Spasmul hohotului de plans

/ / Modificat: 2014-10-16
Spasmul hohotului de plans
Intrebare:

- Am un baietel de 6 luni si mi s-a spus ca face 'spaima plansului'.Adica atunci cand plange foarte tare se blocheaza, nu mai respira.Ultima oara criza a durat aprox.1 min.Medicul de familie mi-a recomandat sa-i fac o encefalograma.Intrebarea mea este care sunt cauzele pt.aceasta boala si daca encefalograma la aceasta varsta ii dauneaza.Va multumesc.

Raspuns:

Spasmul hohotului de plans este un sindrom medical care apare la copii mici. Se caracterizeaza prin pierderi scurte de cunostinta, aparute pe fondul unei crize intense de plans. Sindromul ramane un mister in medicina, intrucat nu se cunosc cauzele exacte ale acestuia.

Cert este faptul ca nu este periculos pentru sanatatea copiilor. Cu toate acestea, medicii sustin ca parintii trebuie sa cunoasca factorii declansatori si simptomele specifice acestei conditii medicale, care se confunda adesea cu epilepsia, pentru a sti sa il diferentieze de alte afectiuni cu patologie organica.

Care sunt simptomele sindromului sau cum il recunosti?

Nu orice criza severa de plans a copilului sfarseste prin aparitia acestui sindrom. Alina Pop Began, medic rezident Anestezie si terapie Intensiva, ne descrie cum arata o situatie in care un copil trece prin spasmul hohotului de plans:

"Caracteristic acestuia este atunci cand copilul plange in hohote si deodata apare apneea (oprirea respiratiei), copilul devine palid sau cianotic (se invineteste) si apoi isi pierde cunostinta pentru cateva secunde, pana la 1-2 minute. Intotdeauna, dupa spasmul hohotului de plans, copilul isi revine rapid, in cateva minute."

Spasmul hohotului de plans se imparte in doua tipuri: albastru si alb (palid), fiecare cu setul propriu de manifestari:

Tipul albastru este cel mai frecvent printre copii (60% dintre cazuri) si este caracterizat prin:

  • plans intens (cu lacrimi care curg in cascada);
  • sughituri;
  • respiratie suieratoare insotita de suspine care o ingreuneaza sau chiar o opresc cateva secunde;
  • gura cascata si colorarea fetei intr-o nuanta albastruie (cianotica);
  • criza sfarseste prin pierderea cunostintei pret de cateva secunde, din cauza irigarii insuficiente a creierului (poate fi insotita si de miscari spasmodice sau deviatii ale globilor oculari - in termeni populari, s-ar traduce prin faptul ca micutul isi da ochii peste cap si tremura).

Forma alba este mult mai rara, estimandu-se ca apare in aproximativ 20% dintre cazuri. Specific acestei forme este faptul ca micutul nu plange deloc inainte de pierderea cunostintei. Pe un fond emotional intens sau tensionant, copilul devine instantaneu palid (alb) la fata si pica din picioare, pret de cateva secunde.

Tabloul simptomatologic al spasmului hohotului de plans este foarte asemanator cu al altor afectiuni medicale. Cele mai multe persoane il confunda cu epilepsia, care este o tulburare neurologica. Medicul recomanda parintilor sa se asigure intotdeauna ca lipotimiile pe care le manifesta copilul nu au patologie de natura organica.

"Este bine sa efectuati investigatiile solicitate de catre medicul curant. Electroencefalograma (EEG) este o explorare neinvaziva si inofensiva ce inregistreaza activitatea bioelectrica a creierului: se vor aplica pe pielea capului niste electrozi conectati la un aparat, cu care se vor inregistra descarcarile electrice cerebrale. Este echivalentul electrocardiogramei (EKG) care se face pentru activitatea electrica a inimii", sustine medicul.

Ce copii sunt afectati si cand se declanseaza?

Sindromul hohotului de plans isi poate face aparitia inca din etapa de nou-nascut si poate aparea la orice copil mic, indiferent de starea lui de sanatate. Medicul explica insa ca aceste manifestari "sunt mai frecvente in jurul varstei de 3 ani si dispar de obicei de la sine pe la 5 ani."

Desi nu s-au descoperit care sunt cauzele exacte ale spasmului hohotului de plans, specialistii au identificat cativa factori care contribuie la declansarea acestuia si care trebuie luati in considerare in punerea diagnosticului si stabilirea schemei terapeutice.

"Se pare ca sindromul are legatura mai mult cu dezvoltarea psihologica a copilului: aceste manifestari fiind consecinta unei reactii exagerate la anumite emotii, de obicei negative (frustari, refuzuri, suparari etc.), ale copilului. Aceasta teorie este sustinuta si de observatia ca, de obicei, aceste crize apar in prezenta unei anumite persoane, de obicei mama, putand fi interpretate ca o modalitate de ,,manipulare" inconstienta", explica Alina Pop Began.

Cele mai puternice stari pe care le poate resimti copilul si care pot duce la declansarea sindromului sunt frica, durerea sau frustrarea.  

Poate fi prevenit acest sindrom?

Sindromul nu se trateaza sau vindeca efectiv, dar poate fi prevenit numai dupa identificarea factorilor de natura psihologica ce stau la baza declansarii lui. Medicul sustine ca abordarea psihoterapeutica este principalul mod de abordare a acestei conditii medicale si are scopul de "a determina si corecta eventualele conflicte si tensiuni in relatia mama-copil sau in climatul familial (anxietate sau supraprotectie)."

Pana la abordarea psihoterapeutica, exista cateva lucruri importante pe care trebuie sa le faci atunci cand copilul tau trece printr-o astfel de criza, pentru a-l ajuta sa-si revina mai repede si sa nu se sperie:

  • in primul rand, pastreaza-ti calmul, pentru a putea reactiona imediat si a-ti ajuta copilul sa iasa din starea de lipotimie (sindromul creeaza o stare de anxietate sau panica accentuata la parinti, cei mai multi dintre ei fiind atat de speriati incat clacheaza cand isi vad copilul lesinand sau dandu-si ochii peste cap);
  • ia copilul in brate si asaza-l in pozitie orizontala, pe spate, cu picioarele usor ridicate;
  • pune-i o compresa cu apa rece pe frunte si sufla-i usor pe fata;
  • striga-i usor numele si bate-l bland cu palma peste fata si coapse, pentru a-l ajuta sa isi revina mai repede.

In cazul in care copilul nu isi revine din starea de lipotimie in aproximativ 1-2 minute, este indicat sa suni la salvare sau sa mergi cu el la cel mai apropiat spital care dispune de camera de garda sau unitati de primiri urgente pentru copii.  

Tu ai asistat la vreo criza de plans a copilului care s-a sfarsit cu un lesin cauzat de sindromul hohotului de plans? Cum l-ai ajutat sa isi revina mai repede? Ai identificat cauzele acestor reactii? Ce masuri ai luat? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Emotii copii Afectiuni copii Plans copii

Articole recomandate

Citeste si despre