Probleme tipice de comunicare la copilul de 4-5 ani

/ / Modificat: 2012-01-23
Probleme tipice de comunicare la copilul de 4-5 ani

Pana la varsta de 4-5 ani, copilul trebuie sa detina deja cateva abilitati de limbaj si vorbire solide si sa fie apt sa se intretina in conversatii uzuale. Este capabil sa lege propozitii si fraze din 5 sau mai multe cuvinte si are un vocabular care inglobeaza pana la 2000 de cuvinte. Cu toate acestea exista copii care nu reusesc sa se dezvolte normal pana la aceasta varsta, din punct de vedere al comunicarii. Iata cateva probleme tipice de comunicare la aceasta varsta!

Probleme tipice de comunicare la prescolari


Foto: kids-fun-learning-solutions.com

Problemele sau dificultatile cu care se confrunta prescolarii la aceasta varsta si pe care trebuie sa le urmaresti cu atentie sunt:

  • probleme cu capacitatea de a urmari mai multe surse simultan;
  • dificultate in conversatie;
  • slaba capacitate de memorare si imbogatire a vocabularului;
  • dificultati in a invata numere si culori;
  • dificultati de gramatica si sintaxa;
  • vorbire neclara (vorbire greoaie, greseli de pronuntie, balbaire etc.).


Unele dintre aceste probleme pot fi depasite cu usurinta, fara ajutor terapeutic. Ele trebuie urmarite indeaproape si monitorizata evolutia lor.

Este important sa te ocupi si sa il ajuti pe micut sa depaseasca aceste probleme, implicandu-l in activitati si jocuri care-i dezvolta vorbirea (citit povesti, jocuri de cuvinte, conversatii frecvente etc.). Daca problemele persista, mergi cu el la medic.

Ce masuri trebuie sa iei?

In cazul in care suspectezi o problema de comunicare la copilul tau, legata de auz, limbaj sau claritatea vorbirii, mergi cu micutul la pediatru, pentru mai multe investigatii.

Prima oara pediatrul va recurge la realizarea unui test de auz, pentru a afla daca micutul tau are o problema medicala in acest sens.

In cazul in care rezultatele testelor ies negative si prichindelul este sanatos din punct de vedere medical, cel mai probabil ca te va indruma spre cabinetul unui logoped (specialist in probleme de vorbire la copii). In urma unui consult si a unei discutii cu micutul, logopedul iti va comunica daca exista tratamente valabile sau daca copilul are de beneficiat de pe urma tehnicilor de logopedie. Daca acesta descopera ca problemele de comunicare rezida in traume emotionale severe, este posibil sa mergi cu el si la un psiholog.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii Comunicare copii Vorbire copii Limbaj copii

Articole recomandate

Citeste si despre