Cum poti imbunatati abilitatile de comunicare ale copilului

/ / Modificat: 2012-04-09
Cum poti imbunatati abilitatile de comunicare ale copilului

Abilitatile de comunicare ale copiilor sunt esentiale pentru a se descurca in multe situatii conflictuale, ba chiar pentru a le evita. Majoritatea micutilor au probleme in a intelege si a se descurca in anumite situatii sociale in care sunt pusi, tocmai din cauza ca nu sunt invatati sa isi dezvolte si sa foloseasca corespunzator aceste aptitudini, inca de cand sunt mici.

Iata cum ajuti copiii sa-si dezvolte abilitati de comunicare temeinice pentru viitor!

Rolul abilitatilor de comunicare in viata sociala

Multi dintre copiii care au probleme de comportament si se implica in numeroase conflicte, o fac din cauza faptului ca nu au suficient de dezvoltate abilitatile de comunicare sociala. Nu este vina lor ca se poarta astfel si in niciun caz nu o fac din rautate sau obraznicie. Le lipseste fundamentul pentru dezvoltarea sociala - abilitatile de a comunica in astfel de situatii si de a le rezolva pe cale pasnica.

Copiii mici se afla abia la inceput de drum in invatarea unor virtuti si valori sociale esentiale precum generozitatea, empatia, impartirea lucrurilor, acceptarea punctelor de vedere diferite de ale lor sau citirea limbajului non-verbal. In procesul invatarii acestor lucruri, micutul se va confrunta cu multe dificultati si situatii dificile, in care va fi lipsit de idei de solutionare a lor si va recurge la agresivitate, cu scopul de a iesi cu fruntea sus din ele.

Aici intervii tu, care ai rolul de a-l ajuta pe copil sa-si dezvolte si foloseasca abilitatile de comunicare pentru a-si expune puncte de vedere, pentru a-si argumenta pozitia vizavi de diverse probleme si de a rezolva conflicte pe cale pasnica.

Abilitatile de comunicare il ajuta pe copil nu numai sa se descurce in viata si sa se integreze in societate, ci si sa isi faca prieteni si sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional.

Sunt mai mult decat un simplu mod de a vorbi si a transmite diverse informatii. Ii ajuta pe copii sa invete cum sa interactioneze cu ceilalti, care sunt limitele care se impun in anumite relatii si multe alte lucruri importante legate de comunicarea cu ceilalti.

Activitati sau tehnici care imbuntatatesc abilitatile de comunicare ale copilului

Parintii sunt cei mai importanti profesori ai copilului cand vine vorba de invatarea si dezvoltarea abilitatilor de comunicare.

Exista mai multe tehnici sau activitati care contribuie la dezvoltarea comunicarii si care trebuie initiate de mic in viata si in interactiunile cu cel mic, pentru a se bucura de o viata sociala bogata mai tarziu.

Jocurile sunt metodele cele mai adecvate pentru aceasta varsta, deoarece ii ajuta pe copii sa deprinda abilitati si valori "serioase" intr-un stil amuzant si pe intelesul lor.

Conversatiile zilnice

Poarta dialoguri pe teme diferite cu copilul in fiecare zi. Intreaba-l mereu ce a facut la gradinita/scoala, cum i s-a parut la balet sau la inot, cum se intelege cu colegii, ce prieteni si-a mai facut.

Din astfel de discutii cotidiene sau banale, reies o multime de situatii si teme de care te poti lega pentru a-l ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare.

Poti initia tot soiul de jocuri si activitati care sa aiba la baza comunicarea intre el si ceilalti copii. De exemplu, poti sa aduni mai multi copii, care sa stea in cerc si sa inventati joculete in care trebuie sa sa raspunda la intrebari sau sa inventeze povesti pornind de la anumite cuvinte etc.

Jocurile cu papusi

Jocurile cu papusi il ajuta pe prichindel sa deprinda mai usor abilitati sociale de baza si sa invete cum sa aiba grija de o alta persoana.

Invata sa vorbeasca cu ele, sa le dea sa manance, sa le ingrijeasca, sa se joace cu ele etc.

Jocurile de rol

Implementarea jocurilor de rol in rutina de joaca a micutului il ajuta sa invete o multime de abilitati sociale si de comunicare.

Copilul este pus in diferite situatii, in care este provocat sa se gandeasca si sa gaseasca solutii creative, dar si cum sa reactioneze corect in fata anumitor probleme in care este pus.

Jocurile de societate

Jocurile de societate reprezinta unul dintre cele mai importante instrumente de invatare a abilitatilor sociale de comunicare si comportament la copii.

Fiecare joc de societate presupune un regulament de respectat, cooperarea si competitia intre copii, creativitatea si imaginatia. Toate contribuie la buna desfasurare a jocului si la deprinderea unor abilitati sociale si de comunicare importante din interactiunile cu ceilalti copii.

Micutul invata sa aiba rabdare, sa isi astepte randul, sa urmeze reguli, sa aiba spirit de echipa si sa iasa cu fruntea sus dintr-o competitie in care este infrant.

Punerea in scena a unor povesti, spectacole, piese de teatru etc.

Cauta intotdeauna sa il implici pe micut in jocuri creative si inedite, in care sa se foloseasca si gesturi si limbaj non-verbal, pentru a-l ajuta sa invete cateva semne importante sau sa asocieze sentimente si emotii cu diferite mimici.

Jocul de mima sau punerea in scena a povestii lui preferate ori a unei piese de teatru, insotita de gesturi, activitati si mimici sunt esentiale in dezvoltarea limbajului non-verbal, ca parte a procesului comunicarii.

Povesti cu caracter social

Fii atenta atunci cand alegi povestile pe care i le citesti prichindelului sau cartile pe care i le dai sa le rasfoiasca. Alege intotdeauna povestioare din care copilul sa aiba mereu ceva util de invatat si care-l ajuta sa descopere modalitati eficiente de a se descurca sau iesi din diverse situatii.

Povestile cu caracter social pun copilul in diverse situatii si posturi problematice, dar ii ofera totodata si solutiile cele mai eficiente cu care sa le rezolve. Micutul invata cele mai bune metode de rezolvare a conflictelor si problemelor si evita astfel sa se mai implice in scandaluri sau boacane.

Cand are copilul probleme in dezvoltarea abilitatilor de comunicare?

Incapacitatea de a rezolva anumite conflicte si problemele de comportament apar adesea la copiii care nu detin suficiente abilitati de comunicare, dar si sociale.

Acestia sunt usor recunoscuti, deoarece au cateva caracteristici:

  • nu stiu sa isi astepte randul in jocuri sau conversatii;
  • ii intrerup adesea pe ceilalti din ce spun sau fac;
  • au probleme in a se implica si sustine o conversatie cu cineva;
  • nu accepta puncte de vedere diferite de ale lor;
  • nu reusesc sa "citeasca" gesturile si comportamentele celorlalti, adica limbajul non-verbal;
  • invata lucruri "papagaliceste", le invata pe de rost.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitati comunicare copii Jocuri copii Probleme comunicare copii Abilitati comunicare Abilitati copii Abilitati lider copii

Articole recomandate

Citeste si despre