De cand lasam copilul singur acasa?

/ / Modificat: 2019-03-25
De cand lasam copilul singur acasa?

In orice societate exista o vreme cand puiul trebuie lasat sa se descurce singur. Daca in lumea animala acest instinct este foarte bine dezvoltat, la oameni este destul de complicat, pentru ca la parinti apar procese de constiinta ca si-au abandonat copiii.

Oricat ne-ar fi de greu, trebuie sa ne obisnuim cu ideea, mai ales ca acest pas este foarte important in dezvoltarea copiilor. Iar pentru ca micutii nostri sa devina niste adulti stapani pe fortele proprii, trebuie ca responsabilizarea sa se faca treptat.

Care este, totusi, varsta potrivita pentru ca un copil sa ramana singur acasa? In unele tari raspunsul la aceasta intrebare este litera de lege. In Statele Unite, de exemplu, este interzis sa-ti lasi copilul singur in casa daca are mai putin de 12 ani. In alte tari, insa, parintii sunt cei care decid.

Inainte de a-ti lasa copilul singur acasa trebuie sa te gandesti la urmatoarele aspecte:

- cat de responsabil este copilul tau. Nu conteaza varsta, pot fi copii de 10 ani mult mai maturi si mai cu capul pe umeri decat unii de 13. Stie ca nu trebuie sa vorbeasca cu strainii sau sa deschida usa persoanelor pe care nu le cunosc, indiferent de motivele invocate de acestia din urma?

- cum se intelege cu fratele/sora (mai mic(a)/mai mare). Sunteti siguri ca nu se vor lua la bataie, ca nu vor distruge casa?

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copii singuri acasa

Articole recomandate

Citeste si despre