Cum comunica copilul la 1-3 luni

/ / Modificat: 2013-02-28
Cum comunica copilul la 1-3 luni

Comunicarea copilului la 1-3 luni este destul de activa, chiar daca iti pare greu de crezut sau nu intelegi cum anume vorbeste cel mic cu tine la aceasta varsta. Crezi ca bebelusul tau nu face decat sa doarma si sa manance toata ziua, in primele luni de viata? Analizeaza-l cu mai multa atentie si vei descoperi semnele prin care comunica cu tine! Ele exista si sunt prezente in comportamentul si reactiile lui!

Moduri in care comunica copilul la 1-3 luni

Copilul tau incepe sa isi defineasca personalitatea inca din prima zi de la nastere. Odata cu aceasta, incepe sa se contureze si modul in care comunica.

Principalul mijloc de comunicare la copilul de pana in trei luni este plansul. Este forma primara de comunicare, care te ajuta sa intelegi si sa intuiesti mai usor nevoile lui: foame, stare de rau, plictiseala, furie etc.

Uneori, bebelusul plange fara niciun motiv. Este destul de greu sa iti dai seama, in primele luni, cand anume bebe plange pentru ca are o nevoie si cand nu. Insa cu timpul, inveti ca exista mai mute tipuri de plans la bebelusi si ca fiecare dintre ele are semnificatii proprii.

O alta forma de comunicare specifica varstei este comportamentul si modul in care bebelusul reactioneaza la vocea ta.

Uneori, copilul s-ar putea opri brusc din chicotit sau miscat la auzul vocii tale, iar alteori, ti-ar putea zambi in momentul in care vorbesti cu el sau ar putea raspunde prin miscari agitate ale manutelor si picioruselor. Sunt modalitati prin care bebe comunica si iti raspunde la ceea ce ii transmiti si la felul in care interactionezi cu el.

Tot in aceasta etapa a copilariei, bebelusul incepe sa zambeasca din ce in ce mai des, in special la mami si la tati, persoanele cele mai familiare lui.

Bebelusul are doar 1-3 luni, dar vorbeste cu tine de fiecare data cand este activ, caci, sa nu uitam ca la aceasta varsta, copiii mai mult dorm decat stau treji.

Este perioada in care scoate si primele sunete si ai ocazia sa ii auzi, pentru prima oara, glasciorul.

Nu va mai trece mult timp pana cand nu il vei mai putea opri pe bebelusul tau din bolboroseli ale vocalelor si gangurit. Insa pana atunci, este posibil ca in jurul varstei de 3 luni sa auzi primul "aaa" sau "ooo" din gurita lui.

Copilul va incepe sa scoata, pe masura ce inainteaza in varsta, o multime de sunete noi, aleatorii, pe care le imita din ceea ce aude in jur. Este semn ca isi exerseaza abilitatile vorbirii si de limbaj. In acest mod, iti arata cat este de dornic sa intretina discutii cu tine.

Pe masura ce va descoperi noi abilitati de comunicare, va incerca sa le imbine in incercarea de a comunica intr-un mod cat mai complex: va combina comportamentul cu sunetele si plansul pentru a-ti atrage atentia, pentru a te atentiona cu privire la ceva etc.

Este esential sa comunici cu el cat mai mult, deoarece numai in acest fel il ajuti sa isi dezvolte abilitatile de limbaj si vorbire la aceasta varsta.

Si lectura este la fel de importanta in efortul de a dezvolta comunicarea bebelusului. Este recomandat sa se faca un obicei zilnic din cititul cartilor sau povestilor.

Ai reusit sa identifici semnele de comunicare ale bebelusului tau, la varste atat de mici? Spune-ne cum a vorbit bebe cu tine intre 1 si 3 luni?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare copii 1-3 luni Comunicare bebelusi Plans bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre