Cum pot imbunatati comunicarea copilului la 1-2 ani

/ / Modificat: 2012-03-05
Cum pot imbunatati comunicarea copilului la 1-2 ani

Intre 1 si 2 ani, limbajul copilului se dezvolta considerabil. Acum este momentul sa intervii si sa contribui la imbunatatirea comunicarii copilului tau. Afla cum poti proceda in cele ce urmeaza!

Foto: twinpossible.com

Modalitatea de a comunica a copilului

Intre 1 si 2 ani, copilul incepe sa inteleaga tot mai bine ce i se spune si se exprima prin gesturi si cuvinte. Pana la aceasta varsta, cel mic isi va fi insusit deja un vocabular destul de generos de fragmente de cuvinte pe care, atunci cand incearca sa le reproduca, de cele mai multe ori adultii nu le inteleg.

Odata ce copilul tau incepe, insa, sa vorbeasca, poti fi sigura ca progresele sale vor fi rapide si remarcabile. Printre altele, un copil de 1-2 ani va reusi sa arate cu degetul lucrurile care ii sunt familiare si sa le rosteasca numele si va recunoaste numele oamenilor apropiati, ale obiectelor, cat si pe cele ale partilor corpului.

Intre 1 si 2 ani, vocabularul copilului se dezvolta de la stapanirea a circa 50 de cuvinte la cunoasterea a aproximativ 300. In plus, cel mic va reusi sa foloseasca expresii scurte si chiar sa spuna propozitii de 2-3 cuvinte.

Metode de imbunatatire a comunicarii copilului

Micutul tau de 1-2 ani asculta cu atentie si memoreaza cu o viteza incredibila cuvintele si expresiile pe care le folosesti. In consecinta, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte vocabularul si sa invete sa comunice corect, ideal ar fi sa nu ii vorbesti folosind cuvinte "copilaresti". In schimb, spune-i nume corecte de persoane, locuri si obiecte. Vorbeste-i rar, cat mai clar si evita expresiile si cuvintele complicate.

La aceasta varsta, cel mic comunica in continuare prin gesturi, aratand cu degetul la poze sau la obiectele pe care si le doreste. Pe masura ce se apropria aniversarea celor 2 anisori de viata, gesturile copilasului vor deveni din ce in ce mai elaborate, cel mic folosindu-le pentru a imita actiuni, a se exprima si a se juca.

Gesturile constituie o componenta importanta a dezvoltarii limbajului celui mic. Pentru a-l ajuta, stabileste o legatura intre gesturi si limbaj, apeland la interventii de tipul "Vrei ceva din frigider?" (cand copilul arata cu degetul inspre frigider), apoi asteapta ca micutul sa iti raspunda. In continuare, ai putea sa ii comunici: "Ce anume vrei? Lapte? Ok, hai sa bem niste lapte". Un comportament de acest tip iti va incuraja copilasul sa raspunda si sa ia parte activ la conversatii.

Tot in aceasta perioada, copilasul va aprecia jocurile care il determina sa identifice lucruri, cum ar fi partile corpului, poze, obiecte si chiar persoane apropiate. Astfel, ii poti pune intrebari de tipul "Unde este urechea?" sau "Unde este tati?" ori il poti determina sa iti arate unde se afla un anumit lucru: "Arata-mi mingea".

Daca vocabularul celui mic se va imbogati considerabil de la 1 la 2 ani, pronuntarea cuvintelor nu va tine pasul. Fenomenul este absolut normal, iar pronuntia copilului nu ar trebui corectata. In schimb, este recomandat sa scoti in evidenta pronuntia corecta a cuvintelor in raspunsurile pe care i le oferi celui mic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Limbaj copil 1-2 ani

Articole recomandate

Citeste si despre