Probleme tipice de comunicare la copilul de 4-5 ani

/ / Modificat: 2012-11-29
Probleme tipice de comunicare la copilul de 4-5 ani

Problemele tipice de comunicare ale copilului de 4-5 ani sunt de mai multe tipuri si izvorasc fie din modul in care se dezvolta psihologic, fie din problemele de vorbire si limbaj frecvente la aceasta varsta. In perioada prescolara, dificultatile de comunicare depasesc granitele simplului balbait sau ale unei achizitii slabe a cuvintelor in vocabular. Iata care sunt acestea, de ce apar si cum il ajuti sa le depaseasca!

Problemele de comunicare ale copilului de 4-5 ani nu mai tin doar de limbaj si vorbire. Am apelat la sfatul expertului, Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", si am aflat ca problemele de comunicare, la aceasta varsta, sunt in stransa legatura cu gradul de dezvoltare la care a ajuns copilul din punct de vedere psihologic. De cele mai multe ori, ele sunt destul de greu de identificat si neintelese de catre multi parinti, care le confunda adesea cu acte de razvratire, obraznicie etc.!

Probleme de comunicare declansate de opozitionism

Copilul opozitionist este cel care refuza sa faca ceea ce i se spune – este in perioada in care "nu vreau sa fac" este mai prezent ca oricand in vocabularul lui.

Opozitionismul provine din incercarea copilului de a-si stabili niste repere in ceea ce priveste diferentele si asemanarile dintre el si ceilalti.

Nu este indicat sa intri intr-o confruntare directa cu el sau sa ii impui ce sa spuna si cum sa se comporte, ci sa incerci sa depistezi semnificatia refuzului. Spune-i ca are voie sa refuze sau sa se opuna, nimeni nu il impiedica, dar ca totodata exista reguli care trebuie sa fie respectate intocmai - "ai voie sa nu iti placa, dar facem x sau y, pentru ca asa am stabilit", sustine psihologul.

Probleme de comunicare care apar din cauza tolerantei scazute la frustrare

La 4-5 ani, copilul considera ca toate dorintele sale sunt asemenea unor nevoi fundamentale, care trebuie satisfacute imediat. Ca atare, cele mai frecvente manifestari sunt accesele de furie – "nu vreau", "vreau acum", tipa, plange, arunca etc.

Cristina Calarasanu sustine ca parintele trebuie sa aiba capacitatea de a linisti afectiv copilul si apoi de a-i vorbi despre motivul pentru care nu se poate sa i se indeplineasca respectiva dorinta in acel moment. Copilul trebuie ancorat intr-un dialog constructiv, care sa-l ajute sa inteleaga ca, de fapt, ceea ce solicita nu este o nevoie stringenta.

Probleme care apar din cauza hiperactivitatii

O alta problema de comunicare la copilul de 4-5 ani ar putea aparea si pe fondul hiperactivitatii. Acest tip de comportament scade atentia si concentrarea, iar copilul nu mai este atat de disponibil si coerent in discurs si dialog. El trebuie ajutat sa reuseasca sa inteleaga ceea ce i se cere si de ce, dar si daca poate sa faca singur sau are nevoie de ajutor.

Probleme de vorbire si limbaj

Cele mai comune probleme de limbaj la aceasta varsta sunt dislaliile usoare (inlocuirea unui sunet cu altul), ceea ce poate avea efecte hilare sau de iritare a celor din jur.

Copilul poate avea, de asemenea, tendinta de a vorbi despre el la persoana a 2-a sau a 3-a, si nu la persoana intai, asa cum este firesc. Acest lucru inseamna ca este un copil care nu a reusit sa isi construiasca un reper vizazi de identitatea lui, in special de cea sexuala, si are nevoie de ajutor in acest sen.

Copilul tau cu ce probleme de comunicare s-a confruntat la 4-5 ani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme comunicare copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre