau debut al primelor cuvinte. In general, poate deja sa spuna "mama" sau "tata", insa formele de comunicare se bazeaza in mare parte pe limbajul corporal (miscarea capului si imitarea gesturilor parintilor).

Incep emiterile de sunete usor de recunoscut, precum "ga", "ba", "da" si repetarea termenului "mama", ca raspuns entuziast la bucuria adultilor din jur.

Comunicarea non-verbala se manifesta prin balansul capusorului de sus in jos cand aproba o actiune sau stramband din nasuc atunci cand refuza un lucru. Micutul va indica obiectele aratand cu degetul sau gesticuland puternic.

Cand este intrebat "Unde se afla tati", copilul arata ca intelege intrebarea uitandu-se direct catre acesta. La indemnul "Adu-i mamei ursuletul albastru", va merge de-a busilea chiar la tinta. Va reactiona atunci cand i se rosteste numele si va privi in sus cand i se neaga vehement o initiativa prin porunca "nu!".

Pana la sfarsitul celor 12 luni, sugarul va sti cum sa raspunda unor gesturi uzuale precum salutul cu mana, mangaiatul sau sarutatul.

Stimularea comunicarii copilului la 8-12 luni

Reactia bebelusilor in timpul comunicarii cu mama este mai lenta decat cea a adultilor, de aceea este necesar sa te exprimi fara graba si sa astepti rabdator un raspuns.

Iata cum poti sa stimulezi comunicarea copilului la 8-12 luni:

Nu ii ignora plansul: in primul an de viata, plansul este forma principala de comunicare a copilului. Cand raspunzi semnalelor lui, micutul intelege ca este ascultat si ca nevoile lui sunt indeplinite daca isi exprima trairile.

Simuleaza conversatii: cei mici isi dezvolta capacitatea de comunicare prin deprinderea conceptului vorbirii "pe rand". Va spune "ga", se va uita la tine si va astepta sa ii raspunzi in aceeasi maniera. Acest tip de interactiune simpla imprima bebelusilor conceptul structurii unei conversatii.

Continua sa-i vorbesti copilului folosind nume si jocuri de cuvinte cum ar fi "Acest mic porcusor". Intreaba-l: "Ce este asta?" si fa pauza intre intrebare si momentul cand vei da raspunsul. In curand copilul va indica si va spune, de exemplu, "Bah?", ca si cand ar pune o intrebare.

Vorbeste-i cat mai natural si corect: bebelusii inteleg ceea ce li se spune inainte sa poata articula ei insisi cuvinte. Daca ii vei vorbi in mod natural, exprimandu-te cat mai bogat, va invata limbajul usor, firesc si corect (evita cuvintele stalcite, chiar daca ti se pare amuzant).

Etichetarea a diverse obiecte tot timpul zilei intareste mesajul ca fiecare lucru are numele sau. Incepand cu laptele de dimineata si continuand pana la ursuletul de seara, copilul invata numele obiectelor familiare si stocheaza aceste informatii, asteptand ziua cand va putea forma si rosti singur aceste cuvinte.

Explica-i pe larg tot ce observa: descrierile detaliate despre obiecte, persoane si actiuni ajuta bebelusul sa le asocieze mai usor cuvintelor limbii sale naturale.

Fa ca procesul de invatare sa aiba legatura cu corpul: atinge-i degetul de la picior cand spui "deget" sau arata spre urechea ta - "Urechea mamei".

Stai cu fata la copil cand vorbesti pentru ca acesta sa vada expresia fetei si miscarea buzelor.

Canta-i: cantecelele pentru copii au versuri repetitive, insotite de incurajari gestuale aferente mesajului, tehnici ajutatoare in mijlocirea exprimarii verbale pana la varsta de 1 an.

Canta-i copilului pentru a-l incuraja sa invete cuvinte. Ascultand cuvintele, va invata sa le recunoasca si sa le repete. Misca-te cand canti si variaza stilul si tempoul melodiei pentru a pastra atentia copilului indreptata catre tine. De asemenea, va raspunde rimelor, care ii arata cat de jucausa este vorbirea.

Citeste-i copilului din carti mari si colorate si incurajeaza-l sa intoarca el insusi paginile. Da-i sansa de a "citi" si lasa-i timp de "a raspunde" intrebarilor ce i le adresezi.

Povestile, jocurile si alte activitati distractive sunt si ele utile in stimularea comunicarii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare 8-12 luni Comunicare bebelusi Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre