Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 2-3 ani

/ / Modificat: 2012-11-13
Cum pot imbunatati comunicarea la copilul de 2-3 ani

Comunicarea copilului la varsta de 2-3 ani cunoaste o dezvoltare extrem de rapida. Vocabularul se imbogateste pe zi ce trece mai mult, cel mic trece la etapa in care formeaza propozitii scurte si este dornic sa vorbeasca cat mai mult cu tine si cu cei din jur. Profita de dorinta accentuata a copilului de a invata si ajuta-l sa-si imbunatateasca abilitatile de vorbire si limbaj, cu ajutorul catorva trucuri si metode simple!

Pana la varsta de trei ani, vocabularul copilului ar trebui sa inglobeze destul de multe cuvinte, in jur de 200, si micutul sa fie capabil sa le combine in propozitii scurte. Ai suficient material cu care sa lucrezi pentru a-l invata sa vorbeasca corect si sa dobandeasca noi achizitii de limbaj. Iata care sunt activitatile care stimuleaza dezvoltarea limbajului la varste mici!

Vorbeste zilnic cu copilul!

Comunicarea zilnica este cea mai simpla metoda prin care stimulezi dezvoltarea vorbirii si limbajului copilului mic.

Implica micutul in diverse conversatii, din care sa aiba de invatat cuvinte noi, dar folositoare pentru el. Discuta cu el despre activitatile lui zilnice, despre jocurile care-l pasioneaza si pune-i intrebari din povestile preferate.

Stimuleaza copilul sa vorbeasca cat mai mult, punandu-i intrebari deschise, care solicita raspunsuri ample si care il incurajeaza sa isi antreneze vorbirea.

Citeste-i copilului in fiecare zi!

Si lectura zilnica are un rol esential in stimularea vorbirii si dezvoltarea limbajului la copilul mic. Atunci cand ii citesti povestioare, este expus la o multime de cuvinte si informatii noi, pe care le absoarbe in vocabularul lui si in vorbirea directa.

Apropie copilul de lumea cartilor si cultiva-i pasiunea pentru citit. Este cel mai productiv lucru pe care il poti face in educatia lui, dar si pentru dezvoltarea vorbirii acestuia.

Cititul zilnic ajuta copilul sa invete notiuni de baza pentru varsta lui si sa achizitioneze cuvinte care il ajuta sa se exprime in fiecare zi mai bine si mai usor.

Joaca-te cu el cat mai mult!

Jocul este unul dintre cele mai usoare si eficiente metode de invatare prin care copilul absoarbe informatii noi si isi dezvolta vocabularul si limbajul.

Invatarea cuvintelor uzuale se face mai usor atunci cand cel mic le invata prin joaca si cu ajutorul diverselor jucarii. Jocul "vorbeste" pe limba lui, iar cu ajutorul lui, copilul nu doar ca retine cuvinte si termeni noi, dar ii si intelege, pentru a-i putea folosi in viata de zi cu zi.

Invata-l sa-si exprime emotii si sentimente!

Exprimarea emotiilor si a sentimentelor reprezinta o parte importanta din procesul comunicarii la aceasta varsta.

Pana pe la 2-3 ani, copilul se foloseste de comportament pentru a exprima emotii, sentimente, trairi.

De exemplu, atunci cand este furios, arunca si loveste cu lucruri, cand este fericit, trage de tine, alearga de colo-colo etc. Face aceste lucruri pentru ca inca nu detine notiunile de limbaj pentru aceste stari.

Copilul tau se afla la varsta la care este capabil sa inteleaga ca starile prin care trece trebuie exprimate in cuvinte si nu prin gesturi si reactii impulsive, necontrolate. Este momentul propice sa il inveti cativa dintre termenii de baza pentru emotii precum bucurie, tristete, furie, suparare etc. Poti face acest lucru cu ajutorul jocurilor de rol sau a cartonaselor cu expresii si fete care exprima diverse stari.

Fredonati impreuna cantecele!

Copilul mic adora sa asculte muzica si sa fredoneze cantecele. Nu poate invata strofe sau versuri greoaie, insa in jurul varstei de 2-3 ani, poate fredona cantecele simple, din cateva cuvinte usor de pronuntat.

Opteaza pentru cantecele educative, care au rolul de a-l invata notiuni si termeni simpli, dar utili la aceasta varsta: cantece cu numere, cu animalute etc.

Inscrie-l la gradinita si organizeaza intalniri de joaca!

Integrarea copilului printre alti copii de varsta lui, dar si inscrierea la diverse cursuri sau ateliere de joaca il stimuleaza sa-si dezvolte mai mult vorbirea, deoarece va fi pus in situatia de a interactiona cu ceilalti.

Care crezi ca sunt cele mai utile activitati sau jocuri care imbunatatesc comunicarea la copilul de 2-3 ani? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vorbire copii Limbaj copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre