Comunicarea cu copilul la 6-12 ani

Odata cu intrarea la scoala, comunicarea cu copilul incepe sa capete noi sensuri si sa se dezvolte rapid. Incepand cu varsta de 6 ani, copilul detine deja un vocabular destul de bogat, pronunta corect cuvinte si incepe, treptat, sa formeze fraze din ce in ce mai complexe. Pana la 12 ani, copilul nu doar ca reuseste sa intretina conversatii complexe, sa foloseasca glume in comunicare, dar stapaneste foarte bine atat limbajul verbal, cat si pe cel non-verbal si este capabil sa isi exprime opinii proprii.

profesor-copii

Descopera care sunt principalele metode prin care incurajezi dezvoltarea comunicarii, vorbirii si limbajului la copilul scolar si cu ce probleme s-ar putea confrunta!

Cum incurajeaza parintii dezvoltarea comunicarii la copilul de 6-12 ani?

Parintii joaca un rol esential in dezvoltarea comunicarii la copilul intre 6 si 12 ani! Pentru ca micutul sa tina pasul cu toate achizitiile de limbaj si vorbire adecvate varstei, este important ca parintii sa il implice in activitati si jocuri care sa il ajute sa invete sa comunice corect cu cei din jur!

Iata cateva trucuri pe care le poti face pentru a incuraja dezvoltarea comunicarii la copilul intre 6 si 12 ani:

  • incurajeaza-l sa iti povesteasca evenimentele de peste zi, mai ales ce a facut la scoala, cand nu erai langa el - este important sa il asculti cu atentie si sa analizezi modul in care povesteste succesiunea evenimentelor, logica, claritatea discursului, pentru a-l ajuta sa vorbeasca corect;
  • incurajeaza-l sa citeasca cat mai mult si, dupa fiecare carte citita, provoaca-l sa iti povesteasca, cu cuvintele lui, continutul ei;
  • vorbeste cat mai des cu el, indiferent pe ce subiect, deoarece dicutiile cu parintii sunt exercitii de comunicare foarte utile in dezvoltarea vorbirii copilului;
  • incurajeaza copilul sa isi formeze opinii proprii, sa traga concluzii din diverse contexte si sa interpreteze texte si discursuri;
  • incurajeaza-l sa scrie un jurnal si sa compuna povesti sau poezii.

Tulburari de comunicare frecvente la copilul de 6-12 ani

Exista probleme de comunicare care isi pot face aparitia in perioada scolara a copilului, pe masura ce acesta se vede pus in situatia de a initia discutii cu colegii, profesorii si asa mai departe. Cele mai des intalnite la aceste varste sunt problemele de pronuntie, ramase necorectate.

Potrivit pediatrilor americani, cele mai frecvente tulburari de comunicare la aceasta varsta sunt:

  • tulburarea de limbaj expresiv (incapacitatea de a se exprima verbal);
  • tulburare mixta de limbaj expresiv-receptiv (incapacitatea de a se exprima verbal, dar si de a intelege anumiti termeni sau conversatii simple, specifice varstei);
  • tulburare fonologica (de articulare a limbajului) etc.

Problemele de comunicare de la aceasta varsta mai pot fi cauzate si de problemele de auz, de aceea, un control periodic la medic este necesar pentru asigurarea unei dezvoltari armonioase a copilului.

In cazul in care observi ca prichindelul tau are probleme constante legate de pronuntie, intelegere sau vorbire, este recomandat sa mergi cu el la pediatru pentru mai multe investigatii. Logopedul, psihoterapeutii si medicii pot fi de ajutor in rezolvarea tulburarilor de comunicare.

Copilul tau a avut probleme de comunicare in perioada scolara? Cum ai incurajat dezvoltarea comunicarii la copilul tau? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare comunicare copii Probleme comunicare copii Tulburari comunicare copii

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul