Ce achizitii de comunicare trebuie sa aiba copilul la 1-3 luni

/ / Modificat: 2012-12-05
Ce achizitii de comunicare trebuie sa aiba copilul la 1-3 luni

Din prima zi de viata si pana la varsta de trei luni, bebelusul tau face progrese foarte importante in procesul de comunicare. Mai este ceva timp pana cand va folosi cuvintele pentru a-si exprima emotii, trairi sau pana cand iti va tine discursuri interminabile despre jucaria preferata. Asta nu inseamna ca in lipsa vocabularului si abilitatilor de vorbire bebelusul tau nu te baga deloc in seama.

Iata care sunt principalele achizitii de comunicare la copilul de 1-3 luni! Plansul este principala forma de comunicare la aceasta varsta si este singurul "limbaj" prin care intuiesti nevoile si dorintele copilului tau. Este modul prin care iti atrage atentia si transmite ca este trist, ca se simte rau, ca ii este foame etc.

Scancetele

Cand este nou-nascut, copilul nu foloseste foarte multe canale de comunicare, insa iti transmite mesaje si incearca sa comunice cu tine si atunci cand scanceste sau prin sunetele pe care le mai scoate in timpul alaptarii.

Primele sunete

Incepand cu a doua luna de viata, si cu precadere in a treia, copilul inregistreaza abilitati noi in procesul comunicarii. Este momentul in care auzi primele sunete din gurita lui. Este vorba de o gangureala sau bolboroseala unor sunete precum "b", "c", "a" sau "o". Reprezinta primul pas in dezvoltarea vorbirii si limbajului.

Este important sa vorbesti foarte mult cu el la aceasta varsta, pentru a-l incuraja sa scoata primele sunete cat mai devreme cu putinta. Reprezinta o achizitie importanta in procesul comunicarii. Daca ai un copil mai precoce, s-ar putea sa auzi si primele combinatii de sunete, in silabe de tipul "ahh" sau "goo" ori "buu", nu foarte clar pronuntate, dar sesizabile la auz.

Comportamentul

Limbajul corpului este o alta parte importanta din procesul comunicarii la copilul de 1-3 luni. Bebe transmite multe informatii si mesaje prin gesturi si reactii. Ai parte de tresariri multiple, asociate cu tipete scurte si ascutite sau zambete. Alteori, observi cum bebe da agitat din manute si picioruse atunci cand vorbesti sau te joci cu el. Este modul prin care iti comunica fie ca este fericit sau voios, fie ca este trist sau ca nu ii place ceea ce ii faci sau zici.

Zambetele

Zambetele reprezinta canalul de comunicare cel mai placut pentru parinti si pe care copilul il foloseste din plin la aceasta varsta pentru a-ti raspunde in anumite conversatii. Este modul prin care iti transmite ca este acolo, ca te asculta si ca vrea sa vorbeasca cu tine. Zambetele reprezinta o abilitate importanta in procesul comunicarii la aceasta varsta.

Imitarea sunetelor si gesturilor

Si incercarile mai mult sau mai putin reusite de a imita sunete, comportamente si gesturi pe care le faci reprezinta tot atatea moduri prin care bebelusul comunica cu tine si iti raspunde la ceea ce tu ii transmiti verbal. Este recomandat sa comunici cat poti de mult cu copilul tau, chiar daca are doar cateva luni de viata. Este principala metoda prin care stimulezi dezvoltarea de noi abilitati in procesul comunicarii si il ajuti sa vorbeasca mai repede si mai usor.  

Cate dintre achizitiile de limbaj mentionate mai sus s-au manifestat si in cazul copilului tau, in primele trei luni de viata? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Achizitii comunicare 1-3 luni Comunicare copii 1-3 luni Comunicare bebelusi Abilitati comunicare Achizitii bebelusi Achizitii gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre